Acest stil de viaţă, fără alimente de origine animală, s-a dovedit a fi foarte sănătos pentru practicanţi, deoarece ajută la pierderea în greutate şi protejează fauna. Ai în continuare câteva trucuri care să te ajute să treci mai uşor peste perioada de tranziţie de la carne la produse vegetale.
1. Uită-te la câteva documentare
Sunt foarte multe documentare care arată de ce ar trebui cineva să fie vegan sau vegetarian şi chiar mai multe filmuleţe care îndrumă oamenii cum să facă asta în mod eficient, fără a-şi pune în pericol sănătatea. Filme precum Earthlings, Cowspiricy şi Vegucated au învăţat doritorii cum să treacă la un stil de viaţă vegan. Aceste producţii exemplifică însă cum sunt tratate animalele în captivitate şi mai ales care este procesul de creştere şi tăiere a celor crescute anume pentru carne, deci imaginile pot fi şocante.
2. Comandă ghiduri online gratuite
Aceste ghiduri pot cuprinde drepturile animalelor şi te pot face să îţi fie milă să mai consumi vreodată carne. În plus, pot avea diverse reţete vegane, pe care odată ce le vei încerca nu vei mai dori să le laşi. Dacă este vorba despre ghiduri din străinătate, precum cel al organizaţiei de protecţie a animalelor, PETA, acesta va conţine un mic îndrumar al vieţii veganului şi îţi va fi trimis gratuit, oriunde în lume.
3. Fă paşi mici, dar siguri
Cel mai simplu lucru pe care îl poţi face este să înlocuieşti laptele normal pe care îl foloseşti cu lapte de soia nemopoificată genetic, lapte de orez sau ovăz. Trecând astfel de la o dietă omnivoră la una vegetariană vei descoperi noi gusturi plăcute. Se găsesc de asemenea alternative la brânză (a se vedea varietăţile de tofu) şi chiar carne (falafel şi burgeri vegetali).
4. Încearcă lucruri noi
Nu îţi fie teamă să încerci produse noi. Ieşi din zona ta de confort şi încearcă ceva ce n-ai mai mâncat niciodată, pentru a avea adevărate experienţe culinare. Dacă eşti vegan nu trebuie să mănânci doar salate, este foarte important să ai o varietate mare de alimente şi culori în farfurie. Poţi Încerca aşadar combinaţii cu migdale şi seminte de chia, dar nu uita de cât de simple, ieftine şi bune pot fi acum legumele şi fructele româneşti, de sezon, cumpărate direct de la tarabele din piaţă.
5. Trebuie să ai un motiv serios pentu a deveni vegan
Este insuficient doar să vrei să fii la modă. Gândeşte-te dacă pui suflet în asta, dacă empatizezi cu animalele ucise, dacă vrei să slăbeşti sau ai alte probleme medicale. Dacă îţi vei defini foarte bine motivele pentru care vrei să faci asta va fi mult mai uşor să te ţii de un plan bine definit.
6. Scapă de fast-food
Oamenii tind să ignore acest mic detaliu. Cred că dacă manâncă zilnic în oraş vor putea imediat să treacă la o dietă vegană. Întrucât restaurantele care oferă produse vegetariene şi vegane sunt incomparabil mai puţine decât cele clasice, cel mai bine ar fi dacă ţi-ai pregăti singură, de acasă, masa de prânz pentru la birou, aşa vei putea să controlezi exact ceea ce mănânci. Asta te va ajuta să elimini toxinele din organism şi să ai un ten mai curat, dar şi să scapi de balonare.
7. Încearcă să faci alegeri mai sănătoase şi în afara regimului alimentar
Majoritatea celor care aleg să devină vegani se gândesc şi la alte metode cum ar putea face un bine mediului înconjurător. Unii doar evită produsele din piele naturală pentru a mai salva un animal şi nu folosesc produse testate pe animale, în timp ce alţii chiar se implică activ în proteste şi organizaţii de protecţie a animalelor.
8. Ai grijă la carbohidraţi
Când devii vegan sau chiar vegetarian cel mai uşor este să apelezi la produse precum cartofii, pastele şi pâinea, care au mulţi carbohidraţi. Evită aceste alegeri şi încearcă cât mai curând noi alternative. Pune în farfurie cât mai multe alimente colorate, pentru ca mâncarea ta să nu fie plictisitoare şi să te atragă atât aspectul cât şi gustul.
Vezi ce înseamnă să fii vegan: 8 trucuri care să te ajute în tranziţie
Să fii vegan este la modă în această perioadă şi mărturie stă un studiu care arată că numai in Marea Britanie, în ultimii 10 ani, numărul de vegani a crescut cu 360%.