cuplu

Un studiu revoluționar arată cum fericirea partenerului...

Citeste mai mult»
anca

Mesajul emoționant al Ancăi Țurcașiu despre nepoțica sa,...

Citeste mai mult»
P. Diddy

P. Diddy este acuzat de o nouă agresiune sexuală asupra...

Citeste mai mult»
Vladimir Shklyarov

Poliţia rusă a deschis o anchetă după moartea unui...

Citeste mai mult»
Marius Borg Hoiby

Fiul prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei,...

Citeste mai mult»
Ridley Scott

Ridley Scott spune că sărutul gay al lui Denzel...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuteanu

Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu...

Citeste mai mult»

Beyoncé va susţine un concert live pe Netflix în 25...

Citeste mai mult»
Charles Dumont

Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la...

Citeste mai mult»
motan

Un motan din Scoţia dispărut de acasă, găsit la 500 km...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Conan O'Brien va fi gazda ceremoniei Oscar 2025

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

James Bond - Următorul actor va fi în vârstă de 30 de ani...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga va apărea în sezonul doi al serialului "Wednesday"

Citeste mai mult»
colier

Un misterios colier cu diamante de 300 de carate a fost...

Citeste mai mult»
celine dion

Céline Dion a avut o apariţie surpriză la prezentarea de...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington anunţă că va juca în "Black Panther 3"...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa de Wales va fi gazda concertului de Crăciun de...

Citeste mai mult»
John

John Krasinski, desemnat ''cel mai sexy bărbat în viaţă''...

Citeste mai mult»
Silviu Prigoană

Care a fost cauza decesului lui Silviu Prigoană

Citeste mai mult»
exerciţii fizice

Cinci minute de exerciţii fizice în fiecare zi ar putea...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla îşi reia angajamentele oficiale, însă cu...

Citeste mai mult»
pudra

Cum să creezi un machiaj de lungă durată

Citeste mai mult»
inel

Un inel de logodnă de 70.000 de dolari trebuie returnat...

Citeste mai mult»
Chris Martin

Chris Martin a întrerupt un concert pentru a ajuta un...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate a apărut în public pentru a doua zi consecutiv

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate revine în viaţa publică şi va participa la...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Trei persoane au fost inculpate în legătură cu moartea...

Citeste mai mult»
madonna

Madonna a criticat realegerea „infractorului condamnat,...

Citeste mai mult»
credit

Recomandări pentru un sfârșit de an organizat și relaxat

Citeste mai mult»
Tyka Nelson

Cântăreaţa Tyka Nelson, sora lui Prince, a murit la...

Citeste mai mult»
TikTok

O provocare de pe TikTok determină zeci de adolescente să...

Citeste mai mult»

Notariat Dorobanți Raluca Tunescu

Citeste mai mult»
sport

De ce este esențial să facem mișcare dimineața și seara

Citeste mai mult»
Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis, despre victoria lui Trump: „Înseamnă o...

Citeste mai mult»
Whoopi Goldberg

Whoopi Goldberg a refuzat să-i pronunţe numele lui Trump...

Citeste mai mult»
copil

Top 5 pilote pentru copii: confort și calitate pentru...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga a susţinut-o pe Kamala Harris la ultimul miting...

Citeste mai mult»
Camilla

Regina Camilla îşi anulează angajamentele oficiale din...

Citeste mai mult»
Margot Robbie

Margot Robbie, mamă pentru prima dată. Vedeta din...

Citeste mai mult»
Tom Cruise

Tom Cruise ar fi în discuţii cu Paramount pentru...

Citeste mai mult»

Totul despre Urban Garden - Grădina ta cu roşii şi castraveţi, în balconul de la bloc

Dacă vrei să îţi transformi balconul într-o grădină roditoare, soluţiile sunt extrem de simple. Profită de fiecare centimetru pătrat şi pune bazele propriei "grădini urbane", cu roşii, pătrunjel sau castraveţi, chiar în balconul apartamentului tău.

Dacă nu locuieşti la curte şi nu ai un spaţiu prea mare de grădinărit, poţi să îţi creezi de la zero propria mini-grădină chiar în balconul locuinţei tale.

Februarie şi martie sunt, de obicei, acea perioadă a anului în care oamenii încep să planteze răsadurile de primăvară în interior ("indoors", cum ar spune americanii). În acest fel, seminţele plantelor se pot dezvolta în condiţii mai călduroase şi pot avea un start bun în viaţă, înainte de a fi plantate afară, în grădina mică de exterior (dacă ai un recipient sau container în afara balconului).

Cam la o lună după ce ai început să pui la încolţit în pământ seminţele plantelor tale preferate, aceşti vlăstari vor fi gata pentru următoarea etapă: plantatul.

vlastari

Nu este nevoie să cumperi un kit sau anumite unelte scumpe de grădinărit pentru a începe să-ţi plantezi seminţele în balcon. Poţi folosi un carton pentru ouă, cu mai multe orificii pentru scurgerea apei - pe fundul cartonului. Pont: pune cartonul pe o tavă, o pungă de plastic sau altă variantă, pentru ca excesul de apă să se adune acolo.

Nu este nevoie să începi să plantezi toate seminţele tale în interior sau în balcon. Poţi să arunci unele seminte direct într-un container mai mare (dacă ai o grădină mică la curte), iar acestea se vor dezvolta în voie. De exemplu, florile sălbatice, floarea-soarelui, macii, căldăruşă, dar şi alte flori.

Unele dintre florile pe care ar trebui să începi să le plantezi în balcon sau în diverse recipiente în interior sunt: petuniile, gălbenelele, gura leului, cârciumăresele şi altele. Unele legume, cum ar fi roşiile, ardeii graşi, salata şi broccoli se vor dezvolta foarte bine dacă seminţele lor  sunt plantate în interior, adică în balconul tău.

plante

Deoarece fiecare plantă se comportă diferit, caută ce tip de container sau recipient se potriveşte seminţelor tale, pentru a afla cum să le plantezi.

Dacă ai cumpărat pachete cu seminţe de la un magazin local de grădinărit, vei găsi cele mai multe dintre aceste infomaţii utile pe spatele ambalajului. Pachetul sau ambalajul seminţelor ar trebui să conţină informaţii despre momentul în care trebuie plantate, adâncimea la care trebuie să fie plantate, perioada de germinare şi distanţa la care trebui să fie puse.

Din păcate, nu toate pachetele de seminţe conţin aceste informaţii. De asemenea, este posibil să fie nevoie să încălzeşti, să răceştti sau să înmoi seminţele înainte de a le planta în solul din ghiveci. Unele seminţe au nevoie de o perioadă de timp petrecută la frigider, iar alte seminţe trebbuie să fie aşezate pe un suport de încălzire înainte de a putea să germineze.

flori

Înainte de a semăna seminţele, asigură-te că acestea sunt proaspete (seminţele care au mai mult de un an sau acelea ccare au fost păstrate în condiţii improprii nu vor germina şi nu se vor dezvolta).

Una dintre tehnicile de plantare este să uzi un prosop de hârtie, să îl împachetezi şi să îl pui într-o pungă care se poate resigila (are un fel de fermoar). Pune aproximativ 10 seminţe pe prosopul de hârtie şi aşteaptă până când acestea germinează. Apoi poţi planta seminţele germinate într-o tavă în care acestea pot continua dezvoltarea şi nu vei pierde niciun pic din spaţiul tău preţios dacă vei da peste seminţe care nu vor încolţi niciodată.

plante

Cum să începi să plantezi seminţe în pământ, pentru grădina ta din balcon

Dacă te-ai hotărât să faci totul de la zero, află că nu este greu să "porneşti" propria grădină în balcon. Pentru ierburi şi plante aromatice, foloseşte partea de jos a unui carton pentru ouă. Foloseşte un recipient din plastic sub cartonul de ouă, pe post de tavă pentru colectarea excesului de apă. Containerul din plastic poate fi cumpărat de oriunde, din magazinele cu specific de grădinărit sau de la supermarket.

În cartonul de ouă, adaugă pământul cumpărat şi udă-l. Apoi poţi adăuga seminţele, iar apoi mai adaugi un pic de pământ - să fie o cantitate suficientă pentru a acoperi seminţele. Pe deasupra, pulverizează cu un spray cu pulverizator puţină apă, lucru pe care vei continua să îl faci în fiecare zi. Nu este recomandat să foloseşti o stropitoare, deoarece va fi prea multă apă şi vei "inunda" seminţele.

Dacă vrei, poţi planta cimbru. De asemenea, poţi planta seminţe de lavandă, salvie, busuioc, rozmarin şi coriandru.

plante

Poţi să îţi încerci norocul cu seminţele de coriandru. Acesta ar trebui să fie plantat într-un ghiveci de flori - acel ghiveci în care plănuieşti să păstrezi coriandrul la îndemâna ta - aşa că nu trebuie transplantat. Dar unii au încercat transplantarea cu succes, iar planta nu a păţit nimic.

Dacă îţi place, poţi încerca să plantezi şi busuioc, o plantă extrem de populară în ţara noastră, mai ales în zonele rurale, unde se foloseşte în procesiunile religioase. Însă pe lângă faptul că poţi să îţi visezi ursitul dacă îţi pui busuioc sub pernă, poţi găti cu ajutorul acestei plante aromate şi poţi să păstrezi mereu la îndemâna ta un ghiveci cu busuioc.

plante

Cum începi să plantezi legumele

Pasul următor pe care trebuie să îl încerci este să începi să plantezi legume. Pentru această etapă, foloseşte partea de sus a unui carton de ouă şi în el îţi vei planta seminţele de legume pe rânduri diferite. Vei vedea că acest plan va funcţiona. Pe pachetele seminţelor este specificat faptul că trebuie să plantezi seminţele în containere sau recipiente individuale, separate de alte plante. Dar poţi încerca să le combini.

Poţi cumpăra de la supermarket caserole de plastic de unică folosinţă. Se găsesc la seturi mari. Poţi să le tai partea de sus, care reprezintă capacul caserolei, şi să o foloseşti pe post de tavă de apă, sub cartonul de ouă. Apoi poţi folosi partea mai mare şi mai adâncă a caserolei pe post de acoperiş - pentru a crea un efect de seră. Dacă ai pisică, acest mic acoperiş va fi util, pentru că o va împiedica să calce peste seminţele tale.

plante

Poţi planta mai multe tipuri de roşii, printre care şi roşiile cherry, dar şi alte soiuri mai dulci. De asemenea, poţi planta în ghiveci mai multe soiuri de ardei gras, în funcţie de preferinţele tale - ardei gras roşu, galben sau verde.

Însă dacă roşiile şi ardeii nu sunt suficiente pentru tine, iar balconul tău este unul spaţios, poţi încerca mai multe tipuri de legume. Plantează după pofta inimii tale castraveţi sau diverse flori.

rosii

Sfaturi pentru o mai bună adaptare a seminţelor

Poţi semăna seminţele într-un recipient curat de plante, umplut cu un pământ bun, de la florărie sau poţi folosi sol din grădina de lângă blocul tău. Însă atenţie, dacă este pământ din exterior, este posibil să aibă în el seminţele unor buruieni sau paraziţi.

Este extrem de important să cumperi pământ nou sau să sterilizezi solul vechi (dacă îl iei din grădina cuiva).

Asigură-te că solul pentru mica ta grădină din balcon ajunge la partea de sus a ghiveciului sau containerului, lucru care va permite circulaţia aerului odată ce seminţele încep să încolţească.

plante

Menţine seminţele la o distanţă egală şi la un nivel uniform şi udă-le în continuare până când acestea încolţesc, apoi udă-le în mod normal. Foloseşte apă caldă sau la temperatura camerei, dar niciodată nu folosi apă rece.

Lumina trebuie să fie deasupra seminţelor, nu direct asupra lor. Sau poţi amplasa recipientul  cu faţa către sud, la o fereastră cu lumină naturală bună. Surse: 1, 2.

Galerie foto
Tag-uri: , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Casa & Gradina
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
21 noi