Varză a la Cluj
Iubim să o mâncăm ori de câte ori avem ocazia, dar nu ştim cu exactitate cum se prepară. Iată o reţetă simplă de varză a la Cluj.
1 varză dulce sau murată, 1 kg carne tocată de porc, 1 ceapă, 1 ceaşcă orez, ulei (untură), 200 ml sos de roşii, smântână, mărar, sare, piper, cimbru, boia.
Toacă ceapa mărunt și înăbușeşte-o în 2 linguri ulei și 2 linguri apă. Când devine translucidă adaugă carnea tocată și un praf de sare. Orezul se fierbe pe jumătate în apă cu puțină sare. Când carnea s-a înmuiat bine, se adaugă orezul scurs de apă, 1 lingură sos de roșii, 2 linguri smântână, boia iute și dulce, sare și piper -după gust. Compoziția cu carne și orez se amestecă bine și se lasă deoparte.
Curăţă varza, spal-o, toacă-o mărunt și pune-o la călit în două linguri ulei. Amestecă des, să nu se prindă de fundul vasului. După 2-3 minute, stinge cu o ceașcă de apă fierbinte și mai lasă pe foc până când scade apa, iar varza se înmoaie. Adaugă mărar tocat mărunt, o lingură sos de roșii, sare, piper, cimbru.
Într-un vas termorezistent toarnă 2 linguri ulei, 2 linguri smântână și 3-4 linguri sos de roșii. Așază apoi în straturi: jumătate din varză călită, sos de roșii, tot amestecul cu carne și orez, sos de roșii, iar la final acoperă cu restul cantității de varză. Deasupra întinde din nou un strat de sos de roșii și adaugă câteva fâșii de slănină afumată, pentru un plus de gust sau rondele de roşii.
Mâncarea astfel așezată în tavă, se introduce în cuptorul bine încins și se ține pentru 30-40 minute sau până când începe să bolborosească pe margini și se rumenește frumos la suprafață. Varza a la Cluj se servește caldă, cu smântână și mămăliguță.