Să fii mai slabă decât ar trebui nu este o binecuvântare, deoarece te face să te simți extenuată, iar dacă ai un indice de masă corporală mai mic de 18.5 organismul tău nu mai poate să-ți susțină sănătatea. Problema cu acest indice e că face doar raportul dintre greutate și înălțime, fără să ia în considerare și masa musculară sau pe cea osoasă. Există astfel oameni foarte slabi, dar cât se poate de sănătoși.
Cauzele subnutriției
Genetica - Unele persoane au pur și simplu întipărit în codul genetic un indice de masă corporală mic și toți membrii familiei sunt slabi.
Arderile metabolice - O persoană cu un metabolism accelerat poate mânca foarte mult fără să se îngrașe, deoarece mâncarea este digerată mai repede.
Activitate fizică excesivă - Cei care fac foarte mult sport, care aleargă mult și repede, merg pe bicicletă foarte mult sau le place să înoate ca și antrenament, ard mai multe calorii.
Boli cronice - Anumite boli și infecții, precum greața, voma și diareea fac aproape imposibil procesul de îngrășare, iar alte afecțiuni cronice duc la scăderea apetitului, iar printre acestea se numără cancerul, diabetul, problemele tiroidei și problemele digestive.
Sănătatea psihică - O sănătate psihică șubredă include depresie, anxietate, anorexie, bulimie, toate fiind probleme care duc la o stimă de sine scăzută și un indice de masă corporală mic.
Riscurile subnutriției
Obezitatea este una dintre problemele majore ale lumii moderne, dar subnutriția o urmează îndeaproape. Conform unui studiu recent, subnutriția a fost asociată cu un risc de deces prematur cu 140% mai crescut la bărbați și 100% printre femei, în comparație cu doar 50% în cazul obezității.
Osteoporoză - Subnutriția crește riscul ca oasele să devină fragile.
Probleme cu pielea, părul și dinții - Când cineva nu primește suficienți nutrienți, pielea devine sensibilă și uscată, iar dinții se cariază mai repede.
Sistem imunitar slăbit - Din alimente se preia energia pentru a menține sănătatea și indicele corporal bun, iar dacă acest lucru nu se întâmplă, o persoană se îmbolnăvește mai des, face febră, diverse alergii și răcește deseori.
Oboseală și letargie - Caloriile sunt măsura energiei pe care o are cineva și fără ele o persoană se simte mereu obosită.
Anemie - Anemia cauzează amețeală, dureri de cap și oboseală, din cauza deficienței de celule roșii și hemoglobină din sânge.
Ciclu neregulat și probleme în sarcină - Femeile care nu se hrănesc corespunzător au menstre neregulate, ceea ce poate degenera în infertilitate, iar o femeie însărcinată subnutrită riscă să aibă un avort spontan sau o naștere prematură.
Dezvoltare precară - Tinerii care nu primesc suficienți nutrienți nu mai cresc nici în înălțime, iar oasele și mușchii lor au de suferit.
De asemenea, subnutriția încetinește procesul de refacere în cazul unui accident sau a unei zgârieturi.
Tratament
O persoană subnutrită se poate îngrășa dacă urmează o dietă specială, sănătoasă, dar în același timp cu mai multe calorii, deoarece chiar dacă junk-food-ul te ajută să te îngrași, acesta deteriorează sănătatea. Când ești în această situație vrei să pui pe tine masă musculară și grăsime bună nu doar să faci burtă. Pentru acest lucru trebuie să consumi mai puține calorii decât mănânci și să preiei proteine din pește, carne slabă, ouă, legume, nuci și lactate, care să ajute la construirea mușchilor.
Tot ce trebuie să știi despre subnutriție
În ziua de astăzi, să ai cât mai puține kilograme este considerat ceva pozitiv și când cineva slab se plânge că vrea să se îngrașe, lumea consideră că nu știe ce vorbește, drept pentru care vei găsi milioane de articole despre cum să slăbești, dar doar câteva despre cum să te îngrași.