Ai în continuare o colecție de fapte deosebite, care te vor ajuta să intri în atmosfera marocană.
1. În Maroc este cea mai veche universitate din lume
Cea mai veche Universitate din lume a fost întemeiată în anul 859 înainte de Hristos de către Fatima al-Fihri, fiica unui comerciant bogat. Spre deosebire de tradiția europeană, universitățiele arabe nu emiteau diplome ci puneau accentul pe educarea individului. Abia în anul 1947 Al Quaraouiyine a devenit o universitate in adevăratul sens al cuvântului.
2. Există zăpadă în Africa
În Maroc, poți skia iarna, poți face snowboard sau te poți duce la săniuș. La 74 km de Marrakesh se află stațiunea de ski Oukaimeden, unde zăpada rezistă din Decembrie până în Aprilie.
3. Platouri de filmare
Un număr foarte mare de filme au fost făcute în Maroc, datorită peisajelor superbe. Încă de la succesul legendarului film Lawrence of Arabia, din 1960, mii de filme cu buget mare și-au găsit aici platourile de filmare. În 1983, țara a găzduit platourile de filmare ale celei mai mari companii din lume: The Atlas Studio, care are în filmografie Gladiator, Alexander, 007-Spectre și serialul Game of Thrones.
4. Nu poți arunca pâine
Marocanii mănâncă foarte multă pâine și toată lumea consideră acest aliment ca fiind sfânt. Familiile nu aruncă niciodată resturile ci mai degrabă le dau animalelor. Dacă într-o gospodărie nu se țin animale, pâinea veche este folosită ca monedă de schimb pentru săpun sau detergent.
5. Nu poți turna apă caldă în chiuvetă
Această măsură nu are legătură cu instalațiile, dar marocanii cred că toate lucrurile sunt interconectate prin apă, băile publice, canalizarea, chiuvetele și că acestea ar fi bântuite de duhuri necurate. Lăsarea apei calde să curgă se presupune că înfurie duhurile și acest lucru trebuie evitat.
6. Maroc este foarte aproape de Europa
Strâmtoarea Gibraltar este cea care separă cele două continente și dacă stai pe coasta marocană poți vedea mașinile mergând prin Spania. În plus, două enclave spaniole, Ceuta și Melilla, sunt situate în interiorul regatului Maroc.
7. În Maroc este anul 2967
Majoritatea populației este berberă și conform calendarului ei sunt în anul 2967 . Chiar dacă, în mod oficial calendarul folosit este cel de pe restul planetei, în 2011, limba Tamazight (Berber) a devenit limbă oficială, alături de cea arabă.
8. Nu poți refuza mâncărurile cu carne
În Maroc, mâncarea cu carne și ceaiurile joacă un rol foarte important în relația gazdă-oaspete. Dacă refuzi un fel de mâncare ce are în componența lui carne arăți că ești nepoliticos și nu ar trebui să te folosești de mâna stângă, pentru că aceasta este considerată necurată. Tot procesul de a mânca trebuie realizat cu mâna dreaptă, respectiv folosind degetul mare, arătătorul și degetul mijlociu.
9. Ficatul în loc de inimă
Simbolul dragostei în Maroc este ficatul, nu inima și se pune accentul pe faptul că un ficat sănătos ajută digestia. Aici, fraza „mi-ai cucerit ficatul” este o adevărată declarație de dragoste.
10. Copacul al cărui lemn este folosit pentru căptușirea interiorului mașinilor Rolls-Royce crește doar în Maroc
Thuya reoșu-brun crește doar la poalele Munților Atlas și are cel mai frumos și rar lemn, folosit la fabricarea instrumentelor de la bordul mașinilor Rolls-Royce, Mercedes și BMW.
11. Nu există rezerve de ulei și gaz
Din cauza lipsei de ulei și gaze naturale, Maroc lucrează la găsirea soluțiilor alternative de producere a energiei. Regele Mohammed VI a inaugurat recent ultima etapă a construirii celui mai mare complex solar energetic din lume, care este situat în Deșertul Sahara. Acest complex ar trebui să producă cea mai mare cantitatea de nergie solară din lume.
12. Un oraș întreg colorat în albastru
În Maroc există un oraș întreg cu o stradă ce are toate clădirile, aleile și băncile în nuanțe de albastru. O comunitate de evrei proveniți din Nazis s-a stabilit în anul 1930 în orașul Chefchaouen și acești refugiați au pictat tot orașul în culoarea lor sacră, iar marocanii din ziua de astăzi continuă această tradiție.
13. Nu-ți manifesta admirația față de casa cuiva
Dacă ești invitată în casa cuiva și îți place interiorul acesteia nu-ți manifesta admirația cu voce tare, pentru că vei fi întrebat dacă nu cumva vrei chiar tu acel obiect. Asta se datorează fricii de a fi deochiați și faptului că marocanii cred că în casa lor nu trebuie să fie nimic care provoacă invidie.
Viața într-o țară de care toată lumea a auzit, dar despre care se știu prea puține
Maroc se află foarte aproape de coasta Europei, dar viața are alt curs aici. Această țară reprezintă sursa multor tradiții străvechi, opere de artă extraordinare și peisaje superbe.