Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunţă că virusul Zika este o urgenţă medicală globală. Dar nu toată lumea ştie care sunt pericolele care ne pândesc în legătură cu acest tip de febră.
Virusul Zika se răspândeşte la oameni prin intermediul înţepăturilor de ţânţar. Cele mai frecvente simptome ale virusului Zika sunt: febră, erupţii ori iritaţii pe piele, dureri articulare şi conjunctivită (ochii roşii). Boala este, de obicei, uşoară, cu simptome care durează de la câteva zile, până la o săptămână. Însă dacă simptomele sunt severe, persoanele care au febra Zika necesită spitalizare.
În mai 2015, Organizaţia Pan Americană a Sănătăţii (Pan American Health Organization sau PAHO) a emis o alertă cu privire la prima infecţie cu virusul Zika ce a fost confirmată în Brazilia.
Focarul din Brazilia a dus la numeroase complicaţii, au fost raportate cazuri cu sindromul Guillain-Barré (n.r. - o boală neurologică rară care se caracterizează prin afectarea autoimună a sistemului nervos periferic), dar şi cazuri în care femeile însărcinate aduceau pe lume copii cu malformaţii congenitale.
Drept răspuns, autorităţile din mai multe state au emis recomandări pentru pentru cetăţenii care vor să se deplaseze în ţările în care există un risc ridicat de transmitere a virusului Zika.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe de la noi din ţară, pe lista statelor care prezintă riscuri se află Barbados, Bolivia, Brazilia, Cap Verde, Columbia, Republica Dominicană, Ecuador, El Salvador, Fiji, Guyana Franceză, Guadelupe, Guatemala,Guyana, Haiti, Honduras, Maldive, Martinica, Mexic, Noua Caledonie, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Saint Martin, Samoa, Insulele Solomon, Surinam, Thailanda, Venezuela.
Simptomele sunt următoarele:
* Aproximativ 1 din 5 persoane infectate cu virusul Zika se îmbolnăveşte (dezvoltă febra Zika). De exemplu, ieri, 10 februarie, China a confirmat primul caz de febră Zika, fiind vorba de un bărbat care a călătorit de curând în America de Sud, unde se răspundeşte virusul.
* Cele mai frecvente simptome ale virusului Zika sunt: febră, erupţii pe piele sau iritaţii, dureri articulare sau conjunctivită (roşeaţa apărută la nivelul ochilor). Alte simptome comune includ dureri musculare şi dureri de cap. Perioada de incubaţie (timpul de expunere la simptome) pentru virusul Zika nu se cunoaşte, dar cel mai probabil incubaţia este între câteva zile şi o săptămână.
* Boala este, de obicei, uşoară, cu simptome care au o durată cuprinsă între câteva zile şi o săptămână.
* Oamenii, de obicei, nu se îmbolnăvesc suficient de grav pentru a merge la spital şi foarte rar sunt persoane care mor din cauza virusului Zika.
* Virusul Zika rămâne, de obicei, în sângele unei persoane infectate timp de aproape o săptămână, dar el poate să persiste mai mult în cazul altor oameni.
Diagnostic
* Simptomele febrei Zika sunt similare cu cele ale altor boli, precum febra dengue, dar şi boli care se răspândesc prin acelaşi tip de ţânţari care transmit virusul Zika (ţânţari din specia Aedes).
* Mergi la doctor dacă dezvolţi simptomele descrise mai sus şi ai vizitat recent o zonă unde se transmite virusul Zika.
* Dacă ai călătorit recent, spune-i medicului tău când şi unde ai călătorit - ţara şi perioada.
* Furnizorul tău de servicii medicale poate comanda teste de sânge de specialitate pentru a căuta virusul Zika şi alte virusuri similare care pot fi prezente în organismul tău.
Femeile însărcinate, în pericol
Experţii din domeniul medical sunt preocupaţi de faptul că virusul Zika se transmite extrem de rapid şi pe distanţe mari. Din aceste cauze, consecinţele sunt devastatoare.
Margaret Chan, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a precizat că prioritatea instituţiei o reprezintă protejarea femeilor însărcinate şi ţinerea sub control a ţânţarilor.
De la depistarea bolii pentru prima dată, în mai 2015, în Brazilia, virusul s-a răspândit în peste 20 de ţări, printre care se numără Brazilia, Bolivia, Paraguay, Mexic şi Venezuela, scrie Mediafax.
Tratament
Nu există un vaccin pentru a preveni şi nici vreun medicament specific pentru a trata infecţiile cu virusul Zika.
Virusul Zika şi sarcina
Specialiştii atrag atenţia asupra acestei infecţii, aşa că îţi vom prezenta câteva informaţii despre efectele infecţiei cu virusul Zika în timpul sarcinii. Unul dintre aspectele pe care nu trebuie să le treci cu vederea - şi care are legătură cu virusul Zika - este microcefalia la copii.
Microcefalia este o afecţiune gravă care se caracterizează printr-o dimensiune foarte mică a craniului şi apare adesea după naştere. Aceasta este o tulburare neurologică ce se manifestă printr-o malformaţie a oaselor craniului copiilor.
Boala este foarte rară (cel mai clar simptom este circumferinţa foarte mică a capului copilului) şi afectează capacitatea intelectuală. Din păcate, speranţa de viaţă a copiilor bolnavi de microcefalie este destul de scăzută.
Pot mamele să transmită virusul Zika la copiii lor, în timpul sarcinii? Da, într-adevăr, virusul Zika poate fi transmis de la mamă la copil în timpul sarcinii. De aici şi riscul mai mare ca bebeluşul să sufere de malformaţii congenitale.
Poate virusul Zika, atunci când există în organismul femeilor însărcinate, să determine malformaţii congenitale?
Brazilia a fost un focar important unde a izbucnit virusul Zika, încă din luna mai 2015. Oficialii din Brazilia au observat, totodată, o creştere a numărului de copii care au microcefalie congenitală (un defect congenital în care se poate vedea că dimensiunea capului unui copil este mai mică decât ar fi de aşteptat pentru vârsta şi sexul bebeluşului) în acea perioadă de timp.
Microcefalia congenitală este adeseori un semn care arată că creierul nu se dezvoltă normal în timpul sarcinii. În prezent, autorităţile din domeniul sănătăţii din Brazilia, dar şi alte agenţii guvernamentale din alte state, investighează posibila asociere dintre infecţia cu virusul Zika şi microcefalia la bebeluşi.
Din cauza unei posibile asocieri dintre infecţia cu virusul Zika şi microcefalie, femeile însărcinate ar trebui să ia măsuri pentru a preveni înţepăturile de ţânţari, mai ales dacă au călătorit sau vor călători în ţările unde există un risc ridicat de transmitere a virusului Zika.