La început totul este bine și frumos, cei doi se înțeleg de minune, dar pe măsură ce relația avansează, încep să apară și părerile diferite, care conturează personalitățile individuale. Acesta este momentul când apar tensiunile și relația este supusă unui test. Dacă te afli într-o asemenea legătură și reușești să porți cu partenerul tău o discuție constructivă, cu argumente, atunci chiar aveți ce învăța unul de la celălalt.
Cearta este o formă importantă de comunicare, deoarece arată individualism, perspective diferite și abilitatea de a învăța de la cineva. Discuțiile în contradictoriu nu sunt neapărat un semn că în relație există probleme. Psihiatrii explică faptul că a te certa bine necesită timp în care să înveți anumite tactici și dau chiar câteva sfaturi despre cum să ieși cum trebuie dintr-o dispută:
1. Nu insista că ai dreptate;
2. Vorbește imediat ce simți că te înfurii;
3. Ascultă;
4. Rămâi la subiectul discutat;
5. Spune numai lucruri pe care nu le vei regreta.
Cearta nu arată neapărat că relația merge prost, pentru că dacă te cerți cu cineva demonstrezi doar că ai propriile opinii și idei. Doi îndrăgostiți pot discuta anumite lucruri asupra cărora să cadă de acord. În relațiile în care nu există niciodată o ceartă deschisă, sunt, de obicei, multe frustrări acumulate și tensiune, întrucât nici una dintre părți nu vrea să-și împărtășească părerile, pentru a nu-l supăra pe celălalt. Lipsa certurilor mai exprimă neimplicare, distanțarea de relație și o posibilă lipsă de încredere.
Ca să te lămurești ce simți și ce se întâmplă, trebuie să îți pui următoarele întrebări:
Cât de implicată ești în relație și dacă poți să-ți exprimi propriile păreri? Te temi să depășești anumite limite? Poți fi tu însăți în relația pe care o ai? Te temi să te exprimi în stil propriu?
Dr. Stephanie Sarkis a explicat că există șapte ingrediente ale unei relații reușite, iar cearta este unul dintre ele. Ea spune că nu a văzut niciodată un cuplu stabil care să nu se certe și aici nu este vorba despre cearta irațională ci mai degrabă despre discuții în contradictoriu, la care fiecare vine cu propriile argumente. Crede că dacă un cuplu spune că niciodată nu se ceartă, ceva nu este în regulă, pentru că te poți certa și fără să țipi sau să arunci cuvinte jignitoare. Trebuie doar să vă dați seama ce anume nu vă place și care sunt limitele peste care nu puteți trece, la ce nu puteți renunța, ca apoi să reușiți să ajungeți la un compromis.
Într-o relație vor fi mereu provocări și conflicte, cel puțin după ce au trecut primele etape de îndrăgosteală și s-a ajuns la stadiul stabil de longevitate, în care fiecare se redescoperă și vrea să fie auzit, să-și urmeze pasiunile și să se poată comporta așa cum simte. Cuplurile care se ceartă își exprimă dorința de a se face fiecare partener auzit și când acest lucru se face constructiv este ceva bun, care diferă de cearta clasică. Cuplurile fericite fac așa ceva și se respectă în timp ce-și arată vulnerabilitățile.
Există o diferență între a te certa furios și a învăța cum să-ți exprimi gândurile, pentru că în timp, reușești să-ți alegi bătăliile și înveți pentru ce este important să te cerți și la ce e mai bine să renunți. Elizabeth Gilbert, autor și speaker motivațional spune că: „Poți măsura fericirea unei căsnicii prin numărul de cuvinte pe care fiecare partener și le-a reținut, acumulate în ani de renunțare la sine.” Să taci nu este întotdeauna cel mai bun mod de a menține încrederea într-o relație.
Cuplurile care se ceartă au tendința să fie mai pasionale
Unele cupluri se bucură de sexul venit drept împăcare, pentru că hormonii o iau razna și tensiunea crește alături de puls. Dr. Pam Spurr, specialist în relații, este de părere că : „Modul în care te cerți arată foarte mult despre relație în sine, iar cei care sunt mai înțelepți realizează acest lucru și sunt atenți la cum se poartă cu jumătatea lor chiar și când au diferențe de opinii. În subconștient arăți grijă față de partener chiar și când ești supărat.”
Respectul reciproc, dragostea, compromisurile și încrederea sunt factori importanți ai unei relații fericite, pentru că este vorba despre plierea pe dorințele celuilalt și ar trebui ca niciodată să nu-ți dorești să insulți sau rănești pe cineva drag.