Femeile şi bărbaţii analizează diferit figurile şi asimilează în mod diferit informaţiile vizuale, ceea ce sugerează că există o înţelegere diferită a stimulilor vizuali, potrivit cercetărilor efectuate de o echipă de psihologi de la Queen Mary University of London.
Cercetătorii au folosit un sistem de urmărire a activităţii oculare a peste 500 de subiecţi, în cadrul unui studiu efectual la Science Museum, pe parcursul a cinci săptămâni. Cercetarea a fost desfăşurată pentru a afla după cât timp de contact vizual subiecţii dau semne de disconfort, în timp ce privesc o figură umană pe calculator.
În urma cercetării s-a ajuns la concluzia că femeile privesc mai mult partea stângă a unei feţe şi explorează mai mult figura unui om, comparativ cu bărbaţii. Echipa de cercetători a constatat că se poate determina sexul persoanei cu o acurateţe de 80% în baza analizării tiparului de scanare a unei feţe.
"Acest studiu este primul care demonstrează diferenţele clare de gen în ceea ce priveşte analiza feţelor. Am reuşit să determinăm sexul subiectului în baza modului în care acesta scana faţa unui actor şi putem fi siguri că nu este din cauza culturii participantului, întrucât au fost testate în jur de 60 de naţionalităţi. Putem elimina şi alte caracteristici evidente, precum nivelul de atractivitate sau de încredere perceput de subiecţi", a explicat autorul studiului, Dr. Antoine Coutrot, de la QMUL's School of Biological and Chemical Sciences.