Eu sunt adepta testelor de orice fel pe propria-mi piele si nu fac rabat nici de la experientele culinare inedite: daca prind pe farfurie un preparat nou, care sa imi improspateze si sa-mi scoata din monotonie papilele gustative, nu ma dezic si iau parte la o astfel de experienta, fie ca e chinezesc, mediteranean, thailandez sau mai stiu eu ce sortiment. Ca e sarat sau dulce, ca stiu ce contine sau nu, am facut zeci de experimente in care am “citit” ingredientele doar cu puterea simtului gustativ si din aprecierea sau repulsia pe care papilele aceluiasi simt au adus-o respectivelor alimente mi-am dat seama daca sunt sau nu pe gustul meu. Nu s-au rasculat chiar atat de tare impotriva preparatelor testate pana acum, chiar daca au mai strambat din nas pe la unele sau altele, facand o selectie ca la carte a acelora care le-au intrat in gratii.
Oricum, vacanta este la un bat departare de tine si ar fi bine sa stii daca bucataria tarii respective este fericita participanta a unui top al celor mai delicioase bucatarii ale lumii sau daca face parte din tagma bucatariilor dezastruoase in care ai putea da de gustul unor adevarate odiosenii culinare, ca sa nu mai zic extrem de calorice si nesanatoase. Am facut un top si al unora si al altora, dar ordinea este aleatorie, nefiind una chiar cea mai dezastruoasa, fiecare avand si uscaciuni.
Top cele mai proaste bucatarii ale lumii
The Huffington Post a publicat un top al celor mai dezastruoase bucatarii ale lumii, realizat de site-ul TitanicAwards.com. Ei au pronit de la ideea ca e destul de “horror” sa ai in farfurie o portie de placinta din rinichi sau un mic dejun “all black” format din omleta de sangerete si grasime de porc. Sa vedem ce alte odiosenii au mai scos la tacam unele dintre bucatariile lumii:
Bucataria britanica
Desi unul dintre promotorii englezi ai vietii sanatoase este poate si unul dintre cei mai cunoscuti bucatari ai lumii - Jamie Oliver - aceasta tara nu se lauda cu traditii culinare exceptionale, nici ca gust, nici ca beneficii pentru sanatate. Tocmai aceasta este tara in care placinta de rinichi sau micul dejun cu sangerete si grasime de porc fac parte din atractiile zonei.
In general, bucataria engleza este una foarte grasa si gretoasa: de la branzeturi, fripturi si pana la celebra budinca Yorkshire, toate au “talentul” de a cadea greu la stomac sau ficat, dupa caz si dupa om.
Bucataria americana
De la tara tuturor posibilitatilor, putem deriva si spune ca este tara tuturor tipurilor de junk-food sau fast-food. Desi este un continent care imbina mai multe bucatarii de prin toate partile lumii, ramane totusi locul in care hotdog-ul, gogosile, hamburgerii sunt la ei acasa....poate ca sunt gustoase, dar in niciun caz sanatoase si nici printre cele mai apreciate bucatarii traditionale.
Bucataria chinezeasca
Poate ca nu toata bucataria lor este dezastruoasa, unele ingrediente si preparate fiind demne de toata stima sanatatii, dar, cu gandul la insectele si tipurile de carne asupra carora nu ai certitudinea ca sunt ceea ce crezi ca sunt, a fost proclamata una dintre cele mai proaste bucatarii ale lumii.
Bucataria ruseasca
Nici bucataria ruseasca nu este extrem de apreciata de topul mentionat in The Huffington Post. Sa fie oare vorba de organele de animale extrem de utilizate prin preparatele rusesti sau de vodka ruseasca nu tocmai recomandata de medicii specialisti? Posibil sau nu, ea este integrata in topul bucatariilor in fata carora sa spui “nu, multumesc”
Bucataria nemteasca
Sa vedem: multa carne, multa paine, multa bere, multe gogosi si prajituri... multa mancare gatita, mai putine salate si fructe proaspete. Ce va spune asta? Un mare “nu” din partea specialistilorm evident si un loc binemeritat in lista bucatariilor care lasa de dorit.
Bucataria australiana
A fost aleasa in acest top pentru ca in regiune exista mai putina bucatarie pur traditional australiana si mai multe influente: britanice si asiatice - acum intelegeti de ce apare in acest top.
Exista 3 directii ale bucatariei lor: Traditional Cuisine (predominant britanica), Bush Food (bucataria de tip aborigen) si Mondern Cuisine (un mixt europeano-asiatic care a mai ridicat standardul de calitate al lor.
Bucataria irlandeza
Painea este la mare cautare in Irlanda si se intelege si de ce: pentru ca sunt mari producatori de paine incropind zeci de sortimente. In rest, pun accentul foarte mult pe carne (pe bacon in special) si pe mancarurile gatite, ceea ce face sa fie o bucatarie destul de “grea” din punct de vedere nutritiv. Numai daca ne gandim la traditionalul mic dejun irlandez si faci calcule calorice, constati ca ai mancat aproape pentru o zi intreaga: la ei, prima masa a zilei echivaleaza cu termenul “prajit” - bacon, slaninuta, paine, oua, carne, carnati, ciuperci... tot ce vreti si ce nu vreti gasiti pe masa lor. Nici in restul zilei preparatele nu sunt mai dietetice! Tocmai de aceea se spune ca, in afara catorva preparate pe baza de peste si fructe de mare (exceptii) aceasta bucatarie nu este recomandata celor care vor sa-si mentina silueta.
Bucataria filipineza
Nu ar fi fost deloc incadrata in topul celor mai proaste bucatarii, daca si-ar fi pastrat traditia de acum mii de ani: un stil de gatit minimalist care ingloba in mare peste, orez si fructe de mare. Dar in timp odata cu migratiile si cu avansarea in epoca contemporana, spaniolii, chinezii si americanii si-au pus amprenta asuora tarditiei culinare. Chinezii au venit cu ideea de “prajit in ulei”, americanii cu ce au avut “mai bun”, adica fast food, iar spanioli au mai adus o cultura a fructelor si legumelor, dar presarata din plin de carnati, tocane grele si savuroase.
Bucataria olandeza
Pentru cunoscatori aceasta includere in topul celor mai nesatisfacatoare bucatarii ar putea fi un soc, pentru ca olandezii mananca destul de simplu si sanatos. Insa punctul slab al acestei bucatarii il reprezinta grasimea in exces, introdusa foarte mult in preparate datorita conditiilor meteo extrem de friguroase. Nici deserturile nu sunt chiar light, ei fiind mari maestri in placinte si prajituri.
Totusi, daca ar trebui sa ii alegem un loc in acest top, s-ar potrivi chiar ultimului, fiind de departe una dintre bucatariile acceptabile, chiar daca cu mici deviatii ce o fac parte din aceasta categorie.
Cele mai bune bucatarii ale lumii
Alegerile s-au facut pe baza mai multor criterii: predominanta de alimente sanatoase si combinatii benefice siluetei, gust, rafinament, calitate, inedit etc. Care sa fie oare fericitele castigatoare ale gusturilor alese si ale review-urilor pozitive oferite de mari specialisti? Sa vedem ce detalii au facut diferenta:
Bucataria orientala
Cand ma gandesc la preparate arabesti imi trece automat prin minte vestita shaorma sau kebab-ul. In rest, mai nimic. Hmm, cred ca este cazul sa descoperim mai indeaproape ce presupune cu adevarat universul culinar al orientalilor, care se spune ca este bogat in preparate usoare si sanatoase, gata sa ne incante simturile. Nutritionistul Antonio Taune de la Palm Saloon & Spa ne-a marturisit ca in opinia lui bucataria arabeasca este cea mai sanatoasa, aceasta folosind condimente naturale, carne usoara si multe legume.
Afla dand click aici de ce este aceasta in topul bucatariilor delicioase ale lumii!
Bucataria hispanica
Toata lumea a auzit de dieta mediteraneana, fie din reviste de specialitate, de la nutritionisti sau pus si simplu din vorba in vorba. Aceasta dieta nu este asociata unei singure tari, ci mai multor regiuni care au deschidere la Marea Mediterana, iar Spania nu face exceptie din aceste tari, fiind una dintre norocoasele tari care au posibilitatea sa se infrupte din cele mai sanatoase alimente pe care le-am putea consuma:o varietate de fructe si legume proaspete, cereale si fructe cu coaja, o selectie exclusivista de peste atat de la Oceanul Atlantic cat si de la Mediterana, dar si carne rosie. Este adevarat ca are si partile ei mai putin bune, dar merita un loc fruntas printre bucatariile gustoase ale lumii, pentru modul in care s-a emancipat in epoca moderna.
Descopera ce e mai bun din ea din articolul “Bucataria spaniola - silueta ta in paradisul aromelor naturale”!
Bucataria japoneza
Din toate paginile informative pe care le-am "maturat" cu privirea zilele acestea am tras o singura concluzie: cel mai sanatos tip de mancare de pe toate continentele! Merita fruncea, cum s-ar spune! De ce? Pentru ca pestele este la putere, iar consumul de produse naturale reprezinta un stil de viata, nu o alegere arbitrara! Aceasta idee ne face sa ne intrebam ce calitati are aceasta bucatarie de este atat de recomandata?
Descopera secretele bucatariei japoneze si atu-urile ei din articolul “Bucataria japoneza - un trup senzual ca de gheisa”
Bucataria mexicana
De-a lungul timpului, bucataria mexicana s-a diversificat si a adoptat si ea la randul ei diverse specialitati internationale sau condimente de pe alte mealeaguri. Dar chiar si diversificata, nu i se poate nega dreptul de a-si revendica fructe si legume originare cum ar fi porumbul (cel mai utilizat), fructul de avocado, fasolea sau amintitul chili. Cu "ajutorul" acestor alimente, mexicanii au dat nastere unor tipuri de preparate inovatoare si cu gust original si variat, nemaintalnit in alte bucatarii ale lumii.
Porneste intr-o calatorie de “O zi de dieta... in Mexic” si afla ce “traseu culinar” am purtat cu nutritionistul Vera Daghie pentru a identifica esenta acestei bucatarii extrem de picante!
Bucataria thailandeza
O cultura culinara ampla, necunoscuta pana acum cativa ani, se defineste a fi bucataria thailandeza. O bucatarie simpla, cu preparate simple, dar cu un gust unic oferit de imbinarea originala pe care acestia o realizeaza si datorita condimentelor combinate in arome extrem de rafinate. Ceea ce parea a fi o bucatarie simpla, fara a ridica pretentii, s-a transformat intr-o adevarata arta culinara comparandu-se de la egal la egal cu marile bucatarii ale lumii.
Pentru thailandezi, mancarea are o semnificatie cu totul si cu totul speciala, fiind o componenta esentiala a unei vieti bune. Peninsula thailandeza s-a dovedit a fi inca de la origini o bogata sursa de alimente si carne, drept pentru care in timp acestia au valorificat la maxim aceasta ramura si incet, dar sigur, si cu ajutorul influentelor chinezesti si hinduse au inaintat spre cele mai inalte culmi ale succesului.
Descopera-i atuurile culinare aici!
Bucataria italieneasca
Stiti vorba aceea: toate drumurile duc la Roma? Dupa caz, putem adapta si putem spune ca toate gusturile duc la Roma. Ca e vorba de mancare, moda sau lifestyle, Italia este un model de inspiratie pentru noi toate. Dincolo de pizza si pastele originare, dar mai ales originale, Italia se bucura de gustul savuros al condimentelor naturale si al legumelor si fructelor. Mare parte din bucataria italieneasca isi are radacinile si din trend-ul mediteraneean, extrem de sanatos si apreciat in intreaga lume.
Intra in lumea capriciilor culinare sanatoase, specific italienest, dand click aici!
Bucataria frantuzeasca
Bucataria frantuzeasca este versatila, are un caracter particular, unic, nu numai prin rafinamentul preparatelor ei, ci si prin intreg ceremonialul de servire si prezentare. Este vorba despre bucataria frantuzeasca, o adevarata arta c ulinara si un "chip" al esteticii. Daca vrei sa ai parte de rafinament, stil si bun-gust paseste intr-un restaurant cu specific frantuzesc sau incearca sa iei o masa la...Paris.