Din moment ce micul dejun este cea mai importantă masă a zilei este important să porneşti cu dreptul de la prima oră. Poţi folosi următorul ghid pentru a vedea ce e bine să eviţi la prima masă din zi.
Nu mânca:
1. Aluat foietaj şi pateuri - alimentele care conţin drojdie pot irita colonul şi vei ajunge să fii toată ziua balonată.
2. Dulciuri - zahărul creşte nivelul de insulină, ceea ce dă o senzaţie de saţietate mai rapidă şi trezeşte la viaţă activitatea stomacului. Asta poate duce către diabet.
3. Iaurt şi produse fermentate - dacă mănânci iaurt pe stomacul gol, acidul clorhidric format va omorî bacteriile lactice bune. Deci dacă mănânci aşa ceva la micul dejun ai prea puţine beneficii.
4. Pere - fibrele din aceste fructe afectează mucoasele sensibile dintr-un stomac gol.
5. Roşii - roşiile conţin niveluri ridicate de acid tanic şi cresc aciditatea din stomac, ceea ce reprezintă un risc de ulcer gastric.
6. Castraveţi şi alte legume verzi - legumele crude sunt surse bogate de aminoacizi, dar asta duce, în anumite cazuri, la arsuri stomacale, balonare şi dureri abdominale, mai ales când sunt consumate pe stomacul gol.
7. Banane - dacă mănânci banane înainte de orice altceva, asta va duce la un nivel ridicat de magneziu în sânge şi probleme la inimă.
8. Condimente - mesele condimentate irită mucoasa gastrică şi cresc cantitatea de acid produs de stomac, acest lucru contribuie la o mare varietate de boli digestive.
9. Băuturi acidulate reci - dacă bei băuturi acidulate dimineaţa, vei provoca avarierea mucoasei stomacului şi vei reduce viteza sângelui, deci mâncarea va fi digerată mai greu.
10. Citrice - citricele sunt bogate în acid şi când sunt mâncate înaine de alte alimente mai consistente provoacă arsuri şi cresc riscul de gastrită şi ulcer.
Mănâncă fără griji următoarele:
1. Ovăz - creează un strat protector care protejează pereţii stomacului de acidul clorhidric. De asemenea, conţine fibre solubile, benefice pentru scăderea colesterolului.
2. Hrişcă - aceasta stimulează uşor sistemul digestiv şi este o excelentă sursă de proteine, fier şi vitamine.
3. Mămăligă - ajută la îndepărtarea toxinelor şi metalelor grele din organism, normalizează microflora intestinală şi oferă un sentiment de saţietate pe termen lung.
4. Germeni de grâu - 2 linguri de grâu muiat furnizează aproximativ 15% din doza zilnică recomandată de vitamina D şi 10% din doza de acid folic. Ajută şi la funcţionarea corectă a sistemului digestiv.
5. Ouă - cercetătorii au descoperit că dacă mănânci ouă la micul dejun, atunci vei ingera mai puţine calorii pe parcursul zilei.
6. Pepene verde - dacă mănânci pepene pe stocmacul gol vei fi mai hidratată şi este foarte bun pentru sănătatea ochilor şi a inimii, datorită nivelului crescut de licopen, un antioxidant puternic.
7. Afine - potrivit celor mai noi studii, mâncând afine în mod regulat vei avea o memorie mai bună şi o presiune sanguină corespunzătoare.
8. Pâine integrală, fără drojdie - carbohidraţii şi alţi nutrienţi prezenţi în pâine sunt necesari pentru organism, iar cea mai bună perioadă ca să fie consumaţi este dimineaţa, la prima oră.
9. Nuci - mâncate la micul dejun îmbunătăţesc şi normalizează PH-ul stomacului.
10. Miere - mierea dă un surplus de energie trupului şi îi furnizează putere de a rezista întreaga zi. Aceasta stimulează creierul şi producţia de serotonină, unul dintre hormonii responsabili de starea de bine.