O institutie de profil, Centrul pentru Studierea Femeilor in Televiziune si Film (Center for the Study of Women in Television and Film) a dat publicitatii raportul propriu pe 2014, intitulat "It's a Man's (Celluloid) World", iar vestile nu sunt deloc bune.
Adio rutina de Valentine's Day: 9 filme neconventionale de vazut cu iubitul
Studiul analizeaza reprezentarile personajelor feminine de pe marile si micile ecrane din topul celor 100 de filme cu cele mai mari incasari, in fiecare an.
Pe langa faptul ca scoate la iveala niste cifre destul de sumbre cand este vorba de femeile din industria filmului si televiziune, cum ar fi slaba reprezentare, prevalenta stereotipurilor de gen si oportunitatile din spatele camerei de filmat, studiu, de asemenea, a raportat o lipsa de diversitate etnica in randul aceluiasi mediu - cinematograful si televiziunea.
Trailere de Oscar: Asa arata "lupta" care se da pentru cel mai bun film
Iata cateva dintre rezultatele studiului care au fost date publicitatii pe 10 februarie:
* Doar 12% din totalul protagonistilor identificabili au fost femei in 2014. Aceasta cifra reprezinta o scadere cu 3 procente, comparativ cu anul 2013, si o scadere cu 4 procente, comparativ cu anul 2002.
* In 2014, 75% dintre protagonistii filmelor si serialelor TV au fost de sex masculin, iar 13% erau ansambluri/grupuri de barbati/femei.
* Femeile au reusit sa cuprinda 29% dintre personajele importante. Aceasta cifra nu reprezinta nicio schimbare fata de 2013. (Pentru acest studiu, personajele importante erau cele care apareau in mai mult de o scena si erau importante pentru actiunea povestii).
* Femeile au reprezentat 30% dintre toate personajele vorbitoare (inclusiv personajele minore si majore) in 2014.
* Personajele feminine au ramas mai tinere decat omologii lor de sex masculin. Majoritatea personajelor feminine aveau 20 si ceva de ani (23%) si 30 si ceva de ani (30%).
* 74% dintre toate personajele feminine aveau pielea de culoare alba, 11% erau afro-americane, 4% erau din America Latina, 4% erau asiatice, iar 4% erau de alte etnii.
* 85% dintre personajele masculine aveau o ocupatie identificabila, dar doar 75% dintre personajele feminine aveau un job sau o ocupatie care putea fi identificata.
* Personajele masculine aveau mai multe sanse decat cele feminine sa fie identificate doar printr-un rol legat de locul de munca, cum ar fi cel de doctor sau director executiv (61% dintre barbati, comparativ cu 34% dintre femei). In contrast, personajele feminine erau mult mai rapid identificate doar printr-un rol legat de viata personala, cum ar fi cel de sotie sau mama (58% dintre femei, comparativ cu 31% dintre barbati). Sursa.
Citeste si: 6 filme esentiale pe care FEMINISTA din tine trebuie sa le vada