Progesteronul este cunoscut ca fiind unul dintre hormonii fericirii, deoarece poate îmbunătăți dramatic starea de dispoziție, iar lipsa acestuia duce la anxietate, agitație și probleme cu somnul. Unele studii arată însă că dacă acesta este înlocuit pe cale orală poate avea un efect ușor sedativ. Pe de altă parte, unul dintre efectele lipsei estrogenului este apariția bufeurilor, din cauza cărora femeile nu mai pot dormi noaptea.
Scăderea cantității de hormoni în timpul perioadei de premenopauză duce la simptome de anxietate și depresie, care pot împiedica instalarea somnului nocturn și a stresului la locul de muncă.
Oboseala este ceva obișnuit la menopauză
Simptomele de menopauză pot cuprinde lipsa somnului, ceea ce face să apară oboseala. În plus, adesea, femeile aflate la premenopauză ajung să simtă că nu sunt părinți buni, deoarece se confruntă cu crizele adolescenților și schimbări la locul de muncă, toate ducând la anxietate, stress și probleme cu somnul.
Când poți spune că ești obosită din cauza hormonilor
Fără un consult de specialitate este greu să spui dacă ești obosită din cauza hormonilor sau altceva, dar femeile reușesc foarte bine să mascheze simptomele, deși nu este indicat. Când crezi că suferi de oboseală cronică cel mai bine este să îți faci o programare la endocrinolog.
Ce poți face în privința hormonilor
1. Acumulează informații
Când cauți să te informezi cu privire la un subiect de sănătate, fă-o din surse credibile și să nu-ți fie frică să ceri o a doua părere, deoarece fiecare femeie este diferită și simptomele de oboseală, în special cele cauzate de premenopauză se simt diferit, iar soluțiile trebuie personalizate.
2. Verifică-ți nivelul de testosteron
Deși în principiu este considerat un hormon masculin și femeile îl produc și este important pentru mai multe aspecte ale sănătății fizice și psihice. Printre altele, testosteronul menține libidoul, influențează cantitatea de grăsime din organism, crește rezistența mușchilor și luptă împotriva letargiei și a depresiei. Chiar dacă femeile au o cantitate minimă în comparație cu bărbații, el susține densitatea oaselor și protejează astfel împotriva osteoporozei.
3. Ia suplimente de vitamina D cu Zinc
Cantitățile scăzute de vitamine D duc la lipsa somnului la femei. Vitamina D este teoretic un hormon produs în mod natural de organism ca răspuns la lumina solară și este foarte important pentru sănătatea oaselor. Odată cu înaintarea în vârstă, lipsa acestuia duce la slăbirea oaselor, accidentări mai dese, dureri reumatice și îngrășare, iar menținerea unei cantiăți optime de Vitamina D duce la îmbunătățirea calității și cantității somnului. Cât despre zinc, organismul are nevoie de el pentru a regla ceilalți hormoni, precum cei produși de tiroidă, care ajută ovarele să producă estrogen și progesteron. De asemene, zincul îți conferă mai multă energie, putere și încredere în sine.
4. Verifică-ți tiroida
Deși nu are neapărat legătură cu schimbările de la menopauză, pe măsura înaintării în vârstă funcționarea deficitară a tiroidei poate duce la încetinirea metabolismului, letargie și oboseală, deci dacă ai probleme cu oboseala, ar fi bine să faci o programare la endocrinolog, pentru verificarea tiroidei.
5. Învață despre importanța melatoninei și cortisolului
Melatonina normalizează somnul prin reglarea etapei profunde necesare pentru menținerea la cote optime a activității sistemului imunitar. Aceasta poate fi eliberată doar pe întuneric, deci pentru a avea parte de o odihnă mai bună te poate ajuta chiar și o mască de ochi pe timpul nopții sau poți cumpăra somnifere de la farmacie.
6. Examinează-ți ADN-ul
Este foarte important să-ți faci analize amănunțite, pentru a vedea exact ce vitamine, minerale, hormoni și nutrienți îți trebuie, dar s-ar putea să trebuiască să-ți schimbi și stilul de viață, așa că ia în considerare toate recomandările specialiștilor.
Influența hormonilor asupra stării de oboseală
Hormonii sunt chimicale speciale, care circulă prin sânge, între celule și organe, și influențează diverse funcții precum creșterea, buna dispoziție și felul în care dormi, iar odată cu înaintarea în vârstă, femeile și bărbații resimt o scădere a cantității de hormoni din organism, care se manifestă prin apariția diverselor probleme din cauza cantității insuficiente de progesteron și estrogen.