Studiile au scos la iveală un truc pe cât de simplu, pe atât de eficient când vine vorba de temperarea poftei de alimente nesănătoase.
Potrivit unei cercetări publicate în Journal of Marketing Research, indivizii tind să consume mai puţine alimente nesănătoase atunci când se servesc singuri decât atunci când altcineva se ocupă de distribuirea porţiilor.
"Am descoperit că atunci când subiecţilor li s-a dat şansa să aleagă dacă să consume sau nu alimente pe care le percepeau ca fiind nesănătoase, au fost mai tentaţi să consume gustările când era necesară mai puţină implicare fizică din partea lor pentru a ajunge la mâncare", au explicat autorii studiului.
Practic, când este necesar un anumit grad de efort din partea individului - cum ar fi să te ridici pentru a te servi, de exemplu - acesta consumă mai puţin decât dacă o altă persoană este cea care îl serveşte. Interesant este că acest fenomen apare numai în ceea ce priveşte alimentele nesănătoase.
"Credem că acest comportament apare pentru că o lipsă de implicare în procesul de servire permite subiecţilor să nu îşi asume responsabilitatea pentru consumul de alimente nesănătoase şi, implicit, să se simtă mai bine în urma exceselor făcute", au notat specialiştii.
Aşadar, dacă vrei să reduci consumul de alimente nesănătoase, nu trebuie decât să elimini tentaţia de a fi servită de altcineva.