Deşi pare de necrezut, un studiu publicat în jurnalul Evolutionary Psychology arată că un parazit comun în rândul pisicilor, Toxoplasma gondii, responsabil cu apariţia toxoplasmozei la om şi asociat în trecut cu schizofrenia şi furia excesivă, ar putea spori înclinaţia individului către sadomasochism, bondage şi alte preferinţe sexuale neobişnuite.
Toxoplasma are nevoie de organismul pisicilor pentru a se reproduce, astfel că ajunge la rozătoare şi le alterează comportamentul, astfel ca acestea să devină atrase de mirosul urinei de feline, de care în mod obişnuit acestea se feresc. Asta îi atrage de cele mai multe ori în ghearele felinelor aflate la vânătoare.
În mod similar, s-a descoperit că parazitul alterează expresia anumitor gene astfel încât să activeze circuitele cerebrale implicate în excitaţia sexuală. Aceasta este teoria care i-a determinat pe cercetători să vrea să investigheze dacă acest parazit are un efect similar la oameni, determinându-i să devină atraşi sexual de situaţii care în mod obişnuit inspiră frică.
Rezultatele studiului au indicat că subiecţii infectaţi cu Toxoplasma gondii au exprimat o atracţie mai mare către fetişuri, bondage, violenţă şi zoofilie. În plus, în cazul bărbaţilor s-a înregistrat o mai mare predispoziţie către masochism, viol şi a fi violat. În mod paradoxal, însă, cei care au parazitul sunt, de fapt, mai puţin înclinaţi spre a se expune la astfel de acte sexuale în viaţâa reală. Acest lucru se poate datora faptului că toxoplasma stimulează secreţia de dopamină, ceea ce determină indivizii să îşi analizeze mai atent acţiunile şi să fie mai puţin impulsiv şi mai puţin interesaţi de noutate.