În unele ţări, oamenii oferă pepenii pe post de cadou de Crăciun, iar de aici provine şi acest truc menit să te scutească de cheltuieli extraordinare în sezonul rece. Metoda de conservare prezentată mai jos a fost dezvoltată în India.
Alege un pepene care nu prezintă crăpături sau zgârieturi. Altfel, trucul nu va funcţiona. E indicat să nu alegi unul foarte greu dacă vrei să îl depozitezi pentru mai mult timp. Greutatea ideală este cea de 4 kilograme.
Dacă ştii să alegi un soi cu coaja groasă, cu atât mai bine şi nu este musai să fie foarte copt când îl cumperi.
Creează un strat protector
Curăţă pepenele cu o cârpă uscată.
Topeşte ceară de parafină sau, dacă nu găseşti, lumânărele tip pastile, la bain-marie. Lasă ceara să se răcorească puţin şi apoi aplic-o în strat uniform, de aproximativ 0.5 cm grosime, pe toată suprafaţa pepenelui. Lasă ceara să se răcească şi să se întărească înainte de a trece la pasul următor.
Depozitare
Aşază pepenele într-o cutie plină cu paie sau hârtie de ziar, după care depozitează cutia într-o zonă întunecată, răcoroasă şi uscată, cum ar fi o pivniţă sau o cămară. Important este să îl ţii departe de surse de căldură.
Din când în când, verifică pepenele pentru a te asigura că nu au apărut semne pe suprafaţa ceruită.
Înainte de a consuma pepenele, stratul protector trebuie îndepărtat complet, iar coaja pepenelui trebuie spălată.