Uită de vaccinul antigripal. O supă care se bazează pe mai mult de 50 de căţei de usturoi, ceapă, cimbru şi lămâie va distruge aproape orice virus care intră în organismul tău şi te va ajuta să lupţi împotriva răcelii şi gripei.
Dacă vrei să faci faţă cu brio sezonului rece şi să ţii la distanţă răceala şi gripa, usturoiul este unul dintre cei mai puternici aliaţi pe care îi poţi avea. Usturoiul şi-a câştigat reputaţia de aliment care distruge virusurile datorită unei substanţe chimice, numită alicină, care este responsabilă de mirosul înţepător al usturoiului.
Alicina şi beneficiile sale incredibile
Un studiu recent de la Universitatea Washington State arată că usturoiul este de 100 de ori mai eficient decât antibioticele clasice când vine vorba de a lupta îmbotriva bolilor. Atunci când usturoiul este pisat sau mărunţit, el produce alicina prin intermediul unei reacţii enzimatice.
Cercetările arată că alicina ajută la scăderea colesterolului şi a tensiunii arteriale şi, în acelaşi timp, ajută la prevenirea formării cheagurilor de sânge. Usturoiul, de asemenea, poate reduce riscul de a dezvolta ateroscleroză (întărirea arterelor). Compuşii din această legumă ucid multe microorganisme, printre care bacteriile şi virusurile care provoacă durerile de ureche, gripa şi răcelile.
Reţeta pentru supă de usturoi, modificată astfel încât tu să te poţi bucura de mai multe beneficii
Porţii: 4
Ingrediente:
- 26 de căţei de usturoi (necurăţaţi de coajă)
- 2 linguri de ulei de măsline
- 2 linguri (sau 1 sfert de bucată) de unt organic (de la un animal care a fost hrănit doar cu iarbă)
- 1/2 linguriţă pudră de ardei iute cayenne
- 1/2 cană ghimbir proaspăt
- 2 sferturi de cană de ceapă feliată
- 1 linguriţă şi jumătate de cimbru proastăt tocat
- 26 de căţei de usturoi, curăţaţi de coajă
- 1/2 cană de lapte de cocos
- 3 jumătăţi de cană de supă de legume bio
- 4 felii de lămâie
Mod de preparare:
- 1. Încălzeşte cuptorul la 180 de grade Celsius. Pune cei 26 de căţei de usturoi într-un vas mic de copt. Adaugă 2 linguri de ulei de măsline şi presară peste ei puţină sare şi amestecă-i până când sunt acoperiţi de ulei.
- Acoperă vasul de copt bine de tot, cu folie, şi lasă căţeii de usturoi să se coacă până când devin maro-auriu şi moi la atingere, timp de aproximativ 45 de minute. Răceşte usturoiul. Apoi strânge usturoiul între degete pentru a elibera căţeii. Transferă usturoiul într-un castron mic.
- 2. Se topeşte untul într-o cratiţă mare, la foc mediu spre mare. Adaugă ceapa, cimbrul, ghimbirul şi pudra de ardei iute cayenne şi fierbe la foc mediu spre mare până când ceapa devine transparentă, timp de aproximativ 6 minute.
- Adaugă usturoiul copt anterior şi cei 26 de căţei de usturoi crud şi fierbe-i timp de 3 minute. Adaugă supa sau fiertura de legume. Acoperă conţinutul şi lasă să se fiarbă până când usturoiul este foarte este foarte moale, timp de aproximativ 20 de minute.
- Apoi, lucrând pe etape, pasează şi fă un piure din supa aceasta, punând-o într-un blender şi amestecând-o până când obţii un amestec cremos. Apoi revii cu supa înapoi în cratiţă. Adaugă lapte de cocos şi se aduce supa din nou la temperatura de fierbere. Se condimentează cu sare şi piper, după gust.
- 3. Stoarce sucul de la 1 felie de lămâie în fiecare bol de supă şi serveşte ca atare.
- 4. Supa poate fi preparată cu 1 zi înainte. Acoperă supa şi pune-o la frigider. Reîncălzeşte supa la foc mediu, amestecând-o din când în când.
- Pont: fie poţi cumpăra ca atare usturoiul de la supermarket sau din piaţă, fie îl poţi creşte în grădina ta, fie îl poţi achiziţiona de la micii producători de legume bio. Sursa.