Tradiţii şi superstiţii de Crăciun
Pentru superstiţioşi, este vital ca lumânările de Crăciun să ardă continuu şi să nu fie stinse deloc din seara de Ajun până în ziua de Crăciun.
În ziua de Crăciun, se spune că prima persoană care trebuie să îţi treacă pragul casei ar trebui să fie de sex masculin, pentru a îndepărta spiritele rele şi necazul din locuinţa ta.
Deşi în România tradiţia cu sărutul sub vâsc nu este împământenită, există totuşi femei care sunt de părere că dacă nu îşi sărută partenerul sub vâsc în ziua de Crăciun, vor avea ghinion tot restul anului ce vine. De asemenea, trebuie să păstrezi vâscul în casa ta până pe data de 1 ianuarie.
Dacă nu primeşti colindători în Ajunul Crăciunului, vei avea, de asemenea, ghinion şi nu vei avea parte de prosperitate în noul an. Întâmpină-i pe cei care vin să te colinde cu mâncare, băutură şi bani şi nu le închide sub nicio formă uşa în nas.
La români, există tradiţia potrivit căreia în seara de Ajun, când vin colindătorii la uşa ta, trebuie să oferi cadouri în dar. Totuşi, superstiţiile spun că aduce ghinion să oferi cuiva un cadou, pentru că astfel nu faci decât să îl îndepărtezi de tine sau să îl scoţi definitiv din viaţa ta.
O superstiţie străveche spune că bradul de Crăciun nu ar trebuie să fie ornat înainte de data de 24 decembrie, pentru a ţine la distanţă forţele malefice şi pentru a aprinde flacăra speranţei în noaptea de Ajun.
Tradiţii şi superstiţii de Anul Nou
Artificiile, cântecele şi zgomotul din noaptea dintre ani sunt menite, potrivit superstiţiilor străvechi, să îndepărteze spiritele rele.
Multe persoane cred că prima zi din noul an ar trebui petrecută pentru a ne gândi la ce nu a mers bine în anul ce a trecut şi ce ar trebui să facem pentru a obţine ceea ce ne dorim în viitor.
Niciodată să nu îţi plăteşti datoriile în prima zi din noul an. Mai mult decât atât, ar fi şi mai indicat să nu ai niciun fel de datorii la trecerea dintre ani, ba chiar să te asiguri că ai o sumă considerabilă în portofel pentru a asigura prosperitatea în anul ce urmează. În plus, nu uita să ai pe tine un obiect vestimentar roşu, lenjerie intimă, ciorapi sau o rochie, în funcţie de preferinţe.
Simbolul sărutului de la miezul nopţii este respectat de majoritatea cuplurilor care îşi doresc să aibă parte în continuare de afecţiune, dragoste şi înţelegere. Dacă nu ai pe cine să săruţi în noaptea de Anul Nou, ia un prieten apropiat şi strânge-l în braţe.
Prima persoană care trece pragul casei în noaptea dintre ani este considerată aducătoare de noroc. Spre exemplu, în anumite zone din România, cum e Moldova, oamenii merg cu semănatul în dimineaţa zilei de 1 ianuarie, aşa că, ai mare grijă care este prima persoană care îţi urează de bine în noul an, dacă vrei să ai parte de prosperitate.
Dacă vrei să oferi anumite obiecte cuiva drag sau unui sărman, amână asta pentru după data de 2 ianuarie. Niciodată nu trebuie să oferi lucruri în prima zi din an, nici mâncare sau bani.
Ţine minte ca, în noaptea dintre ani, să mănânci struguri, carne de porc, varză, legume şi peşte. Acestea te vor ajuta să mergi mai departe şi să ai parte de un an prosper din punct de vedere al sănătăţii.
Se mai spune că, ce faci de Anul Nou vei face tot anul care vine. Aşadar, dacă ai petrecut mult în noaptea dintre ani, pe 1 ianuarie odihneşte-te, dormi, mănâncă, bea şi nu munci! Mai mult decât atât, evită să faci curat, chiar dacă au rămas o mulţime de lucruri împrăştiate prin casă după petrecerea de pomină care a avut loc.
Aşadar, dacă mai ştii şi alte tradiţii şi superstiţii de Crăciun şi Anul Nou de care ar trebui să ţinem seamă, lasă-le în secţiunea de comentarii de mai jos.