Cercetătorii au descoperit că majoritatea oamenilor se trezesc obosiți cel puțin 4 zile pe săptămână, 84% dintre cei intervievați declarând că acest lucru i-a făcut să se îmbolnăvească, cel mai adesea de migreme și depresie. Această lipsă cronică de somn îi face pe foarte mulți oameni să caute ajutor specializat, 1 din 6 persoane mergând la medic în ultimele 12 luni din cauza afecțiunilor legate de lipsa somnului.
Cel mai în pericol se află cei cu vârste cuprinse între 25-34 de ani, care se trezesc obosiți în peste 60% din cazuri. În plus, cercetările au scos la iveală faptul că 19% dintre aceste persoane au lipsit de la locul de muncă cel puțin o dată în ultimul an, pentru că s-au simțit prea obosite, adică în total au fost peste 6 milioane de zile de muncă pierdute. 17% au adormit la locul de muncă și alți 17% au făcut greșeli grave din cauza lipsei somnului, dar somnul este însă și un medicament, stările respective fiind reversibile. Când au fost întrebați dacă după un somn bun anumite simptome de boală s-au îmbunătățit, 40% dintre participanții la studiu au spus că nu i-a mai durut atât de tare capul, 26% s-au simțit mai bine dacă erau răciți și 23% au simțit o diminuare a simptomelor depresive. În ciuda acestor rezultate, numai 8% dintre pacienții medicilor au primit ca recomandare să se odihnească, ceea ce sugerează că somnul nu este luat întotdeauna ca tratament serios.
Cauzele
Aproape jumătate dintre respondenți, respectiv 47%, folosesc dispozitivele electronice în pat, procentul fiind chiar de 65% în cazul milenialilor, iar în rest, cauzele oboselii au fost puse pe baza consumul de alcool, produse dulci și grase sau a cofeinei în ultimele 3 ore înainte de culcare.
47% - Folosirea mijloacelor electronice în pat.
35% - Consumul de dulciuri cu mai puțin de trei ore înainte de culcare.
31% - Consumul de cafea cu mai puțin de trei ore înainte de culcare.
25% - Consumul de alcool cu mai puțin de trei ore înainte de culcare.
23% - Ultima masă avută cu mai puțin de două ore înainte de culcare.
Dr Sarah Jarvis, care a făcut parte din echipa de cercetători, a declarat: „Lipsa somnului sau somnul de proastă calitateare au un mare impact asupra stării de spirit, a puterii de concentrare și a sănătății în general. Acest studiu este o dovadă foarte bună că dispozitivele electronice îți afectează calitatea somnului, iar băuturile pe bază de cofeină sau alcool te fac să fii mai alert sau pur și simplu nu te lasă să dormi cum trebuie. Chiar dacă reușești să adormi rapid, este foarte important să ai parte de un mediu plăcut și liniștit, în care să dormi pe o saltea confortabilă, unde să nu existe ceasuri care ticăie, telefoane care să sune sau lumini care să pâlpâie.”
Neil Robinson, reprezentantul celor care au comandat studiul, a spus și el că: „Somnul este o parte foarte importantă a unei vieți echilibrate, care ne ajută să înțelegem de ce starea noastră fizică și psihică nu este una dintre cele mai bune. Este șocant că acum trăim într-o lume în care să te trezești obosit în jumătate din timp este ceva normal și trebuie să facem ceva pentru ca oamenii să realizeze că acest lucru cauzează mari probleme de sănătate. Stilul de viață modern este haotic și extenuant, mai ales atunci când se încearcă echilibrarea vieții profesionale cu cea personale, dar oamenii trebuie să realizeze că este vital să aibă un somn de calitate dacă vor să aibă o viață fericită.”
Vezi care este principalul motiv pentru care angajații absentează de la muncă
Din ce în ce mai mulți oameni se trezesc obosiți și acest lucru are un efect nociv asupra sănătății lor, cauzând multe programări la medicul de familie și zile libere luate de la muncă.