Primăvara este acea perioadă a anului "perfectă" pentru alergiile sezoniere. Pe măsură ce copacii încep să înflorească, iar polenul este eliberat în atmosferă, persoanele care suferă de alergii îşi încep ritualul anual completat de simptome precum: strănuturile dese, secreţiile nazale abundente, lăcrimarea ochilor.
Citeşte şi: Specialistul îţi răspunde: cum identifici afecţiunile oculare la copii
"Alergenii ce plutesc prin aer afectează ochii şi declanşează reacţii alergice multiple. Cei mai frecvenţi alergeni care pătrund în ochi sunt polenul, puful, penele şi bineînţeles, praful.", a declarat pentru feminis.ro medicul oftalmolog Beatrice Voiculescu.
Ce anume provoacă alergiile de primăvară? Cel mai mare factor declanşator al alergiilor de primăvară este polenul - acele mici granule eliberate în atmosferă de copaci, de ierburi, buruieni şi flori, în scopul fertilizării altor plante. Atunci când granulele de polen ajung în nasul sau ochii unei persoane care este alergică, aceste mici particule determină o suprasolicitare a sistemului imunitar.
Cum sunt afectaţi ochii în lunile de primăvară? Medicul specialist Beatrice Voiculescu ne atrage atenţia că, "Odată cu sosirea primăverii, în aer apar multiple particule alergene, în special o dată cu înflorirea copacilor. Puful de la plopi este o cauză frecventă pentru apariţia conjunctivitelor şi a astmului alergic, iar copiii sunt adesea afectaţi."
Sistemul imunitar, văzând în mod greşit polenul ca pe un "invadator" de natură străină, eliberează anticorpi - acele substanţe care în mod normal identifică şi atacă bacteriile, virusurile şi alte microorganisme care provoacă bolile.
Anticorpii atacă alergenii, lucru care duce la eliberarea unor substanţe chimice în sânge, numite histamine (n.r. - la om, histamina există la nivelul plămânilor, pielii şi mucoasei gastrointestinale). Histaminele declanşează secreţii nazale abundente, mâncărimi la nivelul ochilor, precum şi alte simptome ale alergiilor de primăvară.
"Alergiile oculare se manifestă în principal prin mâncărime intensă şi lăcrimare abundentă. Ochiul se înroşeşte (apare hiperemie conjunctivală), iar pleoapele se pot tumefia. Într-o alergie simplă, secreţia este apoasă şi nu purulentă, semn foarte important în diferenţierea conjunctivitei alergice de cea microbiană.", subliniază medicul oftalmolog Beatrice Voiculescu.
Care este perioada critică? Persoanele care suferă din cauza alergiilor ştiu că există anumite luni în timpul toameni şi primăverii, când alergiile se agravează din cauza condiţiilor propice pentru circulaţia polenului în aer.
"Alergiile apar mai ales primăvara şi toamna, iar aceste perioade sunt considerate ca fiind sezonul alergiilor deoarece există alergeni în cantităţi crescute de la polen şi flori.", mai explică medicul citat.
Cum ne putem feri de alergeni în această primavară?
"Pacienţii cunoscuţi cu un teren atopic trebuie să evite pe cât posibil alergenii sau substanţele ce amplifică simptomatologia (fumul de ţigară, praful sau mediile cu un grad ridicat de poluare).", ne sfătuieşte doamna doctor Beatrice Voiculescu.
Iată mai jos o listă cu unii dintre cei mai mari factori declanşatori ai alergiilor de primăvară:
Copaci/arbori: anin, frasin, plop tremurător, fag, arţar american, cedru, chiparos, ulm, nuc american, ienupăr, arţar, dud, stejar, palmier, pin, plop, sicomor, salcie.
Ierburi şi buruieni: pir gros, păiuş, costrei mare, Koeleria macrantha, Dactylis, secara perenă, Agrostis gigantea, Distichlis spicata, viţelar, timoftícă.
Simptomele alergiilor tind să fie mai resimţite de persoanele alergice îndeosebi în zilele cu o briză puternică, atunci când vândul captează particulele de polen şi le transportă prin aer. Zilele ploioase, pe de altă parte, determină o scădere a cantităţii de polen din atmosferă, deoarece ploaia "spală" alergenii din aerul pe care îl respirăm.
Ce simptome au alergiile oculare în lunile de primăvară
"Simptomele principale ale alergiilor în acest sezon sunt mâncărimea intensă şi lăcrimarea. Cu toate că disconfortul ocular este foarte mare, este recomandat ca pacientul să nu se scarpine deoarece se pot dezvolta leziuni oculare ce pot complica o conjunctivită alergică", a mai declarat medicul oftalmolog Beatrice Voiculescu pentru feminis.ro.
Aşadar, simptomele care dau de gol alergiile de primăvară sunt: secreţiile nazale abundente, ochii care lăcrimează foarte mult, strănutul, tusea, mâncărimi la nivelul ochilor şi nasului, cearcăne sub ochii pacientului.
Alergenii din aer, totodată, pot declanşa astmul, o afecţiune gravă în care căile respiratorii se îngustează, lucru care face ca pacientul să aibă dificultăţi de respiraţie; de asemenea, din cauza căilor respiratorii afectate, persoana se mai confruntă cu tuse, respiraţie şuierătoare şi respiraţie sacadată (sau scurtarea respiraţiei).
Ce tratamente există pentru alergiile de primăvară
Medicii tratează alergiile de primăvară cu un număr mare de medicamente care se pot elibera fără prescripţie nedicală. Printre medicamentele pentru tratarea alergiilor se numără:
- Antihistaminice – ameliorează strănutul, respiraţia şuierătoare, dar şi senzaţia de mâncărime de la nivelul nasului,prin faptul că scad cantitatea de histamine (substanţa produsă în timpul unei reacţii alergice) din corp.
- Decongestionantele nazale – micşorează vasele de sânge din căile respiratorii (de la nivelul nasului) pentru a ameliora congestia şi umflarea nasului.
- Antihistaminice/ decongestionante nazale – combină efectele ambelor medicamente.
- Decongestionantele nazale sub formă de spray (nazal) – ameliorează congestia şi pot elibera căile respiratorii nazale mai repede decât decongestionantele orale, fără să implice unele dintre efectele secundare ale acestui tip de medicament.
- Spray-uri nazale steroidiene – reduc inflamaţia şi sunt considerate tratamentul iniţial preferat de mulţi pacienţi.
- Picăturile pentru ochi – ameliorează mâncărimile, lăcrimarea ochilor. Există şi variante disponibile fără prescripţie medicală.
"Alergiile nu se vindecă niciodată. Principala modalitate de tratament a alergiilor oculare este evitarea expunerii la alergeni, acesta fiind cel mai eficient tratament.
De multe ori, acest lucru nu este posibil, iar tratamentul se face pentru a ameliora simptomatologia şi se bazează pe lacrimi artificiale ce au ca scop diminuarea cantităţii de alergeni, picături cu antiinflamatorii steroidiene (cortizon) ce reduc rapid simptomatologia şi medicamente antialergice (stabilizatori de membrană mastocitară şi antihistaminice). În cazuri severe, se poate administra şi terapie orală, nu doar topică oculară.", a enumerat Beatrice Voiculescu, medic specialist Videt, câteva dintre tipurile de medicamente care pot fi administrate în cazul alergiilor oculare.
Cum să te fereşti de alergeni în această perioadă
Este aproape imposibil să eviţi complet alergiile de primăvară dacă locuieşti într-o zonă cu multă vegetaţie, unde cresc numeroase tipuri de plante.
Cu toate acestea, poţi ameliora simptomele neplăcute (precum secreţiile nazale, strănutul şi lăcrimarea excesivă a ochilor) dacă vei evita principalii factori care îţi declanşează alergia. Iată câteva recomandări în acest sens:
- Încearcă să stai în interiorul locuinţei sau biroului atunci când densitatea polenului în aer este extrem de crescută (polenul, de obicei, are o concentraţie mare dimineaţa).
- Ţine uşile şi ferestrele închise ori de câte ori este posibil, în lunile de primăvară, pentru a păstra alergenii în afara locuinţei tale. Un purificator al aerului din locuinţă poate fi, de asemenea, de folos.
- Curăţă filtrele de aer din casa ta cât mai des, în special pe cel de la aparatul de aer condiţionat. De asemenea, curăţă poliţele, zonele unde păstrezi cărţile, căile de ventilaţie şi alte locuri în care se poate depune polenul.
- Spală-ţi părul după ce ai ieşit în aer liber, deoarece polenul se poate acumula în podoaba capilară.
- Dă cu aspiratorul de două ori pe săptămână. Poartă o mască, deoarece atunci când dai cu aspiratorul, vei ridica particulele de polen, particulele de mucegai şi praful – toate acestea fiind prinse ca într-o capcană în suprafaţa covorului tău.