Dacă eşti o femeie nonconformistă, ştii că nu ai fost nevoită niciodată să te justifici şi să explici cuiva de ce ai atât de multe tatuaje. Este vorba de corpul tău şi dacă vrei să îţi pui cerneală pe toată suprafaţa pielii tale, cu atât mai bine.
Dar pentru acele rude şi prieteni care nu sunt încă de acord cu deciziile tale, ai acum un alt aliat – o serie de veşti bune care vin să susţină opţiunea ta de a te tatua.
Potrivit unui studiu nou publicat în "American Journal of Human Biology", dacă îţi faci multe tatuaje, acest lucru îţi poate întări, de fapt, sistemul imunitar.
Deşi studiul acesta a fost extrem de restrâns (24 de femei şi 5 bărbaţi au participat la el), cercetătorii de la Universitatea din Alabama au constatat că sistemul imunitar al participanţilor tatuaţi a gestionat mai bine noua cerneală de pe pielea lor, comparativ cu persoanele care nu aveau tatuaje pe piele.
Oamenii de ştiinţă au ajuns la această concluzie după ce au testat saliva participanţilor înainte şi după ce au fost tatuaţi la un salon de specialitate.
Atunci când îţi faci un tatuaj pentru prima dată, ai putea fi mult mai predispusă să răceşti sau să faci o infecţie, dar pe termen lung, tatuajele multiple îţi consolidează şi îţi construiesc sistemul imunitar şi rezistenţa lui în faţa bolilor, uşurându-i de fapt lupta pe care o duce împotriva unei infecţii.
Ce spune un artist tatuator român: "Tatuajul e ca un vaccin"
Pentru a elucida această concluzie şi pentru a ne convinge dacă oamenii de ştiinţă au sau nu dreptate în privinţa legăturii dintre tatuajele realizate pe o suprafaţă mare a pielii şi un sistem imunitar puternic, Feminis.ro a stat de vorbă cu Robert Modreanu, un tattoo artist cu o experienţă de peste 13 ani în domeniu.
"Părerile sunt împărţite. Sunt unii cercetători care spun că noi respirăm prin piele, adică prin pori. Şi dacă avem suprafaţa corpului tatuată cât mai mult, de fapt, s-ar zice că riscăm un cancer de piele. Dar doar dacă suntem tatuaţi foarte-foarte mult. Dar dacă tatuajele sunt făcute în mediu steril şi în mod profesional, nu riscă nimeni nimic.", ne-a explicat Robert Modreanu, artist tatuator.
În privinţa concluziei care spune că oamenii cu multe tatuaje au un sistem imunitar mai bun, Robert Modreanu spune că, în opinia lui, acest lucru este adevărat în propoţie de 70%.
"Să fiu sincer, cam aşa e. Pentru că tatuajul practic este ca un vaccin, ca să-i zic aşa. O doză mică dintr-un tatuaj cam ajută sistemul imunitar să lucreze. Dar părerile sunt împărţite. Eu zic că nu ar fi în totalitate adevărat studiul, dar nu cred nici că faci cancer (de la tatuaje). E o chestie relativă. Există mulţi oameni tatuaţi pe tot corpul, precum Omul Şarpe, şi nu au păţit nimic. Nu înseamnă neapărat că aceşti oameni au un sistem imunitar mai bun. E posibil, pot să zică că da. Hai să zicem 70% - Da, 30 % - Nu, părerea mea.
Ideea este ca tatuajul să fie făcut în mediu steril. Totul să fie ca la carte, cu ace de unică folosinţă şi materiale profesionale şi asta e tot. Eu, ca expert, pot să zic că 70% da, este adevărată treaba asta (n.r. că oamenii cu multe tatuaje au un sistem imunitar mai bun pe termen lung.) Dar depinde, pentru că sunt oameni cu sistemul imunitar scăzut de la sine. Adică poţi să îi faci tu orice, ca artist tatuator, şi nu are nicio legătură cu sistemul imunitar.", ne-a mai declarat Robert Modreanu.
Deşi cercetătorii americani nu îţi sugerează să îţi faci un tatuaj pe toată suprafaţa mâinii data viitoare când suferi de gripă, această concluzie explică de ce unii oameni se îmbolnăvesc prima dată când îşi fac un tatuaj, în vreme ce alţii se simt extraordinar. Sursa.