In cadrul experimentului, gemenii aveau voie sa manance cat doreau si sa faca miscare oricat doreau, singura conditie fiind sa o fie intotdeauna la egalitate.
In timp ce Alex nu avea voie sa manance carbohidrati, Chris avea permisiunea de a consuma foarte putina grasime, fiindca este nevoie de un nivel minim in organism pentru a supravietui.
Dupa ce unul dintre ei s-a ingrasat nepermis de mult, faptul ca nu putea da vina pe mostenirea genetica l-a determinat sa demareze experimentul in urma caruia sa demonstreze daca zaharul si grasimea sunt atat de daunatoare pe cat se spune.
Gemenii identici sunt subiecti excelenti in astfel de cazuri, pentru ca au aceleasi gene si orice modificarile aparute se datoreaza exclusiv dietei adoptate.
Alex a crezut, initial, ca dieta lui va fi mai usoara, fiindca putea manca peste, carne, oua si branza. Insa interzicerea carbohidratilor elimina orice placere de a manca, fiindca duce la constipatie.
Chris, in schimb, in lipsa grasimii, nu se satura niciodata, rontaia intr-una, dar fara prea mare spor. Cine poate manca, spre exemplu, paste fara ulei de masline sau unt?
Cu toate acestea, dietele au avur un numitor comun si au fost destul de simplu de urmat pentru ca exista o singura regula de respectat.
Alex credea ca in lipsa carbohidratilor va slabi considerabil in aceasta luna de dieta. Asta pentru ca se spune ca in urma consumului de carbohidrati sporeste nivelul zaharului din sange, iar organismul este determinat sa produca insulina. Insulina scade nivelul zaharului din sange, insa este si un hormon de crestere, intrucat determina organismul sa transforme zaharul in grasime, iar acea grasime este greu de folosit pe post de sursa de energie.
E drept, Alex a slabit mai mult, insa a ramas si fara energie, asadar, o dieta fara carbohidrati este eficienta, dar nu tocmai sanatoasa.
Un termen care apare adesea cand vine vorba despre dietele slabe in carbohidrati este cetoza, in cazul careia organismul transforma grasimile in energie, in lipsa altor surse. Cu toate acestea, creierul nu este hranit corespunzator, motiv pentru care Alex avea o putere de concentrare scazuta pe durata dietei.
In urma experimentului, cei doi au constatat ca pusesera intrebarea gresita. Nu e important care dintre alimente sunt daunatoare, ci mai degraba care dintre ele te ingrasa si de ce?
Teoria potrivit careia insulina ar fi vinovatul nu sta in picioare, intrucat dietele slabe in carbohidrati nu functioneaza pentru absolut oricine si nici macar nu vorbim de succes in majoritatea cazurilor.
Pentru ca orice dieta sa functioneze, ar trebui sa reusesti sa o transformi intr-un stil de viata. Iar lipsa carbohidratilor duce la un organism slabit si la performanta scazuta pe toate planurile.
Industria dietelor este polarizata in jurul unor dezbateri simple, precum zahar versus grasimi, pentru ca sunt bani multi la mijloc.
Producatori, firme de catering, sustinatori ai anumitor teorii, autori de carti de slabit, cercetatori si nu numai sustin o latura sau alta fiindca au un interes in acel sens.
Gemenii au constatat, insa, ca adevaratul motiv pentru care te ingrasi nu tine de consumul de zahar sau grasimi.
Ba mai mult. Zaharul in sine nu da dependenta! Numai caii apreciaza o gustare compusa doar din cuburi de zahar si sunt putin aceia care se indoapa cu paine goala, spre exemplu.
Si nici grasimea nu da dependenta. Gandeste-te cand a fost ultima oara cand ai infulecat o lingura zdravana de unt din frigider, asa, doar de pofta?
Cei din industria alimentara stiu asta, motiv pentru care rareori ti le vand pe acestea doua separat. Dependenta este creata tocmai de combinatia de zahar si grasimi din produsele procesate.
Cercetarile au scos deja la iveala ca o combinatie de grasime si zahar, precum cea din ciocolata cu lapte sau inghetata, are un efect similar cocainei la nivelul creierului.
Scoate unul dintre ingrediente din batonul de ciocolata si vei obtine un produs mai putin apetisant si care cu siguranta nu va da dependenta. In plus, va avea si mai putine calorii.
Asadar, daca vrei sa slabesti, iti va fi mai usor daca eviti produsele procesate, care au in compozitie zahar si grasimi. Aceste alimente iti afecteaza creierul intr-un mod diferit fata de alimentele naturale si iti va fi greu sa te limitezi la o cantitate moderata.
Este de preferat sa procedezi asa, intrucat orice dieta care elimina grasimile sau zaharul din alimentatie este greu de tinut si dauneaza cel mai probabil sanatatii pe termen lung.
Citeste si:
7 pacate care iti saboteaza silueta, in functie de personalitatea culinara
3 alimente de care nu ai auzit pana acum, care-ti stimuleaza arderile
Cum rezisti tentatiilor - Ce le spui celor care nu iti inteleg dieta