Psihologul Dan Kindlon numeste acest fenomen “imunitate psihologica”. Asa cum sistemul nostru imunitar este intarit de infectii, psihicul este dezvoltat de dezamagiri, esecuri si greutati.
“Civilizatia inseamna sa te adaptezi la situatii mai putin perfecte”, a declarat specialistul pentru The Atlantic. “Cu toate acestea, parintii au adesea aceasta reactie instantanee la neplaceri, si anume “Pot sa remediez asta”.” Se dezvolta astfel ceea ce putem numi disconfort cauzat de disconfort.
Un pachet cu mancare uitat transportat de urgenta la gradinita sau la scoala, o jucarie pierduta inlocuita imediat, incapacitatea copilului de a castiga un concurs motivata prin faptul ca standardele sunt unele mult prea inalte - toate aceste gesturi menite sa il protejeze nu il ajuta cu nimic pe copil.
Invata-l, in schimb, sa se descurce cu senzatia de foame, cu dezamagirea si ideea de pierdere. Este incredibil cum un stomac gol poate imbunatati memoria si creativitatea, cum esecul il invata sa munceasca mai mult pentru a reusi.
Nimeni nu vrea ca al sau odor sa aiba o viata dificila, insa suferinta cultiva resurse emotionale necesare pentru a face fata esecului si regresului. In mod curios, cei mai buni oameni au depasit obstacole semnificative, precum pierderea cuiva drag sau un mediu familial nu tocmai primitor. Acestea i-au facut mai puternici, mai flexibili, empatici si cu simtul umorului dezvoltat. Cei mai grijulii dintre oameni sunt aceia care nu au avut, la randul lor, parte de grija.
Citeste si:
Iuliana Tudor, o mama moderna - Secretele unei educatii solide
Siguranta copilului, o provocarea de Craciun - 6 pericole si solutii pentru sarbatori fericite