Plânsul este o parte foarte benefică a vieții, deoarece te ajută să te eliberezi de stres și te ajută să treci peste o întâmplare mai mult sau mai puțin traumatizantă. Chiar dacă pe moment doare, de îndată ce ai plâns bine, te simți ușurată, așa că încearcă să nu mai faci parte dintre acei oameni care-și suprimă lacrimile de frică să nu pară slabi de înger, pentru că inteligența emoțională se referă de fapt la abilitatea cuiva de a-și recunoaște propriile sentimente și a denumi o gamă largă de sentimente proprii sau ale altora.
În urma mai multor cercetări s-a descoperit faptul că plânsul:
1. Are un efect revigorant
Prin plâns te relaxezi, îți diminuezi gravitatea crizei prin care treci, te calmezi și reușești să-ți controlezi emoțiile.
2. Captează simpatia celor din jur
Un studiu realizat în anul 2016, a scos la iveală faptul că plânsul este de fapt legat de atașarea de anumite lucruri sau persoane și te ajută să te calmezi și să capeți sprijinul celor din jur.
3. Ajută la eliberarea durerii
Plânsul duce la eliberarea oxitocinei și a endorfinelor în organism, iar aceste chimicale te fac să te simți mai fericită, dar te ajută să elimini și durerea fizică, nu numai pe cea emoțională.
4. Îmbunătățește starea de spirit
Pe lângă a îndepărta durerea, prin producerea de oxitocină și endorfine, plânsul îți îmbunătățește starea de spirit.
5. Te relaxează și elimină toxinele
Când oamenii încep să plângă, ei de fapt răspund stresului, iar lacrimile conțin mulți hormoni ai stresului și alte chimicale, de aceea, cercetătorii consideră că plânsul reduce stresul.
6. Ajută la obținerea unui somn mai bun
Un mic studiu efectuat în anul 2015 a descoperit că plânsul ajută copiii să doarmă mai bine, iar în general, oamenii adorm mai ușor după ce s-au calmat și epuizat prin somn.
7. Luptă împotriva bacteriilor
Lacrimile conțin un fluid ce ajută bacteriile să iasă din ochi și un studiu din 2011 a scos la iveală faptul că acest lichid are proprietăți antimicrobiene ce reduc riscurile contaminării cu agenți precum antrax.
8. Îmbunătățește vederea
Lacrimile ajută la hidratarea ochilor și te ajută să vezi mai bine, deoarece altfel, atunci când membrana oculară se usucă, vederea se încețoșează.
Cu toate acestea, plânsul are și câteva efecte adverse:
1. Dăunează stomacului - cauzează diminuarea secrețiilor gastrice și a acidității stomacale, prin urmare, este influențat apetitul și pot apărea bolile gastrice.
2. Îți umflă ochii - Când începi să plângi, lacrimile vin dinspre nas și îți umflă zona ochilor, glandele care produc lacrimi fiind de fapt suprasaturate, iar acest exces provoacă apariția inflamațiilor în grandele mai mici și de aceea apar de fapt umflăturile.
3. Poate cauza depresie - De cele mai multe ori, în timpul plânsului te gândești la fapte triste și rememorezi totul, ceea ce poate duce la instalarea depresiei.
Vezi care este legătura dintre plâns și inteligența emoțională
Câteodată trebuie să-ți reții lacrimile, cauzate de furie, fericire sau tristețe, dar toată lumea plânge, mai ales dacă nu-și poate exprima liber emoțiile.