La un interval de câteva săptămâni (care poate ajunge până la câteva luni) după ce ai născut, doctorul tău îţi va spune că este în regulă şi că ai voie să faci exerciţii fizice. Dar lucrurile nu sunt atât de simple pe cât par.
NU te aştepta să faci antrenamentul cu care te-ai obişnuit înainte de sarcină
Multe femei sunt, aşa cum este de înţeles, nerăbdătoare să se întoarcă la rutina lor de fitness de dinainte de sarcina propriu-zisă. Femeile se concentrează mult pe ideea "Puteam să fac asta, aşa că ar trebui să pot să fac acest exerciţiu şi acum". Din păcate, o gândire de acest gen poate duce la acumularea multor frustrări şi, în unele cazuri, chiar te trage înapoi. Ideea este să nu exagerezi şi să nu îţi forţezi corpul în timpul antrenamentelor, mai ales după ce ai născut.
NU pune greutăţi pe încheieturile tale
Să ţii în braţe, să hrăneşti la sân sau să porţi tot timpul bebeluşul cu tine - sunt doar câţiva factori care îţi solicită încheieturile mâinilor, aşa cum nu au mai fost forţate până acum. Dacă vrei să previi suprasolicitarea lor, ia-o mai uşor în timpul exerciţiilor şi nu folosi greutăţi prea mari, care îţi slăbesc încheieturile. În plus, poţi modifica exerciţiile cum ar fi cele de tip plank, flotările şi altele care necesită să îţi laşi greutatea în mâinile tale.
NU începe cu exerciţii de mare impact
Specialiştii spun că după ce ai născut, corpul tău este plin de hormoni care îţi slăbesc ligamentele. În traducere, asta înseamnă că anumite exerciţii de mare impact, cum ar fi alergarea, săriturile cu coarda. Iar aceste exerciţii îţi pot afecta încheieturile, spun instructorii de fitness. În plus, este bine să faci o pauză de 2 luni sau chiar mai mult pentru a recâştiga forţa în zona muşchilor tăi pelvieni, cei care îţi susţin organele interne şi le ţin la locul lor, precum o curea.
NU face abdomene sau crunches
Evită exerciţiile abdominale, aşa-numitele "crunches", care necesită extensia completă a coloanei vertebrale, dar evită şi exerciţiile de răsucire a bazinului, până când nu ai undă verde de la medicul tău, instructorul de fitness sau kinetoterapeutul tău. În timpul sarcinii, uterul tău în creştere poate cauza dislocarea muşchilor abdominali, adică cele 6 pacheţele de muşchi se pot împărţi în două pacheţele de câte trei muşchi. Iar exerciţiile de tipul abdomenelor nu fac decât să agraveze problema, spun specialiştii citaţi de revista Women's Health.