Care sunt diferenţele dintre o simplă relaţie şi un parteneriat solid?
Parteneriatele se dezvoltă în timp, relaţiile se încheagă rapid
O relaţie demarează, de regulă, la scurt timp după ce partenerii cedează dorinţei, acceptând să dea curs "chimiei" puternice. Numită şi perioada "de miere", această fază coincide cu etapa în care cunoşti pe cineva suficient încât să îţi doreşti să petreceţi cât mai mult timp împreună.
Acestea nu sunt condiţii suficiente pentru a da naştere unui parteneriat. Nici măcar iubirea pe care o simţi pentru cel de lângă tine nu este suficientă pentru a susţine un parteneriat. Parteneriatele se creează în timp pentru că au nevoie de dezvoltarea încrederii. Parteneriatul este o urmare firească a depăşirii unor conflicte, a rezolvării unor probleme apărute în viaţa de cuplu. Parteneriatul se naşte atunci când ambii parteneri lucrează neîncetat pentru crearea unui spaţiu unde amândoi să se simtă în siguranţă.
Relaţiile se bazează pe sentimente, parteneriatele se bazează pe un ritm comun
Când intri într-o relaţie, petreci mult timp încercând să îţi clarifici sentimentele. Există o oarecare nesiguranţă la începutul oricărei relaţii, cauzată de faptul că nu îţi cunoşti suficient de bine partenerul. Nu ştii ce poate face pentru a te răni. Nu ştii care îi sunt sentimentele şi nici cât de dispus este să lupte pentru relaţia voastră când viaţa vă va pune la încercare. În încercarea de a forma o relaţie, partenerii încearcă să se sincronizeze.
Parteneriatele, în schimb, se bazează pe un ritm comun, dezvoltat în timp. Ştiţi exact care vă sunt sentimentele, relaţia a fost definită până la cele mai mici detalii, iar sentimentele sunt confirmate constant prin acţiuni grăitoare. V-aţi format deja un ritm când vine vorba de conflicte, crize, haos şi probleme cotidiene. Sunteţi pe aceeaşi frecvenţă când vine vorba de satisfacerea nevoilor fiecăruia dintre voi. Amândoi vă asumaţi responsabilitatea cu privire la angajamentul pe care l-aţi luat şi, prin urmare, parteneriatul vostru nu poate fi pus la îndoială, nu poate fi o sursă de vină sau durere.
Relaţiile se sting odată cu pasiunea, parteneriatele sunt pentru totdeauna
O relaţie se bazează în mare parte pe obţinerea plăcerii de moment, iar totul e roz câtă vreme nu există diferenţe de opinie sau alte probleme. Parteneriatele trec dincolo de etapa "de miere", de prima ceartă, rezistând graţie perseverenţei partenerilor. Începutul unei relaţii înseamnă experienţe noi, un parteneriat adevărat înseamnă să găseşti frumuseţea într-o experienţă prin care ai trecut de sute de ori. Într-un parteneriat ajungi să te concentrezi mai degrabă pe căile prin care poţi face ca relaţia să reziste până la adânci bătrâneţi.
Relaţiile pun accentul pe nevoile individuale, parteneriatele se bazează pe sprijin reciproc
Când intri într-o relaţie, vezi numai ce vrea partenerul să te lase să vezi. Şi tu, la rândul tău, arăţi fix acele laturi pe care le consideri ideale, potrivite pentru a obţine ceea ce-ţi doreşti de la partener. Parteneriatele nu se limitează la aspectele bune. Ba chiar am putea spune că, dimpotrivă, parteneriatele se sudează atunci când viaţa vă pune la încercare. Un parteneriat ia naştere atunci când eşti dispus să îţi laşi nevoile deoparte pentru a-l ajuta pe cel de lângă tine. Într-un parteneriat, cel de lângă tine este singurul care te poate face să zâmbeşti la finalul unei zile stresante şi este cel care este mereu acolo, spunându-ţi că va fi bine. Parteneriatele sunt alimentate cu furie, lacrimi şi gestionarea unor emoţii pe care ai prefera să nu le simţi sau să le dezvălui. Parteneriatul trece testul "demonilor" pe care fiecare dintre voi trebuie să îi înfrunte, iar un partener adevărat este cel care nus e dă bătut niciodată, fiindcă ştie că binele câştigă întotdeauna.
Parteneriatele rezistă în timp fiindcă partenerii se completează reciproc, ştiu să se "asambleze" la loc atunci când viaţa îi dărâmă. Astfel, rezistă în timp pentru că au fost construite în timp, dincolo de legătura firavă pe care o simţi la începutul unei relaţii.