De cele mai multe ori, oamenii se controlează cu greu și lasă frâu liber emoțiilor când se ceartă cu cineva, pentru că nu prea mai pot controla ce se întâmplă.
1. Respiră adânc
Capacitatea de a rămâne relaxată și concentrată în timpul unui conflict ține de abilitatea de a relaxa mușchii din tot organismul. Respirația greoaie este răspunsul organismului la stres și prin respirația adâncă reușești să rămâi relaxată la nivel celular.
Respiră adânc pe nas, apoi expiră încet pe gură. Acest control auto-indus va scădea producția de adrenalină și cortisol, doi hormoni ai stresului.
2. Concentrează-te pe organismul tău
Când te concentrezi pe orice reacție fizică uiți de ceea ce simți efectiv și poți schimba practic modul în care reacționezi. Când poți simți tensiunea te poți concentra pe respirație, creierul se oxigenează și stresul este mai ușor resimțit.
Când observi că organismul începe să fie tensionat adoptă o poziție neutră a corpului și relaxează-ți umerii și mâinile. Astfel vei da măcar impresia că vrei să comunici cu cei din jur și vei folosi mai mult limbajul corporal, ceea ce de multe ori face conflictul să dispară.
3. Ascultă activ
Oamenii încep să se certe când au impresia că nu sunt auziți. În plus, dacă nu asculți atentă și activ cealaltă persoană, îți va fi imposibil să stingi conflictul.
Când cineva vorbește, concentrează-te pe ceea ce spune și ignoră alte gânduri. Astfel, odată ce persoana respectivă termină de vorbit vei avea informațiile necesare pentru a răspunde inteligent.
4. Alternează tipul întrebărilor
Când asculți activ încearcă să pui atât întrebări cu răspuns deschis cât și din cele la care să se răspundă cu „da” sau „nu”. Acest lucru va demonstra că ai fost atentă când cealaltă persoană vorbea și în al doilea rând, astfel îți exprimi respectul față de interlocutor și îl lași să-și exprime gândurile.
Alternarea tipurilor de întrebări este dificilă pentru majoritatea oamenilor, dar vei descoperi pe parcurs efectul miraculos.
5. Menține tonul scăzut
Lucrurile se inflamează cel mai rău când oamenii încep să țipe și cel mai ușor mod de a aplana un conflict este să rămâi calmă. Tonul vocii este în strânsă legătură cu presiunea sanguină, iar când tensiunea crește este greu să mai comunici eficient.
Primul pas în rezolvarea unui conflict este să scazi nivelul de furie al interlocutorului și nu poți face asta dacă țipi. În schimb, poți schimba totul dacă îți controlezi tonul vocii.
6. Acceptă că nu veți fi mereu de acord
Unele conflicte nu vor duce către acceptarea ambelor opinii sau a unui compromis, dar poți încerca să nu mai adâncești cearta, prin distanțarea și ieșirea treptată, politicoasă, din discuție.
Într-un conflict sunt mereu implicați cel puțin doi oameni și te poți distanța de o ceartă dacă persoana cu care ești în dispută devine extrem de irascibilă, indiferent ce ai face sau zice tu și dacă discuția chiar nu duce nicăieri.
Psihologii îți spun cum să rămâi calmă într-o ceartă
Conflictele sunt inevitabile și orice persoană, oricât de calmă ar fi, va fi la un moment dat implicată într-o ceartă.