Pentru a avea parte de o viaţă sexuală satisfăcătoare în cadrul unei relaţii de lungă durată este nevoie de efort susţinut şi nu de ceea ce experţii numesc "sexpectations" - pretenţia de a avea parte de satisfacţie sexuală pe termen lung doar pentru că sunteţi "suflete pereche" -, potrivit unui studiu recent realizat de psihologii de la University of Toronto.
Cercetarea a implicat 1900 de subiecţi şi a ajuns la concluzia că există două tipuri de indivizi - cei care înţeleg nevoia de dezvoltare pe plan sexual şi cei care cred în ideea de "destin sexual".
Dacă alegi să crezi că sexul este elementul cheie într-o relaţie, atitudinea ta faţă de momentele de intimitate poate consolida sau destrăma un cuplu.
"Oamenii care cred în destinul sexual îşi folosesc viaţa sexuală ca barometru pentru bunăstarea relaţiei şi cred că problemele din dormitor sunt egale cu problemele apărute pe alte planuri în cadrul cuplului", explică Jessica Maxwell, autorul studiului.
Pe de altă parte, dacă recunoşti că pot apărea schimbări şi că a depune efort pe plan sexual pentru ca lucrurile să se îndrepte este un aspect firesc al dezvoltării în cuplu, ai şanse mai mari ca relaţia să treacă testul timpului.
"Cei care cred în dezvoltarea sexuală nu numai că sunt convinşi că pot depăşi problemele din dormitor, dar nici nu le lasă să afecteze bunăstarea relaţiei per total", a adăugat Maxwell.
Indivizii din ambele categorii tind să treacă prin etapa iniţială "de miere" a relaţiei, care durează în jur de doi sau trei ani. Însă, inevitabil, toţi ajung într-un punct decisiv.
"Ştim că neînţelegerile pe plan sexual sunt oarecum inevitabile în timp. Viaţa sexuală este ca o grădină şi trebuie udată şi îngrijită pentru a înflori", subliniază specialistul.
Deşi femeile sunt, în mod tradiţional, mult mai tentate să creadă în filosofii romantice, precum ideea de "suflete pereche", studiul demonstrează că reprezentantele sexului feminin sunt, totuşi, mult mai capabile să înţeleagă că obţinerea satisfacţiei sexuale necesită şi un efort depus de ambii parteneri.
"Cred că acest lucru se întâmplă pentru că este dovedită nevoia de a munci mai mult pentru a obţine plăcere în cazul femeilor, aşa că sunt mult mai capabile să înţeleagă ideea de dezvoltare sexuală."
Cercetătorii au subliniat că terapeuţii de cuplu şi consilierii sunt necesari pentru a oferi cuplurilor informaţii cu privire la aceste probleme sexuale cât se poate de normale, mai ales în rândul celor care sunt foarte ataşaţi de noţiunea de "destin sexual".
"Credinţele legate de destinul sexual au numeroase asemănări cu alte convingeri disfuncţionale despre sex şi cred că este important să recunoşti şi să dezbaţi această problemă", a concluzionat Maxwell.
Rezultatele acestui studiu s-au bazat atât pe analizarea situaţiei în cazul cuplurilor heterosexuale, cât şi în cazul cuplurilor cu parteneri de acelaşi sex.