Potrivit statisticilor, Canada a înregistrat 1750 decese din 2800 cazuri de cancer ovarian în 2016, iar în Statele Unite, în același an, au fost 22280 cazuri noi și 14240 decesuri. Motivul din cauza căruia se înregistrează un număr atât de mare de morți anual este deoarece cancerul ovarian e foarte greu de diagnosticat și simptomele des confundate cu ale altor afecțiuni. Cu toate acestea, noile cercetări indică semne promițătoare în identificarea precoce a cancerului ovarian.
Există trei tipuri de cancer ovarian:
1. Tumoare epiteliala - care începe pe țesuturile din afara ovarelor și reprezintă peste 90% din cazurile de cancer ovarian
2. Tumoare stromală - care începe pe țesutul ovarian responsabil de multiplicarea hormonilor, reprezintă 7% din cazurile de cancer și se diagnostichează cel mai devreme
3. Tumoare celulară gigant - care începe în celula ce formează ovulele și se întâmplă, de obicei, la femeile tinere.
Factori de risc
Precum cele mai multe boli, există anumiți factori de risc care trebuie luați în considerare când vine vorba despre cancerul ovarian, de exemplu:
- vârsta - femeile între 50-60 de ani prezintă un risc mai mare de a fi diagnosticate
- genetica - există două gene ale mutației care provoacă acest tip de cancer, ce pot fi moștenite, adică gena 1 de la cancerul de sân și gena 2.
Diagnostic
După cum am menționat, nu exită nici un test care să depisteze direct cancerul ovarian, dar sunt alte metode care-i ajută pe medici să se decidă. Primele teste sunt reprezentate de către ultrasunete și computer tomograf al pelvisului și abdomenului. Acestea ajută la identificare formei și mărimii ovarelor unei femei, iar o alt metodă jutătoare este detectarea din sânge a proteinei CA125, care se regăsește, de obicei, în cazurile de cancer ovarian.
Stadii
Există patru stadii de cancer ovarian.
Stadiul 1 este atunci când cancerul se găsește într-unul sau ambele ovare.
Stadiul 2 înseamnă că deja cancerul a început să se extindă la celelalte zone ale pelvisului.
Stadiul 3 regăsește cancerul în abdomen.
Stadiul 4 este cel final, când cancerul a depășit aria abdomenului.
Simptome
1. Balonare constantă
Dacă starea de balonare excesivă durează mai mult de trei săptămâni acesta este un semn îngrijorător. Cel mai bun lucru de făcut în această situație este să consulți un medic care să-ți dea cel mai bun diagnostic.
2. Durere în pelvis și abdomenul inferior
Este normal pentru femei să simtă durere în stomac, pelvis și abdomen, dar doar în perioada menstruală, când au făcut prea mult efort sau după ce au mâncat prea mult, dar dacă această durere nu dispare odată cu factorul declanșator, poate reprezenta un semn de cancer ovarian. Acest semn este foarte important, deoarece deseori se confundă cu durerile menstruale.
3. Apetit schimbător
Dacă observi că ți-e din ce în ce mai puțin foame, ar trebui să faci o vizită la medic. S-ar putea să ai doar probleme cu stomacul, dar ar putea fi și un semn de cancer ovarian, deci mai bine verifici, ca să ști exact cu ce te confrunți.
4. Nevoie urgentă de urinare
Dacă observi că te duci mai mult la toaletă și nu ai mărit cantitatea de lichide consumată ar fi bine să-ți faci investigații amănunțite. De asemenea, dacă te simți bine și deodată simți brusc nevoia să urinezi, vezi să nu ai vreo infecție urinară.
Tot ce trebuie să știi despre cancerul ovarian
Cancerul ovarian este una dintre principalele cauze din cauza cărora mor femeile și cercetătorii au încercat timp de mai mulți ani să găsească un tratament, dar în prezent, încă se mai descoperă lucruri noi despre această boală necruțătoare și fără un remediu, ne rămâne doar să avem grijă la simptomele care duc la un diagnostic corect.