Cercetătorii au publicat rezultate promiţătoare în jurnalul Nature Medicine, dezvăluind adevărul din spatele calităţilor rodiei, fruct considerat, graţie efectelor benefice, un secret al longevităţii.
Sucul de rodie previne îmbătrânirea prin restabilirea unui proces numit mitofagie. Toate celulele conţin generatoare de energie numite mitocondrii, care în momentul în care îmbătrânesc devin mai puţin eficiente sau chiar toxice. Mitocondriile vechi sunt reciclate, iar prin procesul de mitofagie apar mitocondrii noi.
Odată cu vârsta, însă, acest proces de reciclare încetineşte, ceea ce poate duce la slăbiciune musculară. Din fericire, cercetătorii au descoperit că rodiile conţin o substanţă numită urolitina A, singurul compus cunoscut care poate restabili funcţia mitocondriilor. Din păcate, însă, nu toţi indivizii prezintă în intestin acele bacterii necesare pentru a procesa urolitina A din rodie.
Se estimează că un individ ar trebui să bea până la patru pahare mari de suc de rodie în fiecare zi pentru a obţine efectele benefice înregistrate în cadrul studiului.
"Cantitatea de urolitină A produsă în organism din rodii poate varia mult şi depinde de flora bacteriană din intestine", a atenţionat nutriţionistul Kim Pearson.