Este foarte important ca această condiție să fie recunoscută și tratată la timp, pentru că altfel ea provoacă și alte probleme de sănătate, dar poate duce și la destrămarea relației de cuplu.
Poate fi confundată cu lipsa experienței în creșterea copiilor
Lipsa de informații duce la schimbări ale stării de dispoziție și stări de tristețe agravate de oboseală și schimbarea rutinei, mai ales la femeile care sunt la primul lor copil. Simptomele sunt însă asemănătoare, de aceea este și foarte greu de făcut diferența între ele.
Cum deosebești depresia de starea normală
Deși ambele sunt rezultatul fluctuației hormonilor, în ceea ce privește grija provocată de incapacitatea de a crește cum trebuie un copil, aceasta începe imediat după naștere și, de obicei, se încheie după o săptămână, pe când depresia postanatală poate debuta până la un an după naștere, iar ea este mai gravă decât grijile pe care și le face în mod normal o lăuză.
Simptomele depresiei postnatale
Pe lângă cele menționate mai sus, proaspetele mămici pot deveni brusc foarte anxioase, sentiment ce persistă chiar dacă bebelușul a fost hrănit cum, când și cu ce trebuie, adormind apoi foarte repede. De asmeenea, femeile se îndepărtează de partenerul lor de viață, se ceartă cu toată lumea din diverse „nimicuri” și nu reușesc să formeze o legătură trainică cu copilul. Toate acestea sunt acompaniate de senzația de inutilitate, lipsa speranței că lucrurile vor fi mai bune, tristețe extremă și chiar gânduri sinucigașe.
Cauze frecvente ale depresiei postpartum
Femeile sunt ființe foarte complexe, de aceea, cauzele depresiei sunt foarte greu de identificat cu exactitate:
1. Fluctuații hormonale
După naștere, corpul trece în continuare prin diverse transformări, încercând să revină la condiția dinainte de sarcină și aici se înregistrează scăderi masive ale nivelului de progesteron și estrogen. Astfel, sistemul imunitar este slăbit, metabolismul se schimbă și de aici apar nu numai probleme fizice ci și psihice.
2. Schimbări emoționale
Sarcina și nașterea își spun cuvântul asupra corpului și minții unei femei, care acceptă cu greutate că nu mai arată chiar ca înainte orice ar face. În plus, alăptatul este un proces de cele mai multe ori dureros și solicitant, care ține femeile ocupate pentru mai mult timp, ceea ce le face să simtă lipsa libertății și să devină nostalgice.
3. Schimbări fizice
Din punct de vedere fizic, în timpul travaliului și al nașterii, femeile trec prin foarte multe dureri, care nici măcar nu se termină imediat după ce iese copilul, deoarece apar durerile copcilor în cazul în care a fost vorba despre o cezariană sau a trebuit intervenit printr-o tăietură inghinală, pentru a putea ieși mai ușor copilul, apoi mai sunt și contracțiile uterului, care revine la dimensiunile inițiale.
4. Stres sporit
De obicei, noile mame au așteptări nerealiste și vor să nu facă nici o greșeală cu micuții lor, dar în același timp să revină la forma fizică inițială cât mai repede cu putință. În acest sens, faptul că nu pot face liniștite o baie, că nu dorm bine noaptea, că rar au ocazia să se schimbe în haine considerate bune de ieșit în societate sau chiar și că n-au timp să se pieptăne, toate acestea își pun amprenta asupra psihicului lor și le face să se întrebe dacă sunt sau nu mame bune.
5. Istoric medical cu depresie
Dacă cienva a fost diagnosticat înainte cu depresie, nu este obligatoriu să sufere de depresie postnatală, dar acest lucru predispune o femeie la așa ceva.
6. Alți factori
Femeile pot avea depresie postpartum din cauza faptului că le lipsește sprijinul moral al familiei, al prietenilor sau partenerilor, de aceea, bărbații trebuie să înțeleagă gravitatea situație în cazul în care locuiesc în altă țară sau alt oraș față de rudele de gradul I. Asemănător, femeile care se află într-o relație abuzivă sau trebuie să sprijine financiar toată familia, prezintă riscuri mai mari de a cădea în depresie.
Cum te poți ajuta singură sau cum poți ajuta alte mame
1. Conștientizează
Nu ignora simptomele și nu-ți fie rușine să vorbești despre ceea ce simți sau ce vezi, deoarece este extrem de important să fii informată și să te poți exprima.
2. Caută ajutor
Este perfect în regulă dacă simți nevoia să apelezi la ajutor, fie că e vorba despre a ruga un prieten să aibă grijă de copil cât timp tu te duci la coafor fie că trebuie deja să apelezi la un psiholog. În unele localități poți apela la moașe, asistente sau medicii pediatri și de familie, care să te asculte, să-ți prescrie medicamente dacă este necesar și să te îndrume către grupuri de într-ajutorare.
3. Ia-o ușor
Ai răbdare să treci prin toate etapele de recuperare și să înveți pe parcurs diverse metode de îngrijire ale celui mic. Lasă treburile casnice în grija altcuiva, dormi când poți, cât și cum, ai grijă de tine fizic și psihic și bucură-te de momentele prețioase alături de bebelușul tău.
Tot ce trebuie să știi despre depresia postpartum
Deși foarte multe femei cad în depresie după ce nasc, acest subiect este încă tabu și mamelor li se zice adesea că trebuie să rabde și este normal ceea ce simt, lucru nu întotdeauna adevărat.