Ultima săptămână a postului Paştelui este săptămâna deniilor, atunci când toţi credincioşii participă la slujbele ce au loc în fiecare seară şi care se încheie cu Prohodul din Vinerea Mare, urmat de slujba din noaptea de Înviere.
Lunea, femeile trebuie să înceapă curăţenia de Paşte, pentru a scoate răul de peste iarnă din toate ungherele. Acestea trebuie să aerisească toate încăperile, să văruiască pereţii şi să spele tot. Apoi, pe seară acestea merg la denia de luni.
În Marţea Seacă, Iisus a anticipat ce avea să se întâmple. La sat, oamenii se spală ritualic în această zi, pentru a seca toate bolile.
Miercuri este ultima zi în care bărbaţii au voie să muncească pe câmp, începând cu Joia Mare aceştia fiind nevoiţi să stea pe lângă casă pentru a îşi ajuta nevestele la treburile casnice. În ziua de miercuri Iuda îl vinde pe Iisus.
În Joia Mare se citesc cele 12 Evanghelii în timpul deniei. Tradiţia spune că în Joia Mare se înroşesc ouăle. Se spune că ouăle înroşie şi încondeiate în această zi nu se vor strica niciodată. Este, de asemenea, ziua în care creştinii se spovedesc şi se împărtăşesc. Clopotele nu bat în Joia Mare, ci numai toaca.
Fetele mari obişnuiesc ca, în Joia Mare, să ţină în mână o sfoară pe timpul slujbei. Acestea vor face câte un nod în timpul citirii fiecărei evanghelii. Când ajung acasă, fetele pun sfoara înnodată sub pernă pentru a îşi visa ursitul.
În popor, se zice că sufletele celor ce au plecat din această lume revin la casele lor în Joia Mare, aşa că este bine să aprinzi o lumânare sau un foc pentru le lumina calea acestora.
Începând din această zi, urzicile înfloresc şi nu mai sunt bune de mâncat.
Vinerea Neagră este cea mai tristă zi dintre toate, aceasta fiind ziua crucificării lui Iisus. Pentru că Mântuitorului i s-a dat să bea oţet, nu se consumă oţet în această zi. Mai mult decât atât, creştinii care nu au probleme de sănătate sunt sfătuiţi să ţină post negru.
În popor, se consideră că dacă va fi ploaie în Vinerea Mare, anul va fi unul secetos. În această zi oamenii nu au voie să facă treburi în gospodărie, ci trebuie să se roage în aşteptarea Învierii.
Dacă vrei să fii sănătos tot anul, e bine să te scalzi în râu de trei ori în Vinerea Neagră. Pentru a îţi apăra casa de calamităţi, după ce te întorci de la slujba de Prohod, e bine să o înconjori de 3 ori cu lumânarea aprinsă.
Un mare păcat îl constituie sacrificarea unui animal în Vinerea Mare.
Săptămâna Patimilor se încheie cu Sâmbata Paştelui, ziua în care Iisus este deja în mormânt, şi în care credincioşii se reculeg.
În Sâmbata Mare gospodinele pregătesc bucatele tradiţionale, termină curăţenia, în timp ce bărbaţii sacrifică mielul. E bine ca seara, la slujba de Înviere, atât femeile, cât şi bărbaţii, să poarte ceva nou.