Aproape trei decenii mai tarziu, orasul abandonat Pripyat din Ucraina a devenit un fel de Mecca, un loc de pelerinaj pentru exploratorii urbani, in ciuda faptului ca este inca o zona contaminata, cu o radioactivitate mare.
Stiai ca exista oameni care colectioneaza sticla radioactiva?
Cei care au ajuns acolo au vazut o multime de imagini obsedante cu cladirile goale si parasite, ca si cand acestea ar fi un fel de "capsula a timpului" care nu s-a schimbat deloc in ultimii 28 de ani, cu exceptia degradarii inevitabile. Dar aceste imagini tacute nu spun intreaga poveste, asa cum s-a petrecut ea.
In cazul Zonei de Excludere de la Cernobil, aceasta "capsula sovietica a timpului" este observata si vizitata de un numar tot mai mare de turisti in fiecare an. Pana in 2011, numeroase companii de turism au organizat excursii ilicite in acest taram pustiu. Un studiu citat de un articol publicat in ziarul Telegraph sugereaza ca pana la 10.000 de turisti au vizitat acest loc in fiecare an.
De atunci, turismul la Cernobil a fost indeplinit cu aprobarea guvernului oficial. Chiar si zonele restrictionate anterior din aceasta zona (in original, Exclusion Zone) sunt acum deschise oaspetilor dispusi sa plateasca, inclusiv Reactoarele 5 si 6, care erau neterminate.
Mai multi turisti ca niciodata viziteaza acum Zona de Excludere de la Cernobil, fie ca o excursie de o zi de la Kiev, fie ca anumite sejururi mai lungi, in care oamenii pot ramane acolo peste noapte. Tocmai din acest motiv, cand sunt atat de multi vizitatori, acestia au un impact mare asupra mediului inconjurator.
Darmon Richter a facut o astfel de excursie anul trecut si a ramas peste noapte cu 30 de oameni, toti in cautarea unor suveniruri "fotografice". El a observat cum turistii au luat obiecte, au lasat gunoaie in urma lor, au avariat cladirile si au "regizat" fotografii. Asa ca, desi nu locuieste nimeni acolo, Zona de Excludere nu poate fi considerata un loc gol si neschimbat. Citeste mai multe pe Atlas Obscura. (Foto: Darmon Richter)
Citeste si: Spune-mi ce zodie esti, ca sa-ti spun unde sa calatoresti