Tara noastra va trece in ultimul weekend din luna martie (28 spre 29 martie) la ora de vara. Astfel, ora 03.00 va deveni ora 04.00, iar aceasta va fi cea mai scurta zi din an. Dar pentru multi parinti, trecerea la ora de vara si serile mai luminoase pot prezenta o multitudine de probleme, mai ales ca strategiile de a-i trimite pe cei mici la culcare se pot duce pe apa sambetei.
Specialistii britanici ne impartasesc cateva trucuri practice si sfaturi pentru a ajuta intreaga familie sa faca aceasta tranzitie si sa aiba un somn linistit si natural.
1. Fa schimbarea gradual: indiferent daca va schimbati ora de culcare pe parcursul a doua saptamani, intr-o saptamana sau intr-un weekend, schimbarea orei la care va bagati in pat cu un anumit numar de minute in fiecare zi va ajuta intreaga familie. Acest lucru depinde de cat de mic este copilul tau - cu cat este mai mic copilul, cu atat este mai lunga perioada de schimbare si acomodare.
Daca copilul tau are dificultati atunci cand trebuie sa mearga la culcare, poti incerca niste exercitii de relaxare cu el si poti sa il inveti sa respire aerul din diafragma, prin plasarea mainii pe burtica lui pe masura ce micutul respira si expira.
2. Oboseste-i pe cei mici in toate modurile posibile: planifica zile cu activitati fizice pentru perioadele in care te hotarasti sa ii duci la culcare mai devreme. Iar noaptea, stinge luminile (sau scade intensitatea luminii din camera copiilor) si trage perdelele sau draperiile cu o jumatate de ora sau o ora inainte de culcare pentru a incuraja senzatia ca se apropie momentul in care trebuie sa doarma. Asigura-te ca ferestrele au perdele sau draperii in nuante inchise la culoare, mai ales ca soarele va apune din ce in ce mai tarziu, iar serile vor fi tot luminoase pana mai tarziu.
3. Ajusteaza activitatile si practica lectiile pe care le oferi celor mici: ora la care le faci baie, ora la care merg la somn si orele la care luati mesele principale trebuie, de asemenea, sa se schimbe. Daca modificarile in ceea ce priveste ora de culcare sunt graduale - sa spunem 10 minute pe zi, in 6 zile - atunci schimba si celelalte activitati cu 10 minute, in aceeasi masura. Si asigura-te ca ajustezi si programul tau in acelasi mod in care ai schimbat si programul copiilor tai. Acest lucru va face trecerea la ora de vara mult mai usoara pentru toata lumea din casa.
4. Schimba ora la care va treziti. Daca ai un copil care se trezeste devreme in mod natural (fara sa fii nevoita sa tragi tu de el), iar tu esti adepta unei dimineti in care te trezesti tarziu, schimba ora de culcare si pune-o cu o jumatate de ora mai devreme (si nu cu o ora), spun specialistii. Multi copii au ceasuri interne si nu se vor adapta la o schimbare completa de o ora, dar cel putin ii vei face sa doarma 30 de minute in plus. Ajusteaza timpul cu 15 minute, in doua trepte, pe parcursul a 4 zile. Daca 30 de minute este prea mult pentru ca micutul tau sa se adapteze la ora de vara, tu tot te vei bucura de 15 minute.
5. Mananca alimentele corespunzatoare pentru un somn de calitate: incearca sa fii mereu atenta la ceea ce mananca micutul tau in apropierea orei de culcare. Nu ii permite copilului sa consume bauturi care contin cofeina si/sau alimente si bauturi care contin mult zahar, deoarece acestea ii pot afecta capacitatea de a adormi.
Laptele contine triptofan, care creste cantitatea de serotonina, un sedativ natural. Acesta este motivul pentru care se recomanda acest remediu vechi, de pe vremea bunicii, de a bea un pahar cu lapte cald inainte de culcare. Iar ciresele contin melatonina, pe care corpul o produce pentru a regla somnul. Indiferent de ceea ce alegi pentru cei mici si pentru tine, orice perturbare a somnului tinde sa fie temporara, chiar si cea pricinuita de trecerea la ora de vara. Majoritatea copiilor revin la programul lor obisnuit in decurs de 3 zile. Sursa.
Citeste si: 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre VISELE UMEDE