Vânătăile pot apărea oriunde pe corp, iar locul lor poate fi un indiciu pentru a stabili cauza cea mai probabilă. Mulţi factori de o importanţă minoră pot avea drept rezultat învineţirea, dar este bine să fii informată şi să ştii să recunoşti când este prezentă o cauză serioasă, deoarece acest lucru îţi poate salva viaţa.
Vânătăile apar ca o decolorare a pielii şi sunt albastre, de culoare neagră sau pot fi o combinaţie a celor două nuanţe. Vasele de sânge vătămate din zonele inferioare ale ţesuturilor picioarelor pot determina sângele să se ridice la suprafaţă şi să provoace învineţirea inexplicabilă.
Vânătăile se vindecă în general într-un interval de 2 până la 4 săptămâni. Atunci când o vânătaie se vindecă, are loc o schimbare a culorii (vânătaia adoptă o paletă largă de culori, de la verde gălbui, maro, albastru roşiatic, dar şi aspectul comun albastru şi negru).
Cauzele vânătăilor inexplicabile de pe picioare
1. Activităţile fizice sau accidentările
Accidentările aparent minore pot avea drept rezultat apariţia vânătăilor şi contuziilor. Poate dura câteva zile pentru ca sângele să se ridice către suprafaţa pielii, iar acest lucru provoacă adeseori îngrijorare cu privire la cauza actuală a vânătăii. Activitatea fizică intensă poate să aibă ca rezultat deteriorarea sau distrugerea vaselor de sânge mai mici. Sângele va curge apoi către suprafaţa superioară a pielii şi se va forma o vânătaie.
2. Expunerea la soare
Radiaţiile UV de la soare deteriorează pielea şi vasele de sânge, iar rezultatul este că apar echimozele (pate de culoare roşie-vineţie, evoluând până la galben, apărută pe piele prin ieşirea sângelui la suprafaţă sau, în termeni populari, vânătăi).
3. Efectele secundare ale unor medicamente
Numeroase medicamente pot afecta capacitatea sângelui de a se coagula. Funcţia trombocitelor (celule sangvine de forma unei plăcuţe, care au un rol important în coagularea sângelui) este afectată de mai multe medicamente antiiflamatorii. Atât aspirina, cât şi ibuprofenul afectează funcţia trombocitelor.
Dar şi alte medicamente care produc inflamaţia în ţesuturile şi vasele de sânge ale corpului pot duce, de asemenea, la scurgeri de sânge care provoacă învineţirea pielii. De exemplu, pastilele contraceptive şi corticosteroizii - un grup de medicamente folosite în tratamentul cancerului pentru reducerea tumorilor.
4. Îmbătrânirea
Ţesuturile, în special ţesuturile conjunctive, slăbesc şi se diminuează odată cu vârsta şi chiar şi traumatismele minor (aparent nesemnificative) pot duce la apariţia vânătăilor.
5. Deficienţele de vitamine
Vitaminele sunt factori esenţiali într-o varietate de funcţii ale corpului, iar deficienţele de vitamina B12, vitamina C, vitamina K şi acid folic pot să ducă la o slăbiciune a ţesutului şi vaselor de sânge, ceea ce are drept rezultat învineţirea rapidă.
6. Reducerea grăsimii corporale
Grăsimea este propriul sistem natural de amortizare al corpului. Persoanele foarte slabe sau oamenii care urmează un plan de slăbire rapidă sunt mai predispuşi la învineţire chiar din acest motiv, că în corpul lor există o cantitate mai mică de grăsime.
7. Diabetul
Diabetul (mai ales dacă persoana suferă de această boală de mai multă vreme) poate provoca învineţirea cu uşurinţă.
"Acanthosis nigricans" este o decolorare a pielii asemănătoare unei vânătăi închisă la culoare, ce apare pe pliurile şi cutele corpului şi în jurul gâtului. Mulţi oameni cred că prezenţa acestei decolorări este un semn de avertisment şi că arată dezvoltarea iminentă a unei forme de diabet.
8. O afecţiune hematologică, adică o boală a sângelui
O varietate de boli şi afecţiuni ce au legătură cu sângele pot provoca vânătăile excesive. Printre exemple se numără septicemia, trombocitopenia, hemofilia, leucemia, boala Hodgkin sau disfuncţia trombocitară (trombocitopenie).
Cancerul de sânge poate provoca fie un exces, fie o deficienţă (lipsă) de anumite celule sanguine care funcţionează într-un mod precar, iar acest lucru poate duce la învineţire excesivă, oboseală, pierdere în greutate şi senzaţie de slăbiciune în corp.
9. Boala Basedow Graves, o afecţiune cauzată de hiperfuncţia tiroidei
O glandă tiroidă hiperactivă determină modificări la nivel global în fiziologia corpului. Persoanele care suferă de boala Basedow Graves vor pierde în greutate, vor dezvolta o piele subţire şi care se învineţeşte uşor, dar îşi vor pierde şi părul. Modificările suplimentare la nivelul micilor vase capilare din piele pot duce la vânătăi care apar cu uşurinţă.
10. Ciroză
Ciroza hepatică este cauzată în momentul în care ţesutul sănătos este înlocuit cu ţesut cicatrizat. Acest ţesut cicatrizat se poate dezvolta din cauza unei boli sau afecţiuni şi va perturba producţia corespunzătoare de proteine, va perturba digestia, funcţia sistemului imunitar şi sănătatea sângelui. Aceste lucruri pot duce la o lipsă de energie, creşterea inexplicabilă în greutate sau învineţirea excesivă. Persoanele cu această boală sunt, de asemenea, susceptibile de a dezvolta cancer la ficat.
Remedii pentru vânătăile inexplicabile pe picioare, chiar la tine acasă
1. Comprese reci. Gheaţa îi poate fi de ajutor în multe feluri. Frigul sau temperaturile scăzute contractă vasele de sânge sparte şi opresc sângerarea, dar ajută şi la limitarea inflamaţiei. Încearcă să înveleşti o pungă cu gheaţă într-un prosop şi să o aplici pe zona vătămată sau învineţită, preţ de 15 minute, de trei ori pe zi.
2. Comprese calde. După ce ai observat prezenţa unei vânătăi timp de 48 de ore, căldura va ajuta la disiparea mai rapidă a vânătăii. Aplică un prosop cald preţ de 10 minute, de trei ori pe zi, pentru a accelera re-absorbirea vânătăii în piele.
3. Ridică picioarele. Vânătăile mai mari, în general, duc la umflarea zonei, iar ridicarea piciorului poate contribui la limitarea suprafeţei vânătăii şi la micşorarea umflăturii. Acest lucru este deosebit de important pentru contuzii şi vânătăi ale extremităţilor.
4. Medicamente fără prescripţie medicală. Întreabă farmacistul care este cea mai bună opţiune pentru ameliorarea durerii. Evită medicamentele precum aspirina şi alte antiinflamatorii care se eliberează fără prescripţie medicală, care pot inhiba coagularea sângelui şi care pot amplifica vânătaia. Surse: 1, 2.