Cand Hendrikje Van Andel-Schipper si-a donat corpul de dragul stiintei, ea le-a dat cercetatorilor in materie de longevitate un cadou cu adevarat special. Ea a fost cea mai batrana persoana din lume atunci cand a murit la varsta de 115 ani, iar corpul ei, aflat in mainile unei echipe de cercetatori olandezi, a lansat o multime de investigatii revolutionare in incercarea de a gasi un raspuns la intrebarea de ce unii oameni traiesc mai mult decat altii.
In 2010, oamenii de stiinta condusi de Dr. Henne Holstege de la Centrul Medical Universitar VU din Amsterdam au analizat genomul (masa totala de gene si alte informatii ereditare) femeii pe nume Hendrikje Van Andel-Schipper, in speranta ca vor descoperi secretele longevitatii din genele ei.
In ultimul studiu al Dr. Henne Holstege, publicat in jurnalul "Genome Research", cercetatorii au cautat mutatii survenite in sangele femeii de 115 ani. Cand celulele stem se divid, ele genereaza diferite tipuri de celule sanguine, cum ar fi globulele albe. Dar aceste diviziuni celulare pot, de asemenea, sa cauzeze mutatii.
Asa ca oamenii de stiinta au vrut sa determine daca mutatiile se pot produce in globulele albe sanatoase de-a lungul timpului si daca au vreun impact asupra sanatatii. Ei au descoperit ca desi femeia de 115 ani a fost, in mare parte, o persoana sanatoasa, existau sute de mutatii genetice in celulele ei, lucru pe care oamenii de stiinta l-au considerat curios. Asa ca ei au continuat sa exploreze de unde provin aceste globule albe si si-au indreptat atentia asupra celulelor stem ale femeii in cauza.
Cercetatorii estimeaza ca fiecare individ isi incepe viata cu aproape 20.000 de celule stem, dintre care 1300 sunt considerate "active". Spre surprinderea oamenilor de stiinta, femeia de 115 ani, Hendrikje Van Andel-Schipper, avea doar doua celule stem active la momentul mortii sale. "La inceput nu mi-a venit sa cred ca asta era adevarat. M-am gandit ca trebuie sa fie o eroare tehnica. Nu putea fi adevarat ca aceasta persoana sa poata fi in viata cu doar doua celule stem", spune medicul care a condus studiu, Dr. Holstege.
Apoi cercetatorii si-au indreptat atentia la lungimea telomerilor (o regiune de ADN repetitiv situat la capatul fiecarui cromozom liniar) de la celulele sanguine ale femeii de 115 ani si au descoperit ca acestia erau extrem de scurti, comparativ cu telomerii din toate celelalte organe ale femeii.
Pe masura ce celulele imbatranesc, telomerii lor se scurteaza. Prin urmare, cercetatorii au realizat ca ar putea sa existe o limita a numarului de diviziuni pe care celulele noastre stem le pot face si ca, la un moment dat, celulele stem trebuie sa inceapa sa moara din cauza extenuarii procesului de diviziune.
Este posibil ca extenuarea celulelor stem sa fi fost cauza mortii femeii de 115 ani si, in acelasi timp, asta ar putea fi si cauza mortii in randul multor oameni care traiesc pana la varste inaintate, desi cercetatorii recunosc ca trebuie facute mai multe studii pentru a determina daca acest lucru este adevarat.
Desi exista mai multi factori demni de luat in considerare in acest joc contra cronometru, noile cercetari sugereaza ca probabil ar trebui sa luam in considerare celulele stem si sa ne gandim ca acestea ar putea fi unul dintre secretele pentru a avea o viata mai lunga. Sursa: prevention.com.
Citeste si: Cele mai batrane prostituate iti spun cum sa faci un barbat fericit