Adriana Bahmuţeanu

Adriana Bahmuţeanu i-a făcut un parastas lui Silviu...

Citeste mai mult»
emily

Al cincilea sezon al serialului "Emily in Paris" va fi...

Citeste mai mult»
Ed Sheeran

Ed Sheeran a ajutat Ipswich Town să recruteze un jucător...

Citeste mai mult»
cuplu

Un studiu revoluționar arată cum fericirea partenerului...

Citeste mai mult»
anca

Mesajul emoționant al Ancăi Țurcașiu despre nepoțica sa,...

Citeste mai mult»
P. Diddy

P. Diddy este acuzat de o nouă agresiune sexuală asupra...

Citeste mai mult»
Vladimir Shklyarov

Poliţia rusă a deschis o anchetă după moartea unui...

Citeste mai mult»
Marius Borg Hoiby

Fiul prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei,...

Citeste mai mult»
Ridley Scott

Ridley Scott spune că sărutul gay al lui Denzel...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuteanu

Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu...

Citeste mai mult»

Beyoncé va susţine un concert live pe Netflix în 25...

Citeste mai mult»
Charles Dumont

Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la...

Citeste mai mult»
motan

Un motan din Scoţia dispărut de acasă, găsit la 500 km...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Conan O'Brien va fi gazda ceremoniei Oscar 2025

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

James Bond - Următorul actor va fi în vârstă de 30 de ani...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga va apărea în sezonul doi al serialului "Wednesday"

Citeste mai mult»
colier

Un misterios colier cu diamante de 300 de carate a fost...

Citeste mai mult»
celine dion

Céline Dion a avut o apariţie surpriză la prezentarea de...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington anunţă că va juca în "Black Panther 3"...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa de Wales va fi gazda concertului de Crăciun de...

Citeste mai mult»
John

John Krasinski, desemnat ''cel mai sexy bărbat în viaţă''...

Citeste mai mult»
Silviu Prigoană

Care a fost cauza decesului lui Silviu Prigoană

Citeste mai mult»
exerciţii fizice

Cinci minute de exerciţii fizice în fiecare zi ar putea...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla îşi reia angajamentele oficiale, însă cu...

Citeste mai mult»
pudra

Cum să creezi un machiaj de lungă durată

Citeste mai mult»
inel

Un inel de logodnă de 70.000 de dolari trebuie returnat...

Citeste mai mult»
Chris Martin

Chris Martin a întrerupt un concert pentru a ajuta un...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate a apărut în public pentru a doua zi consecutiv

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate revine în viaţa publică şi va participa la...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Trei persoane au fost inculpate în legătură cu moartea...

Citeste mai mult»
madonna

Madonna a criticat realegerea „infractorului condamnat,...

Citeste mai mult»
credit

Recomandări pentru un sfârșit de an organizat și relaxat

Citeste mai mult»
Tyka Nelson

Cântăreaţa Tyka Nelson, sora lui Prince, a murit la...

Citeste mai mult»
TikTok

O provocare de pe TikTok determină zeci de adolescente să...

Citeste mai mult»

Notariat Dorobanți Raluca Tunescu

Citeste mai mult»
sport

De ce este esențial să facem mișcare dimineața și seara

Citeste mai mult»
Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis, despre victoria lui Trump: „Înseamnă o...

Citeste mai mult»
Whoopi Goldberg

Whoopi Goldberg a refuzat să-i pronunţe numele lui Trump...

Citeste mai mult»
copil

Top 5 pilote pentru copii: confort și calitate pentru...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga a susţinut-o pe Kamala Harris la ultimul miting...

Citeste mai mult»

Transpiraţia în exces pe timpul verii - Învaţă să o ţii sub control

De în Sanatate 23 iul 2015

Vara, indiferent ce ai face, inevitabil te confrunţi cu această problemă: transpiraţia. Dar ce faci în cazul în care, din varii motive ce ţin de sănătate, transpiri în exces? Cum ţii sub control transpiraţia? Află de la specialişti care sunt trucurile care te ajută să reduci transpiraţia excesivă.

transpiratie

Transpiraţia, oricât de urât mirositoare şi de inconfortabilă ar fi, este un proces natural şi sănătos, care ajută corpul să se răcorească. Dar transpiraţia excesivă poate crea probleme în viaţa ta socială şi în relaţiile cu ceilalţi şi poate influenţa chiar şi sănătatea ta emoţională.

Cum poţi să îţi dai seama dacă transpiri excesiv, dincolo de nevoile normale ale corpului? Transpiraţia excesivă, numită şi hiperhidroză (termenul medical folosit pentru acest lucru), înseamnă că transpiri mai mult decât ar avea nevoie corpul tău să transpire. De exemplu, dacă transpiri în timp ce stai calmă la biroul tău, aceasta este transpiraţie excesivă.

În hiperhidroză, mecanismul de răcorire al corpului este atât de activ încât el produce de 4 sau de 5 ori cantitatea de transpiraţie de care ai nevoie. Aproximativ 3% din populaţie suferă de transpiraţie excesivă.

Transpiraţia: ce este şi ce nu este normal?

Cantitatea de transpiraţie considerată normală este destul de variabilă şi depinde de cerinţele corpului, spun Dr. Dee Anna Glaser, profesor de dermatologie la St. Louis University. Oamenii pot transpira mai puţin de un litru sau până la câţiva litri de transpiraţie pe zi, în funcţie de ceea ce fac. De asemenea, transpiraţia depinde de situaţie, dacă eşti genul de persoană care lucrează într-un biroum într-o clădire cu climat controlat, sau dacă lucrezi într-un mediu cu temperaturi extrem de ridicate.

Dacă faci exerciţii fizice sau faci muncă manuală într-un climat cald, aşteaptă-te să transpiri mult. Este normal. Însă chiar dacă transpiraţia ta excesivă nu este declanşată de un factor medical, asta nu înseamnă că nu ai aliaţi care să te ajute să o ţii sub control.

Trucuri care te ajută să controlezi şi să reduci transpiraţia

Pentru a învinge transpiraţia, trebuie să înţelegi exact cum funcţionează. Atunci când acest amestec de apă, sare şi alte minerale se evaporă din pielea ta, ea te răcoreşte, permiţându-i corpului tău să îşi menţină temperatura internă.

Deşi dieta ta, starea de sănătate şi emoţiile pot juca un rol, cât de mult transpiri este un factor determinat în cea mai mare parte de genetică. Cele mai comune locuri sunt la axilele, palmele, tălpile şi fruntea, deoarece aceste zone au cea mai mare densitate de glande sudoripare.

transpiratie

Cum să te menţii uscată

În primul rând, alege un produs corespunzător: antiperspirantul. Deodorantele înfrânează mirosul, nu umezeala de la subraţ. Combinaţiile deodorant-antiperspirant le abordează pe amândouă. Unele persoane optează pentru deodorant, deoarece pielea lor sensibilă reacţionează destul de rău în faţa antiperspirantelor.

Alţi oameni evită deodorantele din cauza zvonurilor potrivit cărora compuşii bazaţi pe aluminiu - ingredientele active din majoritatea antiperspirantelor - au legătură cu declanşarea unor boli precum cancerul sau boala Alzheimer.

Indiferent că alegi un produs solid, unul sub formă de gel sau roll-on, nu contează, dar momentul în care aplici produsul pe pielea subraţului chiar contează. Dermatologii îţi recomandă să aplici antiperspirantul înainte de culcare, noaptea, şi apoi să îl reaplici dimineaţa pentru a obţine astfel cele mai bune rezultate.

Pentru ca antiperspirantul tău să funcţioneze, trebuie să intre în glandele sudoripare şi să le blocheze, explică dermatologii. În timpul nopţii, eşti calmă şi corpul tău este răcorit, iar pielea ta este complet uscată, aşa că un procent mult mai mare din produsul antiperspirant va fi absorbit în piele.

Poţi să aplici antiperspirantul pe acele suprafeţe care transpiră, dar atenţie la iritaţiile pielii, în special la locurile sensibile, cum ar fi pe piept. Pentru zona de sub sânii tăi, presară bicarbonat de sodiu atunci când pielea ta este curată şi uscată. Bicarbonatul de sodiu este antibacterian şi antiinflamator. Pe lângă faptul că usucă zonele cu umezeală, bicarbonatul previne iritaţia.

Pentru a absorbi transpiraţia de pe scalpul tău, foloseşte şampon uscat, iar pentru a-ţi menţine picioarele uscate, încearcă să inserezi în încălţări branţuri care absorb transpiraţia, ne sugerează dermatologii.

Pentru a preveni transpiraţia din zona intimă, optează pentru o pudră absorbantă, concepută pentru acea zonă. De asemenea, hainele pe care le porţi în timpul antrenamentelor la sală fac diferenţa. Investeşte în haine din materiale textile de bună calitate, care te ajută să îţi simţi corpul mai aerisit şi care absorb umezeala din pielea ta.

Dacă ţi se pare că durează prea mult să te răcoreşti să să te usuci post-antrenament, atunci sari în cabina de duş şi alege să îţi faci un duş rece. Orice lucru care îţi scade temperatura internă te va ajuta şi te va împiedica să transpiri şi mai mult.

Nu prea ai timp la dispoziţie? Este suficient să îţi strecori picioarele sub un spray odorizant, special conceput pentru această zonă şi pentru a îndepărta mirosurile neplăcute.

Umiditatea, factor care împiedică transpiraţia să se evapore de pe pielea ta, poate fi şi ea o parte din problemă. Singurul truc pentru a repara acest lucru este să o laşi mai uşor cu antrenamentul. Dacă este o zi cu umiditate ridicată şi tu eşti afară, alergând, e cazul să încetineşti ritmul, să alergi cu paşi mai mici.

Dacă însă transpiri prea mult, doctorii recomandă adeseori îndepărtarea părului cu laser din zona subraţului. Această procedură duce la o producţie mai scăzută de transpiraţie şi scade, în acelaşi timp, şi mirosul, deoarece părul tău acumulează mai multe bacterii comparativ cu pielea din aceste zone, spun dermatologii.

Pentru persoanele care suferă de hiperhidroză sau transpiraţie excesivă, dermatologii oferă soluţii mult mai drastice, cum ar fi prescrierea unor antiperspirante puternice, care conţin 25% clorură de aluminiu (ingredientul activ al antiperspirantelor) şi care sunt la fel de eficiente pe palme şi picioare, sau injecţii cu Botox sau alte substanţe, care dezactivează temporar glandele sudoripare ale pacientului. Surse: 1, 2.

Galerie foto
Tag-uri: , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
22 noi