Pe langa faptul ca sunt dureroase si incomode, monturile sunt si inestetice. Trebuie sa stim ca nu putem evita aparitia si evolutia lor, si ca pot aparea la orice varsta, in special in copilarie, in adolescenta si in perioada de dinainte de menopauza. Pentru a le evita si a le trata corect atunci cand daja si-au facut aparitia, trebuie sa tinem cont de o serie de sfaturi:
1. Incaltamintea este importanta! Desi NU determina aparitia monturilor, ceea ce purtam conteaza in evolutia si vindecarea bolilor piciorului. Nu exista o incaltaminte-miracol: cea mai buna alegere este aceea care nu distruge piciorul, nu provoaca durere sau jena la mers. Asa ca, oricat de minunati ar putea parea o pereche de pantofi cu toc cui de 15 cm, ar trebui sa renuntam la acest mic capriciu incomod. Incaltamintea purtata trebuie sa fie fabricata exclusiv din piele naturala, atat interiorul cat si exteriorul. In schimb, este bine sa evitam talpile din piele, sunt foarte agresive pentru partea din fata a piciorului.
2. Aveti grija la greutate! Pe langa criteriile estetice si binecunoscutele efecte ale obezitatii asupra inimii, si picioarele sunt suprasolicitate de greutatea in exces. Exercitiile fizice sunt intotdeauna utile sanatatii, iar atunci cand devin incomode pentru picioare, puteti foarte simplu schimba natura acestor exercitii.
3. Luati monturile in serios! Nu incercati leacuri "babesti" ce pot fi de-a dreptul periculoase: tinctura de iod, de tataneasa, de rostopasca etc. Montul nu este un "neg" care poate fi inlaturat prin aplicatii locale. Operatie de monturi cu laser? Nu exista, iar motivul tine de faptul ca "montul" nu este o tumora. In plus, nu exista nici un dispozitiv mecanic sau vreun exercitiu fizic in masura sa stopeze agravarea monturilor. In absenta operatiei, deformatia evolueaza lent si apar si diverse complicatii.
4. Nu ezitati sa va operati cand este cazul! Desi o astfel de operatie nu este niciodata imperativa sau urgenta, este cea mai buna alegere pentru recapatarea confortului si a functionalitatii piciorului. Si, destul de important, mai ales pentru femei, rezultatele estetice sunt spectaculoase. Pentru o operatie ca la carte, este esential sa gasiti un chirurg cu adevarat specializat si dedicat piciorului. In prezent, se utilizeaza si in Romania metode ultramoderne de tratament fara durere, fara imobilizare si fara recidive.
5. Aveti grija la diversele tratamentele cu rezultate nedovedite. In afara inutilitatii, asemenea tratamente pot provoca grave complicatii. Evitati utilizarea dispozitivelor numite "orteze pentru hallux valgus". Acestea sunt nu numai inutile ci si daunatoare, accelerand evolutia monturilor in loc sa o previna. Asa-numitele "separatoare digitale" au un rol pur de confort si nu unul in stoparea evolutiei monturilor.
In general, trebuie sa avem abordarea unui profesionist atunci cand vine vorba despre ingrijirea picioarelor. Fara compromisuri, cu atentie sporita la modul cum ne tratam, avem toate sansele sa ne bucuram de picioare sanatoase si pregatite pentru orice activitati, la orice varsta.