Taylor Swift

Taylor Swift, principala opţiune a Barcelonei pentru a...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Gérard Depardieu riscă 18 luni de închisoare cu...

Citeste mai mult»
caju

De ce să alegi caju crud sau prăjit în dieta zilnică?

Citeste mai mult»
ciubar

Cât costă un ciubăr? Prețuri și variante disponibile

Citeste mai mult»
Owen Cooper

Owen Cooper, starul revelaţie din "Adolescence", a...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Depardieu a negat la procesul său de la Paris că ar fi...

Citeste mai mult»
Laurent Lafitte

Laurent Lafitte, maestru de ceremonii la festival, la 9...

Citeste mai mult»
irinel

După o viață de lux, Irinel Columbeanu trăiește din 300...

Citeste mai mult»
cafea

Trucul neașteptat care intensifică aroma cafelei și...

Citeste mai mult»
Jeff Bezos și Lauren

Miliardarul Jeff Bezos și iubita lui, Lauren Sanchez, se...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Actorul Gérard Depardieu apare luni în fața instaneței la...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney renunţă la filmele romantice

Citeste mai mult»
tiger

Tiger Woods anunţă că are o relaţie cu Vanessa, fosta...

Citeste mai mult»
Bella Ramsey

O actriță din „The Last of Us” a aflat în timpul...

Citeste mai mult»
cha

Prezentat ca ucigaș de copii, un norvegian a depus...

Citeste mai mult»
ado

"Adolescence", serialul britanic care le dă coşmaruri...

Citeste mai mult»
sampanie

Ce înseamnă o șampanie de calitate? Iată 4 sfaturi despre...

Citeste mai mult»
raivcu

Alimentele la care a renunțat Andreea Raicu după 15 ani:...

Citeste mai mult»
gheb

Ce pedeapsă a primit Gheboasă după ce a fost prins cu 1,5...

Citeste mai mult»
stormzy

Rapperul Stormzy va primi o diplomă onorifică de doctor...

Citeste mai mult»
Olivia Steer

Olivia Steer a pierdut procesul cu europarlamentarul care...

Citeste mai mult»
Dan Bordeianu

Dan Bordeianu a divorțat. A rupt tăcerea abia acum: „Sunt...

Citeste mai mult»
ai

Peste 400 de personalități de la Hollywood i-au cerut lui...

Citeste mai mult»
farduri

Ce culori pentru farduri sa alegi in primavara 2025?

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Noi dovezi despre moartea lui Gene Hackman şi a soţiei sale

Citeste mai mult»
Liam Payne

Fanii cântărețului Liam Payne îi dedică o bancă...

Citeste mai mult»
Kim Soo-hyun

Mai multe branduri au renunțat la contractele cu actorul...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Copiii lui Gene Hackman nu au fost incluşi în testamentul...

Citeste mai mult»
Émilie Dequenne

Actriţa belgiană Émilie Dequenne a murit la vârsta de 43...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Comediantul Conan O'Brien va prezenta şi gala Oscar din 2026

Citeste mai mult»
Sean 'Diddy' Combs

Sean 'Diddy' Combs va trebui să răspundă la noi acuzații

Citeste mai mult»
Nikki Glaser

Nikki Glaser va fi din nou gazda galei de decernare a...

Citeste mai mult»
intrerupator

Ce tipuri de întrerupătoare sunt potrivite pentru...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla i-a scris o scrisoare lui Gisele Pelicot

Citeste mai mult»
obama

Soţii Obama sunt în discuţii pentru a co-produce un film...

Citeste mai mult»
Donatella Versace

Donatella Versace renunţă la funcţia de director creativ...

Citeste mai mult»
Cristina Bâtlan

Cristina Bâtlan a avut un an de coşmar. Fiul său a trecut...

Citeste mai mult»
peste

Consumul de pește, corelat cu o personalitate mai...

Citeste mai mult»
Marc

Portarul Marc-André ter Stegen dezminte că soţia sa l-a...

Citeste mai mult»
Céline Dion

Céline Dion îşi avertizează fanii cu privire la...

Citeste mai mult»

Transpiraţia în exces pe timpul verii - Învaţă să o ţii sub control

De în Sanatate 23 iul 2015

Vara, indiferent ce ai face, inevitabil te confrunţi cu această problemă: transpiraţia. Dar ce faci în cazul în care, din varii motive ce ţin de sănătate, transpiri în exces? Cum ţii sub control transpiraţia? Află de la specialişti care sunt trucurile care te ajută să reduci transpiraţia excesivă.

transpiratie

Transpiraţia, oricât de urât mirositoare şi de inconfortabilă ar fi, este un proces natural şi sănătos, care ajută corpul să se răcorească. Dar transpiraţia excesivă poate crea probleme în viaţa ta socială şi în relaţiile cu ceilalţi şi poate influenţa chiar şi sănătatea ta emoţională.

Cum poţi să îţi dai seama dacă transpiri excesiv, dincolo de nevoile normale ale corpului? Transpiraţia excesivă, numită şi hiperhidroză (termenul medical folosit pentru acest lucru), înseamnă că transpiri mai mult decât ar avea nevoie corpul tău să transpire. De exemplu, dacă transpiri în timp ce stai calmă la biroul tău, aceasta este transpiraţie excesivă.

În hiperhidroză, mecanismul de răcorire al corpului este atât de activ încât el produce de 4 sau de 5 ori cantitatea de transpiraţie de care ai nevoie. Aproximativ 3% din populaţie suferă de transpiraţie excesivă.

Transpiraţia: ce este şi ce nu este normal?

Cantitatea de transpiraţie considerată normală este destul de variabilă şi depinde de cerinţele corpului, spun Dr. Dee Anna Glaser, profesor de dermatologie la St. Louis University. Oamenii pot transpira mai puţin de un litru sau până la câţiva litri de transpiraţie pe zi, în funcţie de ceea ce fac. De asemenea, transpiraţia depinde de situaţie, dacă eşti genul de persoană care lucrează într-un biroum într-o clădire cu climat controlat, sau dacă lucrezi într-un mediu cu temperaturi extrem de ridicate.

Dacă faci exerciţii fizice sau faci muncă manuală într-un climat cald, aşteaptă-te să transpiri mult. Este normal. Însă chiar dacă transpiraţia ta excesivă nu este declanşată de un factor medical, asta nu înseamnă că nu ai aliaţi care să te ajute să o ţii sub control.

Trucuri care te ajută să controlezi şi să reduci transpiraţia

Pentru a învinge transpiraţia, trebuie să înţelegi exact cum funcţionează. Atunci când acest amestec de apă, sare şi alte minerale se evaporă din pielea ta, ea te răcoreşte, permiţându-i corpului tău să îşi menţină temperatura internă.

Deşi dieta ta, starea de sănătate şi emoţiile pot juca un rol, cât de mult transpiri este un factor determinat în cea mai mare parte de genetică. Cele mai comune locuri sunt la axilele, palmele, tălpile şi fruntea, deoarece aceste zone au cea mai mare densitate de glande sudoripare.

transpiratie

Cum să te menţii uscată

În primul rând, alege un produs corespunzător: antiperspirantul. Deodorantele înfrânează mirosul, nu umezeala de la subraţ. Combinaţiile deodorant-antiperspirant le abordează pe amândouă. Unele persoane optează pentru deodorant, deoarece pielea lor sensibilă reacţionează destul de rău în faţa antiperspirantelor.

Alţi oameni evită deodorantele din cauza zvonurilor potrivit cărora compuşii bazaţi pe aluminiu - ingredientele active din majoritatea antiperspirantelor - au legătură cu declanşarea unor boli precum cancerul sau boala Alzheimer.

Indiferent că alegi un produs solid, unul sub formă de gel sau roll-on, nu contează, dar momentul în care aplici produsul pe pielea subraţului chiar contează. Dermatologii îţi recomandă să aplici antiperspirantul înainte de culcare, noaptea, şi apoi să îl reaplici dimineaţa pentru a obţine astfel cele mai bune rezultate.

Pentru ca antiperspirantul tău să funcţioneze, trebuie să intre în glandele sudoripare şi să le blocheze, explică dermatologii. În timpul nopţii, eşti calmă şi corpul tău este răcorit, iar pielea ta este complet uscată, aşa că un procent mult mai mare din produsul antiperspirant va fi absorbit în piele.

Poţi să aplici antiperspirantul pe acele suprafeţe care transpiră, dar atenţie la iritaţiile pielii, în special la locurile sensibile, cum ar fi pe piept. Pentru zona de sub sânii tăi, presară bicarbonat de sodiu atunci când pielea ta este curată şi uscată. Bicarbonatul de sodiu este antibacterian şi antiinflamator. Pe lângă faptul că usucă zonele cu umezeală, bicarbonatul previne iritaţia.

Pentru a absorbi transpiraţia de pe scalpul tău, foloseşte şampon uscat, iar pentru a-ţi menţine picioarele uscate, încearcă să inserezi în încălţări branţuri care absorb transpiraţia, ne sugerează dermatologii.

Pentru a preveni transpiraţia din zona intimă, optează pentru o pudră absorbantă, concepută pentru acea zonă. De asemenea, hainele pe care le porţi în timpul antrenamentelor la sală fac diferenţa. Investeşte în haine din materiale textile de bună calitate, care te ajută să îţi simţi corpul mai aerisit şi care absorb umezeala din pielea ta.

Dacă ţi se pare că durează prea mult să te răcoreşti să să te usuci post-antrenament, atunci sari în cabina de duş şi alege să îţi faci un duş rece. Orice lucru care îţi scade temperatura internă te va ajuta şi te va împiedica să transpiri şi mai mult.

Nu prea ai timp la dispoziţie? Este suficient să îţi strecori picioarele sub un spray odorizant, special conceput pentru această zonă şi pentru a îndepărta mirosurile neplăcute.

Umiditatea, factor care împiedică transpiraţia să se evapore de pe pielea ta, poate fi şi ea o parte din problemă. Singurul truc pentru a repara acest lucru este să o laşi mai uşor cu antrenamentul. Dacă este o zi cu umiditate ridicată şi tu eşti afară, alergând, e cazul să încetineşti ritmul, să alergi cu paşi mai mici.

Dacă însă transpiri prea mult, doctorii recomandă adeseori îndepărtarea părului cu laser din zona subraţului. Această procedură duce la o producţie mai scăzută de transpiraţie şi scade, în acelaşi timp, şi mirosul, deoarece părul tău acumulează mai multe bacterii comparativ cu pielea din aceste zone, spun dermatologii.

Pentru persoanele care suferă de hiperhidroză sau transpiraţie excesivă, dermatologii oferă soluţii mult mai drastice, cum ar fi prescrierea unor antiperspirante puternice, care conţin 25% clorură de aluminiu (ingredientul activ al antiperspirantelor) şi care sunt la fel de eficiente pe palme şi picioare, sau injecţii cu Botox sau alte substanţe, care dezactivează temporar glandele sudoripare ale pacientului. Surse: 1, 2.

Galerie foto
Tag-uri: , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK
Articole similare

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
31 mar