Dacă pe atunci tortul era reprezentat de câteva chifle puse la un loc, acum ne bucurăm de adevărate capodopere culinare, pe mai multe niveluri, în diferite culori şi forme. Simbolistica a fost şi va rămâne acceaşi, indiferent cât de scump este tortul de nuntă sau din ce este creat. Aşadar, există câteva tradiţii şi superstiţii de care se spune că este bine să iei seamă atunci când vrei să te căsătoreşti.
TĂIEREA TORTULUI
Reprezintă prima activitate pe care o faceţi împreună din momentul în care deveniţi un cuplu, deşi din punct de vedere istoric, se spune că mireasa face acest act numai pentru a simboliza pierderea virginităţii.
În zilele noastre, mireasa necesită asistenţa mirelui pentru tăierea primei felii din tort. Desigur, moda s-a schimbat în funcţie de zonele din care fac parte mirii, iar tortul poate fi tăiat şi de miri împreună cu naşii.
TORTUL MIRELUI
În America, există tradiţia tortului mirelui, care se menţine în special în America de Sud. Multe nunţi moderne au înviat tradiţia acestui tort pentru a prezenta hobby-urile mirelui, gusturile pe care le are cu privire la modă şi chiar în ceea ce priveşte echipele sportive favorite.
Prăjitura mirelui, de regulă, contrastează cu tortul de nuntă şi este făcută din ciocolată, deşi orice altfel de compoziţie este acceptată.
SALVAREA PĂRŢII DE SUS A TORTULUI
Cele mai multe cupluri nu ajung să "salveze" partea de sus a tortului de la nunta lor, pe care, în mod normal trebuie să o consume în cuplu. Se mai spune că, partea de sus a tortului ar trebui păstrată pentru consum pâna la prima aniversare a cuplului, sau până la botezul primului copil.
Ei bine, acest lucru nu este tocmai posibil, mai ales pentru că torturile sunt produse perisabile, care nu pot fi păstrate decât în anumite condiţii şi care nu pot avea o durată de valabilitate atât de mare.
DORMITUL CU O BUCATĂ DE TORT SUB PERNĂ
Vorbim despre o tradiţie veche de peste 300 de ani, ce presupune ca viitoarea mireasă să doarmă cu o felie de tort sub pernă, cu aceleaşi arome pe care le va avea tortul de nuntă, pentru a-şi visa viitorul soţ.
Este clar că nu poţi dormi cu o felie de tort sub pernă pentru că ar însemna să murdăreşti aşternuturile, dar poţi pune felia de tort într-o caserolă, pe care să o bagi sub o pernă mare şi pufoasă care să îţi asigure un somn liniştitor.
MIREASA ŞI MIRELE SE HRĂNESC RECIPROC CU TORT
Este al doilea act pe care mirii îl fac împreună, după tăierea tortului. Acest moment este unul romantic şi dulce şi reprezintă un angajament prin care cei doi se asigură reciproc că vor avea parte de dragoste şi afecţiune pe parcursul căsniciei.
Din păcate, acest obicei a evoluat. În unele cazuri, cuplurile preferă să se mânjească cu tort pe faţă sau chiar să pornească o adevărată "bătaie" cu tort, un joc care să simbolizeze autoritatea pe care o are fiecare în căsnicie.
TORT DE NUNTĂ ALB
Torturile de nuntă pot fi de orice culoare, dar cele mai multe cupluri încă mai optează pentru alb, mai ales pentru că tortul este de fapt denumit "tortul miresei" şi simbolizează puritatea acesteia. Multe mirese aleg un tort de nuntă în nuanţele rochiei sau a buchetului de mireasă.
Glazura albă a fost, de asemenea, un simbol al banilor, iar în perioada victoriană un tort alb simboliza importanţa socială, întrucât glazura albă era creată din zahăr alb fin care era extrem de costisitor.