Somnul este o parte impotantă din viață și nimic nu pare mai bun decât a te duce la culcare după ce ai avut o zi lungă și grea. Somnul sănătos este foarte important pentru odihnă și recuperare, de aceea trebuie să știi care sunt recomandările în funcție de vârstă.
Lipsa somnului
Foarte multe persoane așteaptă weekendul ca să se odihnească cum trebuie, dar este mai bine să nu-ți neglijezi programul de somn doar pentru a urmări un serial sau un videoclip pe Internet. În primul rând, depravarea de somn afectează viitoarele perioade de odihnă în mod negativ. În al doilea rând, acest lucru îți influențează direct sănătatea, pentru că dacă nu dormi suficient crește riscul următoarelor probleme de sănătate:
- Epuizare;
- Depresie;
- Schimbări hormonale;
- Boli cardio-vasculare;
- Dificultăți de vedere;
- Diabet.
În plus, un somn de proastă calitate influențează negativ aspectul fizic, pentru că te îngrași, faci cearcăne și devii palidă, iar toate aceste simptome duc la lipsa concentrării, scăderea productivității și îmbătrânire prematură.
Vârsta și somnul
Vârsta influențează nu numai funcțiile organismului, motiv pentru care cercetătorii au stabilit care este legătura dintre vârstă și numărul de ore de somn necesare.
- 0-3 luni - 14-17 ore;
- 4-11 luni - 12-15 ore;
- 1-2 ani - 11-14 ore;
- 3-5 ani - 10-13 ore;
- 6-13 ani - 9-11 ore;
- 14-17 ani - 8-10 ore;
- 18-25 ani - 7-9 ore;
- 26-64 ani - 7-9 ore;
- 65+ ani - 7-8 ore.
Cu cât mai în vârstă este o persoană, cu atât mai puține ore de somn are nevoie. Bebelușii de până la 3 luni au nevoie de cel mai mult somn, copiii sub 18 ani ar trebui să doarmă mai mult de 8 ore pe noapte, iar apoi, cantitatea de ore se diminuează semnificativ, dar fiecare persoană are de fapt propriile nevoi, care pot modifica aceste cifre.
Îmbunătățirea calității somnului
Este foarte important să fii atentă la durata, dar și la calitatea somnului, deoarece dacă dormi prost nu vei avea o sănătate prea bună. Te poți folosi de următoarele sfaturi dacă vrei să te simți mai bine dimineața.
1. Nu amesteca activitățile de zi cu cele de noapte. Este important să ții minte că oamenii ar trebui să stea treji ziua și să doarmă noaptea. Dacă întrerupi acest ritual, atunci vei avea probleme cu somnul.
2. Culcă-te și trezește-te la aceleași ore în fiecare zi.
3. Nu bea alcool înainte de culcare.
4. Nu mânca noaptea.
5. Creează o atmosferă confortabilă în dormitor.
6. O scurtă plimbare în aer liber te va ajuta să adormi mai repede.
7. Încearcă să nu folosești electronice noaptea.
8. Acordă mai multă atenție activităților fizice și tehnicilor de relaxare.
Să dormi suficient nu este chiar atât de complicat și poți folosi trucurile de mai sus pentru a îmbunătăți calitatea somnului, iar în schimb, vei fi mai veselă și mai sănătoasă.