Cercetătorii au scos la iveală faptul că atunci când ai nevoie să reţii anumite aspecte, cea mai bună strategie pentru îmbunătăţirea memoriei este cea care implică desenarea informaţiei ce trebuie reţinută.
Echipa de cercetători de la University of Waterloo a comparat desenul cu o serie de alte strategii de codificare cunoscute, iar folosirea desenelor a ieşit mereu pe primul loc, potrivit autorului studiului, Jefferey Wammes, doctorand în cadrul departamentului de psihologie.
"Noi credem că acest beneficiu apare întrucât desenul ajută la crearea unui tipar de memorie cu o mai mare coeziune, care integrează mai bine informaţii vizuale, motorii şi semantice."
În cadrul studiului, subiecţilor le-a fost prezentată o listă de cuvinte simple, precum "măr". Ulterior, subiecţii au avut la dispoziţie 40 de secunde pentru a scrie, desena sau repeta cuvintele cu voce tare. La final, subiecţii au fost rugaţi să îşi amintească din lista respectivă cât mai multe cuvinte, în numa 60 de secunde.
"Efectul desenului" s-a arătat cel mai eficient, întrucât subiecţii şi-au amintit mai degrabă cuvintele desenate decât pe cele scrise sau repetate cu voce tare.
Un aspect important este faptul că nu a existat o diferenţă în ceea ce priveşte reţinerea cuvintelor în funcţie de calitatea desenului, astfel că orice individ, talentat sau nu la desen, poate beneficia de pe urma acestui truc. Memoria a fost îmbunătăţită chiar şi atunci când subiecţii aveau la dispoziţie numa 4 secunde pentru a ilustra cuvântul ce trebuia reţinut.