Chiar dacă ţi se pare că sucul de sfleclă are gust de noroi, trebuie să ştii că deţine, cu siguranţă, anumite puteri vindecătoare. Şi chiar dacă un pahar înalt cu suc de sfeclă nu îţi inspiră aceeaşi poftă intensă pe care o resimţi când vezi un pahar de latte macchiato, nu trebuie să renunţi la ideea de a-l consuma mai des.
Fără îndoială, sucul de sfeclă roşie este încărcat cu multe vitamine şi minerale esenţiale şi este unul dintre cele mai sănătoase superalimente pe care poţi pune mâna. Reţine că sfecla roşie este uşor de asimilat cu alte arome de sucuri de fructe, iar mărul este fructul cel mai popular care face echipă bună cu sfecla.
Şi dincolo de faptul că îţi alimentează organismul cu o paletă largă de substanţe nutritive, sucul de sfeclă roşie are, de asemenea, efecte pozitive tangibile asupra energiei tale şi asupra sănătăţii cardiovasculare.
1. Sucul de sfeclă roşie este o multivitamină naturală
Conţinutul de vitamine şi minerale din sucul de sfeclă roşie este impresionant. În ceea ce priveşte conţinutul de vitamine, sucul de sfeclă roşie are un conţinut ridicat de vitamina C, acid folic, betacaroten (vitamina A) şi vitaminele B1, B2 şi B3.
În privinţa conţinutului de minerale, sucul de sfeclă roşie are o listă lungă de elemente nutritive valoroase: potasiu, fosfor, mangan, zinc, cupru, seleniu şi fier. În plus, sucul de sfeclă roşie conţine proteine sub forma unui set complet de aminoacizi.
2. Sucul de sfeclă roşie este un factor benefic pentru vitalitatea şi rezistenţa ta
Un studiu medical recent de la Universitatea din Exeter a scos la lumină câteva dintre proprietăţile sucului de sfeclă roşie care pot creşte vitalitatea. În mod specific, studiul britanic a arătat că sportivii au fost capabili să facă exerciţii fizice cu 16% mai mult timp decât în mod normal, deoarece nitraţii din sucul de sfeclă roşie au redus absorbţia de oxigen.
Această absorbţie sau aport scăzut, la rândul său, a avut efectul de a face ca antrenamentele să fie mai puţin obositoare şi extenuante.
Profesorul Andy Jones, cel care a organizat studiul, a fost citat de presa britanică, declarând: "Studiul nostru este primul care arată că alimentele bogate în nitraţi pot creşte rezistenţa la efort."
3. Sucul de sfeclă roşie scate tensiunea arterială
Nitraţii din sucul de sfeclă roşie nu doar că îţi cresc rezistenţa la efort (vitalitatea), dar în aceeaşi măsură scad tensiunea arterială. Dovada din spatele acestei afirmaţii se datorează unui alt studiu britanic, de această dată realizat la The London School of Medicine. Studiul profesoarei Amrita Ahluwalia a determinat că nivelul nitraţilor din 500 de mililitri de suc de sfeclă roşie pe zi au avut un efect vizibil asupra reducerii nivelului tensiunii arteriale.
Concluziile studiului au arătat că, pe lângă faptul că nitraţii din sucul de sfeclă au redus tensiunea arterială la doar câteva ore după ingestie, efectele pozitive ale acestei băuturi încă se puteau înregistra la o zi întreagă după ingestie.
Modul în care nitraţii se ocupă de reducerea tensiunii arteriale este încă un subiect supus dezbaterii, dar cercetătorii cred că nitratul poate acţiona ca un factor care extinde sau dilată vasele de sânge, prin urmare, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui.
4. Sucul de sfeclă roşie este benefic pentru sistemul cardiovascular
Lărgirea sau dilatarea vaselor de sânge, cauzată de ingestia de nitraţi din sucul de sfeclă, nu doar că îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, dar de asemenea îţi scade riscul de a suferi de boli de inimă, de rigidizarea arterelor şi de boli vasculare. Pe scurt, prin dilatarea vaselor de sânge, nitraţii din sucul de sfeclă roşie alimentează inima cu mai mult sânge, şi împreună cu sângele, oferă mai mult oxigen.
Odată ce au fost îmbunătăţite fluxul de sânge şi aportul de oxigen către inimă o menţine sănătoasă şi reduce durerile în piept care însoţesc bolile de inimă şi rigidizarea arterelor.
Două căni de suc de sfeclă roşie pe zi sunt recomandate pentru creşterea concentraţiei de nitraţi până la un nivel care este benefic pentru sistemul cardiovascular. Sursa.