Rolul obiceiurilor in ceea ce suntem si ceea ce devenim este crucial, iar psihologia moderna a cautat constant o modalitate prin care ne putem modifica obiceiurile, maximiza vointa si folosi aceste obiceiuri pentru a optimiza productivitatea.
Si totusi, in ciuda tuturor cartilor pe aceasta tema si a aplicatiilor menite sa sporeasca productivitatea, multi dintre noi se chinuie inca sa inteleaga psihologia obiceiurilor si a vointei, astfel incat sa o aplice in situatii care conteaza.
Psihologul Jeremy Dean a facut lumina cu privire la acest subiect, subliniind o modalitate gresita de intelegere a modului in care vointa ne formeaza obiceiurile si comportamentul:
“Oamenii au un autocontrol variabil, asa ca unii vor gasi mai dificil decat altii sa scape de un obicei. Insa autocontrolul tuturor este o resursa limitata; e ca forta musculara: cu cat o folosesti mai mult, cu atat mai putin ramane in rezervor, pana cand il umplem cu odihna. Intr-un studiu despre autocontrol, participantii au trebuit sa reziste tentatiei de a manca ciocolata (aveau o ridiche in schimb); apoi li s-a dat o sarcina frustranta. Testul urmarea cat de mult persista subiectii. Cei care au mancat ridichea au rezistat doar 8 minute incercand sa rezolve problema, in timp ce aceia care s-au infruptat din ciocolata au rezistat 19 minute. Simplul act de a exercita vointa ii scade din intensitate pentru tentative viitoare. Astfel de teste au fost repetate din nou si din nou, folosind circumstante diferite.
Avem parte de astfel de evenimente care ne seaca vointa pe tot parcursul zilei. Cand cineva te impinge pe strada si rezisti tentatiei de a tipa la el sau cand te simti obosita la munca dar lucrezi in continuare la ceea ce ti-ai propus, toate acestea au consecinte. Cu cat ai o zi mai rea, cu atat mai multa vointa este folosita cu atat mai mult ne bazam pe pilotul automat, ceea ce inseamna o performanta sporita a obiceiurilor. Este crucial sa respectam faptul ca autocontrolul este o resursa limitate si ca s-ar putea sa ii supraestimezi puterea. Sa iti dai seama cand iti este scazut nivelul de autocontrol inseamna ca poti sa iti faci planuri pentru momentele respective.”
Din fericire, Dean sustine ca exista strategii pe care le poti folosi in momentele in care vointa iti este scazuta.
Una dintre tehnicile eficiente este aceea de a lua un angajament in prealabil, adica sa restrictionezi potentialele alegeri, indepartand stimulii pe care ii stii vinovati de declansarea obiceiurilor proaste. Facand asta cand autocontrolul e la cote maxime te protejezi si nu risti sa cazi in capcana cand vointa iti scade.
Acestea fiind spuse, propune-ti ca in 2014 sa fii mai calculata si mai ambitioasa.
Citeste si:
10 gesturi care imbunatatesc performanta profesionala
"Oboseala deciziei" te ingrasa - Tu pierzi, tentatiile castiga
Ritualul zilnic care iti asigura eficienta la locul de munca!