Din acest articol vei afla tot ce trebuie să știi despre antibiotice, ce sunt, la ce ajută și când să te ferești de ele.
Antibioticele sunt chimicale?
Alexander Fleming a descoperit penicilina, unul dintre primele antibiotice, din greșeală, când a văzut mucegai pe tuburile cu care lucra. Așadar, primele antibiotice au luat naștere pornind de la anumite ciuperci, apoi oamenii de știință au început să folosească bacterii și mai târziu s-au creat medicamente sintetice, care au acțiune mai eficientă decât cele naturale, dar numele corect este medicamente antibacteriene.
Toate antibioticele conțin chimicale, indiferent de modul în care au fost create, dar pericolul constă în altceva de fapt. Dacă microbii dezvoltă rezistență împotriva acestora, omenirea nu va mai fi în stare să-i distrugă cu medicamente și va trebui ca fiecare om să se bazeze doar pe sistemul său imunitar când e bolnav.
Pe de altă parte, este aproape imposibil să cultivi antibiotice în casă, iar mucegaiul de pe produsele alimentare nu se transformă în penicilină. Medicii au realizat că mulți oameni au făcut alergie la antibiotice, deoarece le-au folosit în mod repetat, în special pe cele din grupul de peniciline. Dacă un adult se tratează singur cu acest tip de medicamente prea des, viitorii copii capătă din naștere o rezistență la acestea și singurul mod de-i trata este desensibilizarea sau creșterea dozei, tocmai de aceea se încearcă întâi întărirea sistemului imunitar.
Când sunt inutile antibioticele
Când ai orice tip de infecție virală: răceală, gripă, dureri în gât sau nas care curge (dacă acest lucru nu este provocat de o infecție bacteriană).
Când n-ar trebui să le refuzi
În cazul formelor acute de infecții bacteriene ce cauzează creșterea temperaturii și alte afecțiuni ce pun în pericol viața, precum: infecții la plămâini (pneumonie etc), infecții intestinale (dizenterie, salmonella etc), infecții bacteriene (sinuzite, otite, rinofagii etc), infecții ale tractului urinar (cistită acută), boli cu transmitere sexuală (gonoree, chlamidia etc).
Este periculos să mănânci carnea animalelor tratate cu antibiotice?
Doar dacă nu a trecut prin tratamente termice. În acest caz, cercetătorii sunt precauți cu bacteriile, deoarece unele dintre ele au căpătat rezistență la antibiotice și culmea este că cu cât mai mic e contactul cu atât mai mare este riscul de a dezvolta mutații și rezistență la bacterii cu care medicii nu mai pot lupta. În această ordine de idei, este periculos să mănânci friptură, dacă aceasta nu e bine făcută, pește crud, ouă crude sau lapte nepasteurizat. Aceleași bacterii ajung în mediul înconjurător și penetrează solul și apa, motiv pentru care fructele și legumele trebuie spălate acum foarte bine și fermierii n-ar trebui să refuze folosirea de antibiotice în cazul animalelor bolnave, dar ar trebui să evite folosirea lor doar în scopul de a crește mai mult și mai repede.
Usturoiul, ceapa și ghimbirul sunt antibiotice naturale
Există anumite plante și produse naturale care conțin ingrediente ce luptă împotriva virusurilor, a bacteriilor, microbilor și paraziților, iar oamenii le-au folost de mii de ani pentru a-și întări sistemul imunitar și a lupta cu bolile, dar este greșit să le numești antibiotice naturale, deoarece lucrează diferit și nu le pot înlocui pe deplin. Când sunt folosite fără supravegherea unui medic, acestea pot provoca diverse complicații și deși medicina tradițională chinezească este bazată pe ierburi, mulți oameni suferă de toxiinfecții alimentare. Este periculos să înlocuiești tratamentul medicamentos cu unul naturist, pentru că, de exemplu, dacă o femeie care ia anticoncepționale consumă anumite ierburi, ea poate rămâne însărcinată, eficiența acestora scăzând.
Brânza cu mucegai conține antibiotice?
Nu! În producerea acesteia sunt folosite alte tipuri de culturi, dar este bine ca din când în când să mănânci brânză cu mucegai în doze mici, deoarece face bine tractului intestinal, chiar dacă poveștile cu lucrătorii din fabricile de gorgonzola care nu se îmbolnăvesc niciodată sunt doar mituri.
Ce remedii naturale recomandă medicii
- Mierea se aplică pe zonele cu mici zgârieturi sau arsuri, deoarece conține peroxid de hidrogen și are un PH mic, la fel ca uleiul din arbore de ceai, care conține un puternic agent antimicrobian.
- Cărbunele medicinal este luat pentru a preveni mahmureala și a îmbunătăți digestia, deoarece absoarbe și îndepărtează toxinele și are efect antidiareic.
- Uleiul esențial de oregano te ajută să scapi de ciuperca piciorului, pentru că este format în proporție de 70% din carvacrol, un compus organic ce luptă împotriva bacteriilor. Trebuie doar să dizolvi în apă 1-2 picături și să aplici pe zona cu probleme.
- Ghimbirul poate fi consumat sub formă de ceai, fiindcă ajută la tratarea stărilor de greață și stabilizează activitatea tractului intestinal.
- Aloe vera grăbește vindecarea rănilor și arsurilor și ajută la tratarea unui nas care curge, deoarece are proprietăți antibacteriene.
- Muștarul poate fi folosit la comprese pentru răceală și bronșite, care au același efect ca antiinflamatoarele.
- Ceaiul de banane luptă cu insomnia și pentru un gust mai aromat poți adăuga un pic de scorțișoară.
- Turmericul ajută la îndepărtarea balonării dacă dizolvi o lingură într-un pahar de apă și adaugi un pic de sare.