Ei bine, nu te mira daca la un moment dat incep sa iti apara armate de riduri pe chip. Vinovatii sunt produsii avansati de glicozilare (AGE), care se gasesc in carnea preparata la gratar. Sunt compusi daunatori care in cantitati mari grabesc procesul de imbatranire.
"Glicozilarea este o reactie intre carbohidrati (zahar si amidon) si proteine sau grasimi la temperaturi ridicate.", explica doctorul Anastasia Kalea. "Alimentele de provenienta animala bogate in grasimi si proteine sunt bogate in AGE si formeaza astfel de compusi in plus in timpul gatirii la temperaturi inalte.", adauga specialistul.
Caldura uscata din timpul gratarului produce mai multi produsi avansati de glicozilare decat fierberea sau gatirea la abur. De exemplu, continutul de AGE dintr-o bucata de carne de pui se dubleaza atunci cand o introduci la cuptorul cu microunde si este de patru ori mai are atunci cand o gatesti pe gratar. In principiu, cu cat este mai mare temperatura si cu cat este timpul de gatire mai mare, cu atat mai multi produsi avansati de glicozilare vor exista in alimentul pe care il mancati. Procesul demareaza de indata ce bucata de carne incepe sa capete aspectul acela maroniu.
Cercetatorii arata ca acesti compusi sunt absorbiti de catre organism, iar in cantitati mari cauzeaza riduri si pierderea elasticitatii pielii, fiindca distrug colagenul si elastina, responsabile pentru aspectul tanar si ferm al acesteia.
Secretele unui ten impecabil - Hraneste-ti pielea asa cum se cuvine!
Ghid pentru o tinerete fara batranete - Ridurile devin istorie
Sfideaza timpul: Pastreaza-ti frumusetea intacta, cu buget minim
Sursa foto: dailymail.co.uk