În cadrul unui studiu realizat la Northwestern University, cercetătorii au analizat obiceiurile a 96 de adulţi, cu vârste între 18 şi 50 de ani, care obişnuiesc să doarmă mai mult de 6,5 ore pe noapte, media fiind de 7.5 ore.
Participanţii la studiu au purtat aparate care le-au monitorizat activitatea fizică şi tiparul de somn pe parcursul unei săptămâni, timp în care subiecţii au completat şi un jurnal alimentar.
Astfel, cercetătorii au descoperit că indivizii care adormeau, în medie, în jur de ora 00:45, mâncau mai puţine legume şi mai mult fast food, fiind şi mai puţin activi din punct de vedere fizic decât cei care adormeau mai devreme. Cu toate acestea, te-ai aştepta ca subiecţii din prima categorie, care au ales mai degrabă mâncare de tip fast food şi au fost mai puţin activi, să înregistreze o creştere în greutate, comparativ cu cei care au adormit la o oră rezonabilă şi au consumat mai multe legume. Ei bine, cercetătorii au ajuns la concluzia că indicele de masă corporală şi nivelul de grăsime din organism al acestor indivizi s-au dovedit a fi sub limite normale.
Kelly Glazer Baron, coautor al studiului şi profesor de neurologie la Northwestern University, a subliniat că subiecţii care adorm mai târziu nu prezintă neapărat şi un aport caloric mai mare decât cei care adorm devreme, sugerând că acesta este motivul pentru care aceştia nu se îngraşă, în ciuda alegerilor alimentare nesănătoase.
Cu toate acestea, aportul caloric nu este singurul motiv pentru care indivizii care adorm târziu nu se îngraşă. Michael Breus, expert în somnologie, susţine că "păsările de noapte" sunt programate genetic să aibă un metabolism accelerat, ceea ce estompează efectele obişnuite ale unei diete nesănătoase, cu un aport sporit de grăsimi şi calorii. Practic, cei care adorm târziu poftesc la carbohidraţi din cauza lipsei de somn. În plus, pentru că adorm la ore târzii, tind să mănânce orice au la îndemână, iar cel mai uşor de procurat sunt alimentele de tip fast-food.
Merită menţionat, însă, că studiul a fost realizat pe o perioadă scurtă, iar cercetătorii arată că pe termen lung, acest stil de viaţă poate, în cele din urmă, să ducă la o creştere în greutate semnificativă.