Primăvara asta, dieta ta poate avea numai de câştigat de pe urma acestor superalimente. Iar dacă vrei să combaţi astenia de primăvară, nu uita că dieta joacă un rol important în acest sens. Mănâncă bine şi sănătos, pentru a te simţi bine şi pentru a arăta extraordinar.
"Alimentele, dacă sunt alese bine, ne pot remodela destinul medical şi îl pot transforma în ceva mai bun", spune Dr. David Katz, de la centrul de cercetare şi prevenţie din cadrul Universităţii Yale.
Iată cum poţi să îţi consolidezi sănătatea în această primăvară, pentru a fi mereu plină de energie:
1. Consumă nuci - sunt bune pentru starea de spirit şi pentru sănătatea ta emoţională
Nucile sunt bogate în triptofan, un aminoacid esenţial de care corpul tău are nevoie pentru a produce şi pentru a secreta o substanţă chimică numită serotonină, care te ajută să te simţi mai bine. De fapt, cercetătorii spanioli au descoperit că persoanele care consumă nuci au un nivel mai ridicat de serotonină, acest hormon care îţi reglează starea de spirit. Un alt avantaj: nucile se digeră lent, spun medicii. Acest lucru contribuie la stabilitatea stării tale emoţionale şi te poate ajuta să tolerezi situaţiile stresante.
2. Mănâncă sparanghel - este bun pentru starea de spirit şi pentru sănătatea ta emoţională
Tulpinile de sparanghel reprezintă una dintre cele mai bune surse vegetale de acid folic (sau vitamina B9), o vitamină din complexul B, care te-ar putea ajuta să eviţi o criză când vine vorba de starea de spirit. Acidul folic este important pentru sinteza neutrotransmiţătorilor numiţi dopamină, serotonină şi norepinefrină, spune Dr. David Mischoulon, un psihiatru de la Harvard Medical School. Iar toţi aceşti neutrotransmiţători sunt cruciali pentru starea de spirit a unei persoane.
O cană de sparanghel fiert conţine 268 micrograme de acid folic, adică două trimi din doza zilnică recomandată pentru femei (400 micrograme).
3. Mănâncă usturoi de primăvară - este ideal pentru scăderea în greutate
Beneficiile pe care ţi le aduce această legumă de sezon în ceea ce priveşte subţierea siluetei se află într-un compus numit alicină, care îi dă usturoiului acel miros înţepător pe care îl cunoşti prea bine. Alicina te poate împiedica să mănânci în exces (împiedică supraalimentarea), prin stimularea senzaţiei de saţietate la nivelul creierului, spune Tara Gidus, o nutriţionistă din Florida.
Usturoiul de primăvară are un gust mai "blând", este mai dulce decât căţeii de usturoi albi, uscaţi, pe care îi cumperi mai târziu, după ce trece sezonul usturoiului verde. Bucură-te de acest usturoi de primăvară şi consumă-l în salate sau în alte preparate.
4. Mănâncă leguminoase - sunt ideale pentru scăderea în greutate
Leguminoasele sunt acea categorie de plante carer au drept fruct o păstaie. Reţine, aşadar, că boabele de fasole sau păstăile de orice fel sunt unul dintre cei mai buni aliaţi de care te poţi bucura atunci când încerci să scapi de kilogramele în plus, spune Dr. Joseph Colella, de la Magee-Womens Hospital din Pittsburgh.
Corpul tău trebuie să lucreze din greu pentru a descompune fasolea şi pentru a obţine fibrele alimentare, explică specialistul. Astfel, tu ajungi de fapt să foloseşti energie pentru a digera aceste leguminoase. Mai mult, spun experţii, proteinele din leguminoase activează mesajul "eu sunt sătulă" din centrul responsabil de senzaţia de foame (care se află în creierul tău).
5. Mănâncă spanac - este bun pentru că îţi dă energie
Aceste frunze gustoase reprezină o sursă excelentă de fier (mai ales dacă eşti o personă care nu consumă carne), iar fierul este o componentă-cheie care ne alimentează muşchii cu oxigen, pentru a avea energie.
Cercetătorii suedezi au identificat recent o altă modalitate prin care aceste frunze de spanac ar putea să îţi "încarce" bateriile: compuşii care se găsesc în spanac, de fapt, cresc eficienţa din mitocondriilenoastre, adică "fabricile" care produc energie, din interiorul celulelor noastre. Asta înseamnă că, dacă vei mânca o cană cu spanac fiert pe zi, această cantitate îţi va da mai multă energie - care va fi de durată - atunci când eşti pe bicicleta eliptică sau când faci sprint pentru a prinde autobuzul.
6. Consumă anghinare - este bună pentru că îţi dă energie
Dacă îţi pierzi suflul atunci când urci scările şi abia mai poţi respira, încearcă această legumă numită anghinare. Frunzele şi "inimile" de anghinare sunt bogate în magneziu, un mineral vital pentru mai mult de 300 de reacţii biochimice din organism - inclusiv pentru reacţiile care generează energie, spune Forrest Nielsen, un cercetător şi nutriţionist american. Dacă nu îţi iei suficient magneziu din alimentaţie, muşchii tăi vor fi nevoiţi să muncească mai mult pentru a reacţiona, iar tu vei obosi mai repede.
Iar statisticile arată că multe persoane au o deficienţă de magneziu. Pentru femei, doza zilnică estede 320 mg pe zi. O anghinare medie îţi oferă 77 mg de magneziu (şi doar 60 de calorii).
7. Mănâncă somon - este benefic pentru pielea ta
Ai un aliat ideal în prevenirea ridurilor, iar acesta este chiar în farfuria ta. Somonul este bogat în acizi graşi esenţiali - unul dintre aceştia se numeşte acid eicosapentaenoic (EPA); este un tip de acid gras Omega-3 care blocheză în mod natural eliberearea de enzime induse de razele UV, care diminuează colgenul, provocând riduri fine şi pielea care "se lasă", spune Dr. Ariel Ostad, un dermatolog din New York.
În plus, Omega-3 reglează producţia de uleiuri din piele şi accelerează hidratarea, ceea ce te ajută să îţi menţii pielea sănătoasă şi fără acnee.
8. Consumă căpşune - sunt benefice pentru pielea ta
Poate că aceste fructe nu au cea mai fină "piele", dar te pot ajuta să obţii o piele frumoasă. Căpşunele sunt bogate în antioxidanţi care te ajută să repari pielea, care poate fi vătămată de factori diverşi, precum poluarea sau razele ultraviolete. În plus, căpşunele sunt bogate în vitamina C, o vitamină asociată cu mai puţine riduri şi o piele mai puţin uscată, potrivit unei cercetări publicată în "American Journal of Clinical Nutrition".
9. Consumă ouă - sunt benefice pentru memoria ta
Nutriţioniştii de pretutindeni recomandă ouăle. Gălbenuşurile sunt bogate în colină, un nutrient-cheie care te ajută să îţi aminteşti lucruri. Corpul tău are nevoie de colină pentru a produce o substanţă chimică din creier numită acetilcolină, crucială pentru stocarea amintirilor, spune Dr. Steven Zeisel, de la un institut de cercetare din cadrul Universităţii Carolina de Nord.
10. Consumă afine - sunt benefice pentru memoria ta
Mănâncă afine cu regularitate şi vei vedea că aceste mici fructe de pădure au multe beneficii pentru creierul tău. Într-un studiu recent, persoanele care sufereau de tulburări de memorie legate de vârstă şi care au băut două căni şi jumătate de suc de afine pe zi, timp de 12 săptămâni (echivalentul consumului unei căni de afine) şi-au îmbunătăţit semnificativ memoria şi au avut rezultate mai bune la testele legate de învăţare, comparativ cu oamenii care au băut un suc de fructe cu efect placebo.
Componenta secretă? Un tip de antioxidanţi numiţi "antocianine", spune unul dintre autorii studiului, Dr. Robert Krikorian, psiholog la Universitatea din Cincinnati. S-a demonstrat că antocianinele cresc frecvenţa semnalelor între celulele creierului şi îmbunătăţesc capacitatea de adaptare a acestora, îmbunătăţind memoria şi capacitatea de învăţare. Sursa.