Copiii prezintă un nivel semnificativ de nicotină pe mâini, în urma contactului cu suprafeţe contaminate cu reziduurile fumului de ţigară, chiar şi atunci când nu se fumează activ în preajma lor.
Aceasta este concluzia unui studiu publicat în jurnalul Tobacco Control, realizat de cercetătorii de la Cincinnati Children's Hospital Medical Center şi San Diego State University.
"Acesta este primul studiu care arată că pe mâinile copiilor este prezent un nivel sporit de nicotină chiar şi atunci când părinţii nu fumează în preajma lor", a arătat Melinda Mahabee-Gittens, medic de la Cincinnati Children's Hospital şi coautor al studiului. "Părinţii cred că este de ajuns să nu fumeze când cei mici sunt prezenţi, însă nu este aşa. Aceste rezultate subliniază că singura modalitate sigură de a proteja copiii de efectele expunerii la fumul de ţigară este renunţarea definitivă la acest viciu sau măcar eliminarea obiceiului de a fuma în casă."
Practic, dacă părinţii fumează în casă, copiii sunt totuşi expuşi la un risc sporit de apariţie a unor infecţii respiratorii şi ale aparatului auditiv. De asemenea, crize de astm frecvente şi severe au fost înregistrate în cazul copiilor care petrec timp în spaţii în care se fumează.