Cum se raspandeste Ebola?
Specialistii americani spun ca toate informatiile disponibile sunt ca Ebola se raspandeste de la om la om prin contactul cu fluidele corporale de la o persoana infectata. Nu pare sa se raspandeasca daca esti in imediata apropiere sau prin contact intamplator cu un individ infectat. Recomandarile expertilor sunt: sa eviti contactul cu sangele, fecalele si alte fluide corporale ale persoanelor infectate.
Chiar daca stai langa o persoana cu Ebola, specialistii spun ca acest lucru nu este suficient pentru ca boala sa se transmita. Daca acea persoana stranuta pe tine, sangereaza pe tine, sau mare parte din transpiratia acestei persoane ajunge pe tine, atunci exista riscul transmiterii, deoarece fluidele corporale s-au transferat de la o persoana la alta. Dar Ebola nu este un virus care se raspandeste pe calea aerului. Este nevoie sa se intample aceste lucruri vizibile si evidente pentru ca raspandirea sa aiba loc.
Ce inseamna, mai exact, "contactul cu fluidele corporale"?
Specialistii spun ca optiunea sigura este sa presupunem ca orice contact cu lichidele corporale confera anumite riscuri in privinta transmiterii Ebola. Dar cel mai mare grad de ingrijorare apare atunci cand contactul implica membrane cu mucoase, precum gura si ochii.
Dureaza intre 2 si 21 de zile de la timpul expunerii pana cand incepi sa vezi simptomele. Asa ca urmatoarea intrebare ar fi daca persoana este contagioasa in acest timp. Expertii spun ca nu, in general se crede ca nu esti contagios pana cand nu incepi sa prezinti simptomele.
Daca ai Ebola, virusul se gaseste in saliva? Expertii cred ca da. Ebola se gaseste in transpiratie, in voma, in sperma, in laptele de la san, in saliva. Practic, in toate fluidele corpului.
Simptome: pacientii cu Ebola prezinta simptome precum febra, dureri gastrointestinale, dureri de cap. Sursa.
Citeste si: Prezervativ conceput pentru a ucide HIV, HPV si virusul care provoaca herpes
Bebelusi nascuti de mame bolnave de HIV, salvati de un vaccin