Viata agitate si ritmul haotic de zi cu zi ne face sa uitam de respectarea meselor principale ale zilei. Ajungm seara acasa, ne punem in fata frigiderului si mancam ceea ce gasim. Putem evita? Ce se poate manca pentru ca silueta noastra sa nu aiba de suferit?
M.B. Nu e vorba de mancat seara, este o problema de educatie si disciplina. Alimentatia corecta nu poate fi intamplatoare, nu o poate face altcineva in locul nostru. Trebuie sa ne organizam si trebuie sa mancam atunci cand organismul are nevoie. Nu putem sari peste aceasta etapa. Este inadmisibila aceasta scuza. Persoanele responsabile trebuie sa faca din asta o prioritate, alimentatia este un lucru important ce tine de educatia fiecaruia, nu avem scuze pentru asta. Iar cine va lasa mancarea pe ultimul loc intr-o zi, atunci va primi rasplata dupa fapt.
Nu avem cum sa inventam un aliment care sa fie mancat seara si care sa ne asteptam sa acopere dezordinea noastra. Nu exista “nu am avut timp sa mananc”, trebuie sa iti faci timp. Este cel mai important si, totodata, cel mai usor de corectat daca ii dai atentia cuvenita.
Meniu recomandat pentru o femeie ocupata
M.B. In primul rand sa isi gaseasca timp, iar daca stie ca in timpul zilei nu are cum sa manance ceva sanatos, atunci sa isi ia la pachet. Poate fi vorba de o frigaruie de pui cu salata, sau cateva felii de carne la cuptor, cu muraturi si o felie de paine.
Micul dejun trebuie luat la ora 9 si poate contine fie un produs lactat, lapte batut, sau chiar lapte dulce, un produs fainos, poate fi un sandwitch cu sunca si cu legume proaspete. Pentru ca dimineata este momentul din zi in care organismul chiar are nevoie de energie. Sunt recomandate produsele lactate si nu fructele pentru ca sunt dulci, caloriile din fructe cresc nivelul de glucoza care in mod normal este necesar atunci cand ai o activitate fizica intensa, spre exemplu, in cazul sportivilor.
Sunt recomandate si produsele care se absorb lent, precum fainoasele, mai degraba decat fructele si dulciurile.
Masa de pranz - Obligatoriu trebuie sa fie prezenta la circa 5 – 6 ore distanta de micul dejun si cantitatea nu trebuie sa fie mare, nu trebuie sa ai o masa cu trei feluri, dar trebuie sa mananci la ora 13. Altfel risti ca foamea sa devina prea mare si cazi spita unor mancaruri nesanatoase pentru ca organismul cere de mancare.
Ar fi bine sa existe un preparat gatit, o mancare calda, poate fi si o ciorba, o portie de carne cu sos, cu garniture si salata, sau un sandwitch.
Seara, la cina, se face cea mai mare greseala. Nu trebuie sa mancam alimente bogate in carbohidrati, pentru ca dupa ora 18.00, organismul nostru le depune ca grasimi. Alege alimente bogate in proteine, peste, carne, oua, legume, fara cartofi si paste fainoase. Pot fi orice legume, dovlecel, broccoli, spanac, fasole verde, orice legume care nu contine carbohidrati.
Alimentele minune, un adevarat aliat in lupta cu kilogramele
M.B. Astfel de alimente minune sunt iaurtul si oul fiert, care au un aport caloric de 100 de calorii si iti dau o satietate mare si te satura foarte bine. Ca mic secret, poate fi si cafeaua, pentru ca este un lichid care stimuleaza capacitatea organismului de la atentie si memorie pana la tubul digestiv, astfel tot organismul primeste un plus de energie.
Cafeaua cu lapte este un mic secret de a tine stomacul plin, dar nu vorbim de cafeaua facuta cu lapte din acelea la cutiute, ci o cafea facuta ca un caffe latte. Substantele din cafea precipita proteinele din lapte, rezulta asemenea unui lapte batut, care tine stomacul plin. Cafeaua cu lapte poate fi folosita pe post de aliment special care te face sa uiti de foame si iti mentine satietatea.
Oul fiert este, de asemenea, un aliment recomandat, in plus este si usor de luat la birou. Mai sunt si acele gustari, pachete individuale de biscuiti, crackers, din faina integrala. Este un produs fainos care tine nivelul glicemic si senzatia de foame satisfacuta un timp indelungat fara un aport caloric prea mare.
Lactatele sunt un prijin in procesul de slabire, pentru ca, calciul se leaga de grasimile din alte alimente si blocheaza absortia. Iar o dieta pe baza de produse lactate poate duce la o slabire mai rapida cu pana la 30%.
Pericolul kilogramelor in plus in sezonul rece - Alimente recomandate
M.B. In sezonul rece nici suntem supusi pericolului de a ne ingrasa, pentru ca tot ceea ce este usor de consumat si atragator, precum dulciurile, fructele, alimentele de unde vine pericolul kilogramelor, sunt vara si in sezonul cald de regula. Singura grija pe care trebuie sa o avem este sa nu mancam mai mult decat ar trebui, pentru ca stam mai mult in casa, se intuneca mai devreme si suntem tentati sa mancam mai mult.
Produsele din sezonul rece, de obicei, carnea, contine calorii ngative, iar consumul de carne slaba da organismului sarcina de a metaboliza proteinele din carne, astfel ajuta organismul sa arda calorii.
Pericolul existent este acela ca nu avem prea multe alimente, de aceea sfatuiesc sa se apeleze cu incredere la legumele la conserva si cele congelate. Aceste legume au chiar un aport nutritional la fel daca nu chiar superior decat legumele proaspete, pentru ca aceste legume sunt puse la conserva imediat dupa ce au fost culese. Pierderile de vitamine care se produc prin depozitare nu sunt pierdute ca in cazul fructelor si a legumelor tinute mult timp in cutii dupa ce au fost culese.
Dietele draconice - Invata sa descoperi dieta eficienta
Vedete care au invins kilogramele: De la L la S!
Slabeste rapid cu retete de sezon!
"Nu exista alimente toxice si alimente sanatoase, cantitatea si frecventa cu care le consumam pot sa le transforme in “dusmani" - In acest caz, care sunt alimentele pe care ar trebui sa le mancam cat mai rar?
M.B. Alimente consumate cat mai rar sunt dulciurile si zaharul, o substanta de care organismul nu are nevoie. Zaharul ar trebui sa fie prezent in alimentatia noastra la fel ca sarea, doar un varf de deget pus in mancare pentru ca ia din aciditate.
Zaharul are calorii goale si nu este necesar decat in cazul unei activitati fizice intense, dar pentru persoanele sedentare este inutil si dezvolta o dependentA pentru ca stimuleaza placerea. Zaharul este de fapt legat de o stare de bine si de placere, iar prezenta in alimentatie, hraneste strict o placere si nu are cum sa aduca un beneficiu, decat un aport caloric care mai mult ca sigur va fi transformat in calorii.
Pentru a suplini aceasta nevoie de zahar se poate apela cu incredere la zaharul prezent in natura, in fructe. Putem manca fructele ca desert. In lapte, lactoza este de asemenea dulce, glucidele din fainoase, dar care sunt de o intensitate mai mica, insa au un beneficiu pentru organism.
Mit sau adevar: Este intr-adevar greu sa slabesti? De ce?
M.B. Este cel mai greu lucru din viata noastra, pentru ca nu punem problema corect, noi privim slabitul ca pe ceva care face parte dintr-un proces de scurta durata si care presupune niste masuri extreme. Nu ne dorim sa ne schimbam regimul alimentar si stilul in care ne raportam la mancare, alegem si ne dorim sa tratam un simptom, care sunt de fapt kilogramele in plus. Tratam acest simptom printr-o metoda punctuala dar care nu ajunge la cauza, tratam doar efectul, dar cauza ramane tot acolo.
Intrebarea corecta este de fapt “De ce am ajuns sa avem kilograme in plus?”. Cand descoperim cauza si o rezolvam atunci automat, in pasul urmator, si kilogramele vor disparea pentru ca am reusit sa rezolvam cauza.
Cand ne adresam kilogramelor ca si cum ar fi venit de nicaieri atunci si metodele noastre sunt ineficiente. Putem vorbi de aceste kilograme ca despre o boala, o boala care poate fi din atat de multe motive si cu un impact mare asupra vietii noastre si asupra raportului nostru cu familia, cu activitatea profesionala, mancarea vine ca un element de interactiune cu tot ce se intampla in viata noastra.
Si noi o folosim pe post de atatea roluri, de aceea multe dintre noi evita, de fapt, intrebari mult mai dificile, evita frustrarile si nereusitele din alte domenii, care in mod subtil duc spre mancare. Noi apelam la mancare pentru a umple un gol. In cazul femeilor care au o relatie emotioanala cu mancarea, acolo este mai greu sa definim de unde vine nevoia de mancare. Poate fi nevoia de iubire, un gol care apare dintr-o lipsa de curaj de a-ti dori lucruri pe care nu ai curajul sa le verbalizezi. Ne gasim in mancare o metoda de a uita de aceste probleme. De aceea dieta este si ea una permanenta, pentru ca privim kilogramele ca pe ceva pe care trebuie sa rezolvam prin abtinere.
La barbati este mai usor, de aceea la ei nici nu este o permanenta cura de slabire. La ei apar cateva kilograme in plus dar in momentul in care le constientizeaza ca o problema si pe care vor sa o rezolve, pot face asta foarte usor pentru ca la ei kilogramele vin din neatentia de a consuma o cantitate potrivita de mancare.
Cura poate fi usoara pentru ca atunci cand decizi ca vrei sa slabesti si nu are are legatura cu alte probleme afective atunci mananca mai putin si vei reusi. Este o metoda drastica de a rezolva un lucru pe care tu l-ai permis. Iar pentru a avea rezolvare trebuie sa accepti care este problema care a dus acolo si sa renunti la a rezolva problema cu mancare. Nu vei avea o familie fericita si o cariera de succes, iar kilogramele in aceasta situatie se vor intoarce. Cura de slabire este grea pentru ca atunci inseamna ca iti a sumi ca ai o problema pe alte planuri.
Kilogramele apar ca un semnal de alarma cand ceva nu este in regula, cand exista un dezechilibru, si noi trebuie sa vedem care este cu adevarat cauza. Kilogramele pot tine pe post de raspuns la probleme mult mai grave.
Remodelare totala in30 de minute - Adio kilograme!
5 vedete care au slabit rapid dupa sarcina
Intretinere eficienta: 2 antrenoare celebre recomanda
Trucuri pentru a combate poftele
M.B. Combate poftele de dulce inlocuind zaharul cu indulcitori, care nu stimuleaza nevoia continua de a consuma si mai mult. Indulcitorii au numai avantaje, desi se zice ca sunt chimice, sunt produse facute in laborator si sunt extrase din produse natural.
Avantaje
Nu creeaza dependenta, nu au calorii, deci nu duc la ingrasare, dau satietate si satisfacerea poftei de dulce cu mult fata dezahar. Ca desert poti consuma o bautura indulcita cu indulcitori si vei constata ca pofta de dulce va fi pe deplin satisfacuta.
Alimente care satisfac pofta de dulce mai sunt si perele si bananele. Para este un fruct dulce din care zaharul se absoarbe lent si satisface pe deplin nevoia de dulce. Iar bananale prin consistenta si substantele nutritive, te scapa de aceasta pofta. Banana este un fruct alcain, are minerale, tristofam care da senzatia de bine, este o retata perfecta pentru a conferi placere si gust dulce.
Un alt fruct, chiar de sezon, este gutuia, care este atat de innecacioasa incat iti poate pacali nevoia de dulce.
Spuneti in cartea dumneavoastra " Sanatatea are gust": "Mancarea este si trebuie sa ramana una dintre placerile vietii si doar cunoscand elementele de baza ale nutritiei veti putea avea o dieta diversificata si echilibrata" Ne puteti dezvalui cateva dintre aceste notiuni de baza?
M.B. Alimentatia diversificata si cantitatea mult redusa, pentru ca in secolul 21, la acest grad ridicat de sedetarism, nici nu mai trebuie sa consumam 2 mese, iar daca sunt 3 atunci trebuie sa fie foarte reduse. Trebuie reevaluate portiile.
Ciorba este singurul aliment care poate fi consumat indiferent de ora mesei. Este un lichid, contine carne, fainoase, daca este cu taitei, acopera intreg spectrul de nutrienti si tine organismul hranit, tine stomacul plin pe o perioada lunga de timp.
Macar de 2 ori pe saptamana sa se consume peste gras, sa se evite dulciurile, produsele de cofetarie si patiserie, alimentele cu grasimi.
Persoanelele adulte trebuie sa fie atente la fructe, trebuie consumate doar ca desert. Prezenta lor in alimentatia zilnica este optionala, ar trebui consumate la 2-3 zile.
Ce se ascunde in spatele dietelor rapide si dietelor minune? Pot fi ele eficiente?
M.B. Orice masura drastica va fi urmata de rezultate pe masura, dar ne creeaza iluzia ca vom scapa rapid de problem. O metoda drastica si eficienta pe o perioada scurta ne confera permisivitatea de a acumula aceste kilograme in plus.
Singurul pericol este repetarea lor. Nu este o problema daca dupa iti mentii greutatea, dar daca folosesti dieta ca sa iti dai posibilitatea de a avea abateri alimnetare, acest yo-yo cum se numeste, asta este periculos. Pentru ca o dieta drastica presupune modificarea compozitiei corporale, la cele 55 de kilograme vom avea mai mult un aport de grasimi in corp. Pe masura ce repetam dieta si rezultatele vor scadea, metabolismul incetineste si va avea nevoie de tot mai putine calorii pentru a-si pastra greutatea.
Astfel ne condamnam la o cura de slabire pe viata, nu vom mai putea manca ca o persoana normala pentru ca organismul nostru va manca din ce in ce mai putin.
Ce inseamna o dieta sanatoasa?
Sa elimine din alimentatie obiceiurile gresite, precum consumul de bauturi racoritoare pe post de apa, dulciuri, produse de patiserie si obiceiurile culinare sa fie corecte, atentie la prajeli, incarcate de calorii in mod nesanatos. Apoi sa ajustam cantitatea la gradul de efort si de consum. Daca vrem sa slabim rapid atunci trebuie sa reducem consumul zilnic la jumatate, sau pentru o slabire mai lenta, reducem la 30%. Fiecare organism arde in felul sau, daca mancai de regula 5 sarmale atunci trebuie sa mananci doar 3.
Ce probleme de sanatate se ascund in spatele kilogramelor in plus
5 vedete autohtone te invata cum sa slabesti
Florentina Opris recomanda: Trucuri eficiente pentru slabit!
Dr. Mihaela Bilic a lansat recent cartea "Sanatatea are gust"
Iti poti inscrie si vota orasul pe harta turneului de promovare a volumului “Sanatatea are gust”, invitand-o astfel pe dr. Mihaela Bilic in orasul sau.
Orasele care inregistreaza cele mai multe invitatii vor fi trecute pe harta evenimentelor din tara, iar cei care voteaza vor afla pe e-mail primii de aceste intalniri cu dr. Mihaela Bilic si se vor numara negresit printre cei care obtin un autograf pe volumul Sanatatea are gust.
Invit-o pe dr. Mihaela Bilic in orasul tau! Voteaza acum