În primul rând, trebuie să înţelegi că trezitul în toiul nopţii este complet normal şi face parte din ADN-ul nostru, spun specialiştii americani.
Nimeni nu doarme toată noaptea. De fapt, potrivit Dr. Jose Colon, autorul cărţii "The Sleep Diet", chiar şi 4 sau 6 treziri nocturne sunt considerate normale. Acest lucru, dacă ne luăm după evoluţia noastră, se întâmpla chiar şi în zilele în care oamenii trăiau în peşteri, când strămoşii noştri se trezeau noaptea, analizau mediul înconjurător, se asigurau că nu sunt tigri prin preajmă şi apoi mergeau din nou la culcare.
Ultima parte a ecuaţiei este cheia: ar trebui să fii capabilă să adormi din nou, odată ce te-ai trezit. Dacă nu poţi să dormi, unul dintre aceşti factori pot sta între tine şi un somn odihnitor.
"Hoţul" orelor de somn: ai nevoie să mergi la baie
Urinatul pe timpul nopţii are mai mulţi factori declanşatori. Dar dacă vezi că te trezeşti de 2 sau 4 ori pe noapte pentru a urina, chiar şi atunci când îţi limitezi consumul de lichide seara, s-ar putea să te ajute următorul truc: bea mai multă apă înainte de culcare; trebuie doar să adaugi un vârf de cuţit de sare, spun specialiştii.
Prea multă apă, fără suficientă sare în compoziţie, înseamnă că organismul tău va încerca să elimine o parte din apă, ceea ce poate explica de ce te trezeşti în toiul nopţii pentru a merge la baie.
Soluţia: Aproximativ cu 30 de minute înainte de a te duce la culcare, bea un pahar mic cu apă cu un strop de sare de mare, neprocesată. Sarea de mare va ajuta apa să ajungă în toate celulele corpului tău.
"Hoţul" orelor de somn: eşti supraîncălzită
Potrivit National Sleep Foundation (Fundaţia Naţională specializată pe probleme de Somn), atunci când simţi că îţi este cald poate îngreuna procesul de adormire, dar în acelaşi timp îţi este greu să rămâi adormită.
Temperatura camerei, hainele pe care le porţi sau nu în oat, aşternuturile şi păturile - toate au un rol în menţinerea corpului tău la temperatura corespunzătoare, spune Dr. Marc Leavey, de la spitalul Mercy Medical Center din Baltimore.
Soluţia: Oamenii pot dormi confortabil la o paletă largă de temperaturo. Dar o cameră cu temperatura cuprinsă între 15 şi 18 grade Celsius este ideală pentru majoritatea oamenilor. De asemenea, încearcă să faci baie înainte de a merge la culcare. Duşul îţi va creşte uşor temperatura corpului în cadă, în vreme ce ieşirea din cadă declanşează o uşoară scădere a temperaturii tale - un semnal pe care corpul tău îl asociază cu somnul.
"Hoţul" orelor de somn: postările tale pe reţelele de socializare, până târziu în noapte
Dacă rutina ta atunci când mergi la culcare implică o navigare pe Facebook, Twitter şi Instagram, ei bine, această activitate pe reţelele de socializare îţi poate deregla somnul. Expunerea ocholor la lumină pe timpul nopţii împiedică creierul să mai producă melatonină, hormonul somnului, explică Dr. Richard L. Hansler, de la Universitatea John Carroll.
De la tablete şi până la telefoane inteligente, dispozitivele electronice sunt surse de lumină pe care oamenii au tendinţa de a le ţine aproape de faţă, iar din această cauză le pot deregla somnul.
Soluţia: Stinge luminile din camera în care dormi şi încearcă să nu foloseşti dispozitive cu ecrane în ultima oră în care eşti trează. Este prea greu? Cercetările sugerează că lumina albastră emisă de telefoanele inteligente este cea mai problematică. Aşa că poţi încerca să micşorezi intensitatea luminii de la telefonul sau tableta ta şi să le ţii cât mai departe de faţă.
"Hoţul" orelor de somn: doza de alcool de seară
Deşi al doilea cocktail pe care îl bei te poate face să te simţi somnoroasă, în acelaşi timp îţi poate tulbura pacea somnului de pe timpul nopţii. Alcoolul are un efect sedativ care, dacă bei o cantitate suficientă, te poate adormi destul de uşor, spun specialiştii.
În primele câteva ore, tu metabolizezi acel alcool, iar alcoolul produce o formă de somn care poate împiedica mişcarea rapidă a ochilor în timpul somnului care este cel mai odihnitor. Această lipsă a somnului REM (Rapid Eye Movement) va face ca a doua jumătate a nopţii tale să fie neliniştită şi fragmentată.
Soluţia: Care este cel mai bun "cocktail" pe care poţi să îl bei înainte de culcare? Nu există, spun experţii. Dacă ai de gând să bei alcool, e posibil să nu fi capabilă să dormi bine. Ia-o mai uşor cu consumul de alcool şi renunţă la băuturile alcoolice cu câteva ore înainte de a merge la culcare şi îi vei da corpului tău timpul necesar pentru a metaboliza alcoolul înainte de a încerca să dormi. Sursa.